Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megtalálják az utakat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 4.   10:53

Erste kommentár Az oroszok szerint a Németországban dekkoló turbinának nincsenek rendben a papírjai, s így a Gazprom nem tudja átvenni a Siemenstől, hogy beépítse az Északi Áramlat I. gázvezetékbe. Pedig a...

Erste kommentár

Az oroszok szerint a Németországban dekkoló turbinának nincsenek rendben a papírjai, s így a Gazprom nem tudja átvenni a Siemenstől, hogy beépítse az Északi Áramlat I. gázvezetékbe. Pedig a szankciókat kiokoskodó egyik állam mondja azt, hogy minden rendben van. Ezt hívjuk úgy, hogy nem jó szándék. Sajnos ez eléggé egyértelművé teszi, hogy az oroszok valójában nem akarnak gázt szállítani Európának, vagy legalábbis egyes államoknak. Ugyanakkor mégis esik a gáz ára a holland tőzsdén, mert az amerikai LNG szállítások új erőre kapnak. Így ma újra 200 euró alatt kereskednek az európai gázzal a holland tőzsdén.


Mindeközben a német vállaltok egymás után állnak át dízelre a földgáz helyett, hogy a tevékenységüket zavartalanul tudják folytatni. Például a BASF vagy a Covestro is arról számolt be nem oly régen, hogy elkezdték az átállást a földgázról az olajra első lépésként afelé, hogy a fölgázfogyasztásuk csökkenjen. Vagyis a működéshez szükséges gőzt ezentúl nem földgázból, hanem olajból állítják elő. Ebben segítségükre van az is, hogy a kőolaj ára csökken a recessziós félelmek miatt, s a történelmi kismértékű 100 ezer hordós kitermelés ellenére, amelyről tegnap az OPEC+ döntött, az olaj ára tovább esett, s így már a Brent-tel is 100 dollár alatt kereskednek. Különben a 200 euró körüli fölgáz ár nagyjából 350 dollár körüli kőolajárnak felel meg. Azaz az átállás nem csak a várható „gázhiánynak” és a működés, ellátásbiztonság biztosításának köszönhető, hanem annak is, hogy ezzel a megugró költségeiket csökkentik a vállalatok. Ugyanakkor ezzel tovább növekszik a gáz- és fűtőolajok iránti kereslet, ami akár gázolaj hiányhoz is vezethet a közeljövőben az elégtelen finomítói kapacitások és a még inkább megugró kereslet miatt.


A DAX tovább emelkedik ma a 14.000 pont fölötti rés betöltése felé, s a BUX is dinamikusan emelkedik a MOL-nak és az OTP-nek köszönhetően.

Tech rally

A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 1%-ot, az Euro Stoxx50 1,3%-ot emelkedett tegnap. Az emelkedést az IT vezette, míg a legnagyobb esést a közmű szektor szenvedte el.


Amerika is észak felé vette az irányt. A Dow 1,3%-ot, az S&P 1,6%-ot, a Nasdaq 2,6%-ot emelkedett. A tengerentúlon is az IT vezette az emelkedést, az egyedüli csökkenő szektor az energia volt.


Ázsiában is kedvező volt a részvénypiaci hangulat. A Nikkei és a CSI300 is 0,7%-ot emelkedett, a Hang Seng pedig 1,7%-kal zárt magasabban.

Holnap jelent a MOL, ma a Waberer’s

A MOL holnap tőzsdenyitás előtt, a Waberer’s pedig ma tőzsdezárás után teszi közzé második negyedéves eredményét.

Visszaesett az eBay forgalma

Tegnap este, az amerikai piac zárása után tette közzé második negyedéves eredményét az eBay. A cég 2,42 milliárd dolláros bevételt termelt a várt 2,37 milliárddal szemben, míg az eredménye 99 cent lett részvényenként, felülmúlva a 90 centes Bloomberg konszenzust. Az összes eladott termék éves szinten 18%-kal 18,55 milliárd dollárra esett vissza. A cég valamelyest növelte éves EPS előrejelzését, a korábbi 3,90-4,10 dollárról 3,95-4,10 dollárra. Az árfolyam nem reagált számottevően.

A Walmart is spórol a munkaerőn

Nagyjából 200 munkavállalóját bocsátja el a Walmart, ezzel reagálva a cég nyereségének várható visszaesésére. A vállalatnak több, mint 100 ezer munkavállalója van, így nem nevezhető óriási visszavágásnak a lépés.

Lufthansa: pozitív negyedév, jó kilátások

Éves viszonylatban nagyot nőtt a Lufthansa bevétele, a második negyedévben 8,46 milliárd euró lett az egy évvel ezelőtti 3,21 milliárd után. A koronavírus visszaszorulása óta megélénkülő utazási kedv segített abban, hogy ismét pozitív eredményt érjen el a vállalat. A 259 millió eurós nettó nyereség felülmúlta az elemzők 209,6 milliós várakozását, éves szinten pedig 1 milliárdos növekedést jelent. A harmadik negyedévben továbbra is nagy keresletre és a profit további növekedésére számít a légitársaság.

Adidas: Szemmel látható problémák Kínában

A vártnak megfelelő 5,6 milliárd eurós árbevételt ért el az Adidas a második negyedévben. Az árbevételét elsősorban Észak- és Dél-Amerikában tudta növelni a társaság, Kínában viszont 28%-os visszaesés volt tapasztalható. A 392 millió eurós EBIT eredmény hajszállal volt a várakozás fölött, ugyanakkor a 294 millió eurós eredmény minimálisan elmaradt attól. A borús kilátásokkal kapcsolatban már július végén profitfigyelmeztetést tett közzé a társaság, így a jelentésre most kisebb figyelem irányult. Az Adidas július végén a korábbi 1,8-1,9 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra csökkentette a profit előrejelzést.

A mezőgazdaság húzza a Bayert

A Bayer a korábbi 7 euróról 7,3 euróra emelte idei évi EPS várakozását. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági készítmények, vetőmagok, növényvédő szerek piaca nagyon jól megy, és ezeken a piacokon sikerült árat emelnie a társaságnak. A magasabb profit előrejelzés úgy jön össze, hogy az eddigi 46 milliárd euró körüli bevétel várakozást 47-48 milliárd euróra emelte fel a menedzsment, míg az EBITDA marzs előrejelzést 26%-ról 26-27%-ra módosították. A második negyedéves számokra sem lehet panasz. Az árbevétel 12,8 milliárd euró lett a várt 12,3 milliárd euróval szemben. A magasabb bevétel szinte egy az egyben a mezőgazdasági üzletághoz tartozott. A 3,35 milliárd eurós korrigált EBIT szintén felülmúlta a 3,2 milliárd eurós várakozást.

Csökkent a Toyota nyeresége

Ma reggel tette közzé negyedéves jelentését a legnagyobb japán autógyártó. A Toyota bevétele 8,5 ezer milliárd jen (63,3 milliárd dollár) lett, ami meghaladta az elemzők 8,2 ezer milliárdos (61 milliárd dollár) várakozását. A nettó nyereség tekintetében viszont visszaesés történt: a Bloomberg-konszenzus szerinti 759 milliárd jennel (5,65 milliárd dollár) szemben csak 737 milliárd jent (5,49 miliárd dollár) könyvelt el a vállalat, ami 18%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A gyenge nemzeti valuta növelte az eredményeket, a chiphiány és a megugró alapanyagárak negatív hatását azonban nem tudta ellensúlyozni.

Folytassa forint!

Tegnap valamivel 395 alatt zárt a forint az euró ellenében, amire június vége óta nem volt példa. Bár a hetet még 404-nél kezdte a magyar deviza, azóta mintegy két százalékot tudott erősödni. Ma délelőtt a jegybank nem változtatott az egyhetes ráta szintjén, az továbbra is 10,75%-on áll.

Vissza az origóhoz

Szerdán a nemzetközi devizapiacon hullámvasút szemtanúi lehettünk: 1,021 után 1,013-nál is járt az EURUSD kurzusa, végül azonban közel a nyitó szinthez, 1,016-nál zárt a kurzus. Ma amerikai munkapiaci és külkereskedelmi adatok jönnek ki, elsősorban ezekre irányulhat a piac figyelme.

Esett a kőolaj ára, a gyenge kereslet miatt aggódnak a befektetők

A WTI 89,9, a Brent 96,8 dollár volt ma reggel az októberi határidőre, míg az Ural azonnali leszállítási ára 74,7 dollár volt. A befektetők aggódnak a gyenge olajkereslet miatt. Az USA benzinfogyasztása látványosan gyengült az elmúlt hetek során, az amerikaiak most kevesebbet autóznak, mint 2020 hasonló időszakában, amikor az ország a járvánnyal küzdött. Az OPEC tegnap szimbolikus, napi 100 ezer hordós kínálatnövelésről döntött, így erről az oldalról nem lesz jelentős változás. Az EIA adatok ma jelennek meg az USA nyersolaj készleteiről, az API adata korábban már jelentős tartaléknövekedést mutatott. A Brent piaca továbbra is backwardation állapotban van, de a közeli határidők közti árkülönbség a korábbi 4 dollárról 1,5 dollárra szűkült, tehát már nincs olyan túlkereslet, mint korábban volt a nyersolaj iránt.

Az arany stabil, a piac a Fed-re figyel

Az arany 1.777 dollár volt ma reggel. A piac főleg arra koncentrál, hogy a Fed milyen mértékben fogja idén még emelni irányadó kamatait. A várakozások szerint a szeptemberi ülésen további 75 bázispontos növelés várható, de utána a jegybank sebességet vált és lassítja az emelések mértékét. A 3-3,5%-os szintnél pedig várhatóan nem lesz magasabb a dollár alapkamata. A jegybank politikáját az amerikai munkaerőpiac és az infláció nagysága határozza meg. Nancy Pelosi látogatása nyomán továbbra is feszült a kínai-amerikai politikai helyzet, a kínai fél hadgyakorlatokkal próbálja bénítani a Tajvan életét. A geopolitikai feszültség is jelentősen növelheti az arany iránti keresletet.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben