Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A szent tehén feláldozása

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 14.   10:59

Erste kommentár A rezsicsökkentés hosszú évek óta a magyar politikai élet egyik kulcseleme, amiért foggal körömmel küzd a magyar kormány. Az idén elszálló világpiaci energiaárak viszont mostanra...

Erste kommentár

A rezsicsökkentés hosszú évek óta a magyar politikai élet egyik kulcseleme, amiért foggal körömmel küzd a magyar kormány. Az idén elszálló világpiaci energiaárak viszont mostanra fenntarthatatlanná tették a rendszert, óriási költségvetési hiányt okozva, és a magas fogyasztás támogatásán keresztül jelentősen hozzájárulva a külkereskedelmi mérleg hiányhoz. Nem véletlen, hogy az EURHUF és az energiaárak, főként a gázár közti együtt mozgás felerősödött az elmúlt időszakban, és a gázárak megugrását egyre gyakrabban megéreztük a forint árfolyamában is. Közgazdaságilag igencsak szűkségszerű volt a változtatás, amit tegnap meg is lépett a kormány. Augusztustól csak az átlagos áram és gázfelhasználásig jár a rezsicsökkentett energiaár, az e fölötti felhasználást piaci áron kell a lakossági fogyasztóknak megfizetni. A tegnapi bejelentés szerint a háztartások háromnegyede átlag alatt fogyaszt, ami alátámasztja, amit amúgy is sejteni lehetett, hogy rendkívül egyenlőtlen, statisztikailag nézve ferde a lakosság felhasználása. Becslésünk szerint a változtatással a jelenlegi energiaárak mellett több száz milliárd forintos költségvetési megtakarítást hajtott végre a kormány, és egyúttal a további árváltozásokból eredő kockázatok egy részétől is megszabadult. Jelen gazdasági környezetben ez szükségszerű lépés, és önmagában is segíthet a gazdasági bizalom megerősítésében illetve az EURHUF árfolyam magára találásában. Az igazán örvendetes viszont az lenne, ha azok a fogyasztók, akik mostantól a piaci árral szembesülnek elkezdenék csökkenteni fogyasztásukat, mert akkor nem csak a költségvetés helyzete, de az alacsonyabb energiaimport igényen keresztül a külkereskedelmi mérlegünk is javulna, ami legalább olyan fontos lenne, mint a költségvetés rendbetétele. Erre pedig minden esély megvan, mert a piaci ár az áram esetében 6-7-szerese, gáz esetében pedig 8-9-szerese a rezsicsökkentett hatósági árnak, bár az energiaárra rárakodó egyéb, fix tételek miatt a tényleges áremelés azért ennél kisebb lesz. Ekkora árváltozáshoz pedig már szokott alkalmazkodni a kereslet is.


A héten valójában óriási kiigazításokat jelentett be a kormány. Kezdve a minisztériumi zárolásokkal, a beruházások visszafogásával, a KATA adóforma megváltoztatásával járó effektív adóemeléssel, és most a rezsicsökkentés megváltoztatásával. Ezeket összeadva sok százmilliárdos, talán már ezer milliárd fölötti kiigazítás látható, amire egyelőre, némileg méltánytalanul, de nem reagáltak még a pénzpiacok, élükön a forint árfolyamával.

Újabb esés

A FTSE100 0,7%-ot, az Euro Stoxx50 1%-ot, a DAX 1,2%-ot csökkent tegnap. A szektorok többsége esett, leginkább a pénzügyi szektor. Halvány növekedést az energiaszektor és az ingatlan szektor tudott felmutatni.


A vártnál magasabb amerikai inflációs adat után még tovább erősödtek az amerikai kamatemelési várakozások. Már a 100 bázispontos emelés is elfogadható lépésnek tűnik. Erre pedig negatívan reagáltak az indexek. A Nasdaq 0,2%-ot, az S&P 0,5%-ot, a Dow pedig 0,7%-ot csökkent. A szektorok többsége esett, leginkább az ipar, miközben az alapvető fogyasztási cikkek gyártói stagnáltak, a nem-alapvető fogyasztási cikkek szektora pedig emelkedett.


Ázsiában jobb a hangulat. A Hang Seng 0,2%-ot csökkent, de a CSI300 0,2%-ot a Nikkei pedig 0,8%-ot emelkedett ma reggel.

400 millió euró értékben bocsátott ki zöldkötvényt az OTP

Az OTP 400 millió euró össznévértékű, „zöld” kötvényeket bocsátott ki. A 3 éves futamidejű, 2 év után visszahívható Senior Preferred kötvényekre a kibocsátó az első 2 évben fix 5,500% kamatot fizet, évente egyszer. A 3. évben a negyedéves kamat a kibocsátási hozamfelár (426,5 bázispont) és a 3 havi EURIBOR ráta összegeként kerül kiszámításra. A kötvényeket a S&P Ratings hitelminősítő ’BBB’, míg a Scope Ratings hitelminősítő ’BBB+’ minősítéssel látta el.

Újabb járatokat töröl a Lufthansa

Augusztus végéig újabb 2.000 járatát törli a Lufthansa csoport a munkaerőhiány és a folyamatos fennakadások miatt. Ezzel együtt már közel 6.000 járat törlésére kényszerült a cégcsoport. A munkaerőhiány miatti járattörlések miatt sokkal gyengébb a szektor felpattanása, mint arra korábban a kereslet alapján számítani lehetett.

A Netflix a Microsoft-ot választja partnernek

A Netflix egy olcsóbb, reklámokkal támogatott új előfizetés bevezetését tervezi év végétől, melyhez a Microsoft-ot választotta technológiai és értékesítési partnernek. Ez kulcsfontosságú lépés az előfizetők visszaszerzésében és a bevételek növelésében. A Netflix szerint a Microsoft képes lesz minden hirdetési igényüket rugalmasan és gyorsan kielégíteni, valamint erős adatvédelmet kínálni. A tech cég 10 milliárd dolláros, reklámok által generált bevételre tett szert előző évben. A hír hatására a Netflix részvényei 1.2%-ot emelkedtek a tegnapi kereskedés során.

Távozik a Teslától az egyik kulcsfontosságú vezető

Nem tér vissza a Teslához alkotói szabadságáról Andrej Karpathy, aki az autógyártó önvezető részlegének vezetője volt. A cég önvezető csoportjában még júniusban volt egy nagyobb elbocsátás sorozat, amikor bezárták kaliforniai egységüket.

Továbbra is 410 felett, nem emelt az MNB

Szerdán 408 körül ébredt a forint az euróval szemben, majd a nap folyamán egészen 411 közelébe gyengült. Ebben szerepet játszhatott egy brüsszeli jogállamisági jelentés, melyben két pozitívum mellett számtalan aggályt soroltak fel. Ma is 410 felett kezdi a napot a kurzus. Az MNB nem változtatott ma az egyhetes betéti kamaton, így az maradt 9,75%, amire a forint egyelőre gyengüléssel reagál.

Összejött a paritás

A nemzetközi devizapiacon szerdán is 1,000 közelében forgott a dollár az euró ellenében. Végül fél 3 után, a vártnál magasabbra szökő amerikai inflációs adat adta meg a kegyelemdöfést a kurzusnak, beállt a napok óta várt paritás a két deviza között. Ma is kicsivel e szint fölött kezdődött a kereskedés.

A recessziós félelmek miatt tovább esik a kőolaj ára

A WTI 93,4, a Brent 99,1 dollár volt ma reggel a szeptemberi határidőre. A befektetők továbbra is az inflációs és a recessziós félelmek miatt adták el olajat. Az USA benzinkereslete napi 8,06 millió hordó volt a múlt héten, ami alatta van a 2020-as adatoknak. A magas árak ugyanis negatívan hatnak a keresletre, míg az ország gazdaságai aktivitása láthatóan lassul. A nyersolaj készlet 3,25 millió hordóval nőtt a múlt héten. A piac figyeli Joe Biden szaúdi útját is. Az amerikai elnök rendezni szeretné a politikai ellentéteket a két ország között. A kínai járványadatok tovább romlanak, Sanghajban ugyan javulnak a számok, de több más régióban is fellángolni látszik a covid.

Az erős dollár miatt tovább süllyed az arany

Az arany 1.718 dollár volt ma reggel. A piac aggódik az erős dollár miatt, miután a tegnapi amerikai inflációs adat magasabb lett a vártnál. A 9,1%-os év/év fogyasztói infláció az elmúlt 40 év legmagasabb értéke. A piacon már 100 bázispontos emelést várnak a Fed-től, mivel a jegybank szerint csak agresszív lépésekkel lehet megfogni a szárnyaló inflációt. A jegybank legközelebb július 26-27-én tart kamatdöntő ülést.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben