Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Előrehozott választás jöhet Olaszországban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 18.   09:35

Politikai célponttá vált a brit jegybank Az olasz Liga párt és a Forza Italia párt is bejelentette, hogy felbomlott a koalíció és nem támogatják tovább a Mario Draghi vezette kormányt. Ezzel egyre inkább élesedik az...

Politikai célponttá vált a brit jegybank

Az olasz Liga párt és a Forza Italia párt is bejelentette, hogy felbomlott a koalíció és nem támogatják tovább a Mario Draghi vezette kormányt. Ezzel egyre inkább élesedik az olasz kormányválság és könnyen előrehozott választás jöhet. Az olasz kötvényhozamok amúgy is meredeken emelkedtek az elmúlt hónapokban, melyet csak az EKB intézkedései tudtak megállítani, így a kormányválság különösen rosszkor jött. Mario Draghi szerdán fog a parlamentben felszólalni, ahol bejelentheti lemondását, vagy hogy megpróbálkozik egy új, kisebbségi kormány alakításával.

A brit jegybank a brit miniszterelnöki viták középpontjába került miután több jelölt is élesen támadta a jegybankot amiért nem volt képes megfékezni az inflációt és megválasztásuk esetére változtatásokat ígérnek a jegybanknál, ami például a jegybanki mandátumot is érinthetné.

Az EU szerdán fogja bemutatni gázvészhelyzeti tervét, amiben azt ismertetik hogyan reagálnának, ha az Oroszországból érkező gázellátás nem állna helyre.

Volodymyr Zelensky ukrán elnök leváltotta az állambiztonsági hivatal vezetőjét és a legfőbb ügyészt is, miután néhány munkatársuk együttműködött az orosz titkosszolgálatokkal.

Amerika exportálná az inflációt?

A Bloomberg értekezése alapján a járványhelyzet enyhülése után érdekes fordulat állt be a világgazdaságban és Amerikai „exportálja a világba az inflációt”. A pandémia alatt nagy keresletnek örvendő kiskereskedelmi piac alól, az otthonra megvásárolható eszközeivel és termékeivel, elfogyott a kereslet, és amíg a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok felhalmozták a „home-office termékeket”, addigra a fogyasztók fókusza elfordult ezektől. A szolgáltató szektor új erőre kapott, a kereskedelem pedig hatalmas, felhalmozott készletekkel találta szemben magát, míg azon termékből, amelyekre van kereslet, alacsony maradt a kínálat a roskadozó ellátás-láncok miatt. A kialakult szűk kínálat pedig ott fog a legnagyobb inflációt okozni, ahol a legnagyobbra fújták a keresletet: az Egyesült Államokban. Az USA elől jár a kamatemelésekben, amelyet Európa még csak tervez követni és azt is lassabb ütemben, kisebb mértékben, így elszállt a dollár. Az infláció és a kamatemelések következtében azonban még a tenegerentúlon is elkezdett visszaesni a fogyasztói aktivitás, így az amerikai cégeknek az export tevékenységüket is fel kellett pörgetniük. Amíg az utóbbi évtizedekben „hagyományosan” Európa és Ázsia exportált Amerikába, most a nagyobb kínálat miatt Amerika viszi termékeit ezen gazdaságokba, a nagyon drága dollár pedig felfelé viszi az árakat.

Két további amerikai nagybank jelentésével folytatódik a gyorsjelentési szezon, mely a pénzügyi területen vegyes, de inkább negatív eredményekkel indult. A Goldman Sachs 2016 óta legnagyobb éves szintű eredmény-romlásán lehetett túl az idei év második negyedévében, főleg a nagyon gyenge befektetési teljesítmény miatt. A BofA pedig 2019 óta a legnagyobb kamatnyereségét várja az elemzők szerint.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a Biden-adminisztrációnak van módja arra, hogy támogassa a vényköteles gyógyszerek árképzési csomagjáról szóló törvényt, amely szorosan fűződnek az Affordable Care Act meghosszabbításához. A törvény meghosszíbbítása Joe Manchin demokrata szenátor - akinek szavazatára szükség van a szenátusi többség eléréséhez - egyik kitétele afelé, hogy támogassa a kormányzat megújulási tervét.

Az amerikai törvényhozók egy visszavágott változatát tárgyalják annak a törvényjavaslatnak, amelynek célja a hazai félvezetőgyártás támogatása a kínai gyártókkal szemben, a hatékonyabb verseny felvételének érdekében. A jogszabályról készült összefoglalóban az 52 milliárd dolláros támogatás mellett, egyes kínai és orosz befektetések korlátozása is szerepel.

Feszült helyzet a kínai ingatlanpiacon

A kínai hatóságok megkérték a bankokat, hogy nagyobb hajlandósággal hitelezzék az ingatlanfejlesztőket, ugyanis a lakosság körében egyre nagyobb elégedetlenség, sőt bojkott alakult ki a jelzáloghitelek kifizetésére. Az ázsiai ország hosszú ideje küzd az ingatlanfejlesztők válságával, ugyanis a likviditás-hiány közepette rengeteg és egyre több projekt nem fejeződik be, így a lakosság egyszerűen úgy döntött, hogy nem lesz hajlandó fizetni a hiteleit, melyeket azon ingatlanokra vett fel, amelyek el sem készültek. A hatóságok ezzel növelnék a lakosság bizalmát, ugyanis el szeretnék kerülni, hogy a bankrendszerbe is begyűrűzzön az ingatlanpiac válságos pénzügyi helyzete.

Az S&P elemzése szerint nem lehet örökké játszani (swap-ok, hitel-meghosszabbítások) a kínai ingatlanfejlesztőknek, ugyanis amennyiben belátható időn belül nem pörög fel újra a piac és készülnek el a félbehagyott projektek a befektetők megunják a folyamatos engedményeket és jogi útra terelik a ki nem fizetett befektetéseiket.

Kínában továbbra is emelkedett a fertőzöttek száma, ami immár napi szinten 500 fő felett volt a hétvégén. Sanghajiban 17 új esetet regisztráltak a már eddig is karantén alá vont területeken, ennek hatására a város tömeges tesztelésbe kezd. Makaó szombaton meghosszabbította a város egészére kiterjedő lockdown-t, mivel a szerencsejáték-központban az egyhetes lezárás ellenére több új fertőzöttet is regisztráltak, emellett minden nem létfontosságú vállalkozásnak július 22-ig zárva kell maradnia. Tianjin kikötővárosban is tömeges tesztelést rendeltek el.

Határidős indexek

Az európai és amerikai határidős indexek is emelkednek ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben