Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot emelt az MNB

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 7.   11:34

Erste kommentár Ma reggel az egyhetes betéti rátát 2 százalékponttal 9,75 százalékra emelte a jegybank. A jelentős kamatemelésre már tegnap este figyelmeztette a piacot a jegybank alelnöke, Virág Barnabás, de azért...

Erste kommentár

Ma reggel az egyhetes betéti rátát 2 százalékponttal 9,75 százalékra emelte a jegybank. A jelentős kamatemelésre már tegnap este figyelmeztette a piacot a jegybank alelnöke, Virág Barnabás, de azért a piaci szereplők kételkedtek ilyen mértékű emelésben. Ennek ellenére a forint a jelentős kamatemelésre a tegnapi jelzést követően látott erősödésen túl már nem mutatott érdemi – csak átmeneti – reakciót. Az euró-forint swap piacon továbbra is nagy a feszültség. A kamattartalom tovább növekedett, és egyéves távon már a 13 százalékot közelíti. Rövidebb perióduson sem sokkal jobb a helyzet, hiszen gyakorlatilag minden időintervallumon 10 százalék fölötti hozamokkal találkozhatunk. Vagyis a mostani kamatemelés is csak arra volt elég, hogy a rövid hozam a swap piaci implikált kamatok alsó élét nyaldossa. Mindeközben az egyéves hozam 8, a 10 éves pedig 8,8 százalékon áll. Azaz a két piac továbbra is jelentősen eltér árazásban egymástól. Pedig a ma megjelent külkereskedelmi mérlegünk meglepetésre 135 millió eurós többletet mutatott a várt 467 milliós deficittel szemben. Ez az export jelentős bővülésének köszönhető, annak ellenére, hogy az energiaárak továbbra is magasak. A tavaly év közepén kezdődött erőteljes energiaáremelkedés óta különben nem volt pozitív a külkereskedelem egyenlege, s így ez igazán jó hír. Persze azt, hogy fordulat állt-e be esetleg a külkereskedelmi folyamatokban, még az elkövetkező hónapok adatai fogják megmutatni, de talán már bizakodhatunk. Mindenesetre a FX swap piaci „szárazság” továbbra is furcsa ennek az adatnak a fényében. Amíg ez fennáll, addig a forint valószínűleg nem tud komolyabban erősödni. Ahhoz, hogy a spekulánsok a forint mellett tegyék le a voksukat, a swap piaci implikált kamatoknak jelentősen csökkennie kellene. Azaz pl. az exportőrök részéről meg kellene jelennie a forint iránti keresletnek.


A DAX ma reggel is emelkedik, azaz fenntartja a technikai ellenállásról indult fordulatot. A BUX viszont gyengén viselkedik, stagnál.

Javult a hangulat

Európában jó hangulatban telt a kereskedés tegnap. A FTSE100 1,2%-ot, a DAX 1,6%-ot emelkedett, az Euro Stoxx 50 pedig 1,9%-os pluszban zárta a napot.


Gyenge kezdés után sikerült feljebb kapaszkodniuk az amerikai indexeknek, és végül pozitívban tudtak zárni. Az S&P 500 és a Nasdaq is 0,4%-ot emelkedett, a Dow Jones pedig 0,2%-ot.


Ázsia is emelkedéssel nyitott ma reggel. A Nikkei 1,5%-ot, a CSI300 0,4%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett.

A MOL választottbírósági eljárást nyert Horvátországgal szemben

A New York-i választottbíróság (International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID)) kimondta, hogy Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai megalapozatlanok. A MOL 1 milliárd dolláros követelése ellenére Horvátországnak 236 millió dollárt kell fizetnie a MOL-nak a gázkereskedelemből származó veszteségek fedezésére. Véleményünk szerint: Ez kb. 120 forint, ami nem volt beárazva. Ugyanakkor kétségeink vannak afelől, hogy a MOL mikor és hogyan kapja meg ezt a pénzt a horvát kormánytól.

Felfüggesztették a Waberer’s részvények kivásárlási folyamatát

A jegybank egy időre felfüggesztette a Waberer’s átvételének jóváhagyási folyamatát, míg a BDPST Equity és az MHB Optimum (21%-os részesedés) közötti tranzakció jóváhagyását a biztosítási felügyeleti testület befejezi.

Biotech céget vehet a Merck

A Merck és a Seagen előrehaladott egyeztetéseket folytat az onkológiai biotechnológiai vállalat megvételéről. A tranzakció értéke 40 milliárd dollár lehet, ami részvényenként több, mint 200 dollárt jelent, írja a Wall Street Journal. A tranzakciót július 28-a, a Merck negyedéves gyorsjelentése előtt le szeretnék zárni, de a hírek szerint egyelőre nincs garancia az egyezségre.

Biztonságosabbá tenné eszközeit az Apple

Új biztonsági eszközt vezetett be iPhone, Ipad és Mac készülékeire az Apple, melynek lényege a célzott kibertámadások kivédése lenne. Az egyik ilyen a „Lockdown Mode”, amit kifejezetten azon keveseknek terveztek, akik közéletben betöltött szerepük miatt komoly támadások célpontjai lehetnek.

Az extrémsportot kedvelőknek kedvez az Apple

Nagyobb kijelzővel, hosszabb akkumulátor idővel és fémtokkal látná el a következő okosóráját az Apple, ezzel kedvezve az extrémsportot űzőknek. A új modellel együtt várható még a 8. szériás és SE modellek megújult változatának piacra dobása is, melyek méreteiket tekintve nem változnak. A cég rendszerint szeptemberben jelenti be új modelljeit, így idén is ekkor számíthatunk részletes információra az új órákról, továbbá négy új iPhone modellről.

Bevásárolt a Bed Bath & Beyond részvényből az új vezérigazgató

7%-ot emelkedett a Bed Bath & Beyond a zárás utáni kereskedésben, ugyanis a tőzsdefelügyeletnek küldött jelentés alapján jelentősen bevásárolt a részvényből az új vezérigazgató, illetve két másik igazgató is. Az üzletlánc még múlt héten tette közzé nagyon gyenge negyedéves jelentését, melynek hatására meg is váltak a korábbi vezérigazgatótól. A három vezető összesen 70 ezer részvényt vásárolt, ezzel azt az üzenetet küldve a piac számára, hogy bíznak a cég sikereiben.

További járatokat töröl a British Airways

10.300 járatát törli a British Airways a nyári menetrendből személyzet hiányra hivatkozva. Ezzel már összesen 13%-ra nőtt az április-októberi időszakban törölt járatok aránya. A járattörlés szinte kivétel nélkül a rövidebb utakat érinti.

Eladja maradék 20%-os részesedését az orosz érdekeltségében a TotalEnergies

A Total még márciusban kijelentette, hogy felhagy az összes oroszországi tevékenységével, melynek utolsó elemeként a Kharyaga projektben lévő 20%-os részesedésétől válik meg. A vevő a Zarubezhneft olajipari vállalat. A projekt tavaly átlagosan napi 31 ezer hordót termelt.

Megugró bevételről számolt be a Samsung

A Samsung előzetes becslése szerint a második negyedéves üzemi eredmény 14 ezer milliárd won (10,7 milliárd dollár), a bevétel pedig 77 ezer milliárd won (59 milliárd dollár) volt. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest a működési nyereség 11%-kal, az értékesítés pedig 21%-kal nőtt. A növekedés ellenére az elemzők szerint a nyersanyagok és a logisztika emelkedő árai a vártnál jobban rontották a Samsung működési árrését, a csökkenő kereslet pedig gyengébb harmadik negyedévet eredményezhet.

416 az új historikus csúcs

Csúcsokat dönt a forint, sajnos negatív értelemben. Tegnap a nyitó 407 körüli szintekről egészen 413-ig gyengült a magyar deviza a nap folyamán. A svájci frank és az amerikai dollár is bőven 400 fölé került szerdán. A dollár szárnyalása és a továbbra is rossz befektetői hangulat sem kedvez a napokban. Délután megszólalt Virág Barnabás és határozott lépest ígért mára, melynek hatására 410 alá kúszott be a forint. Ma délelőtt az MNB válaszul 200 bázispontos rendkívüli kamatemelést hajtott végre az egyhetes betéti rátán. A bejelentésre instant 407-ig erősödött a magyar deviza az euró ellenében, de ez tiszavirág életűnek bizonyult, mivel ismét 410 felett vagyunk.

Egyre közelebb a paritás

A nemzetközi devizapiacon nincs megállás, tovább szárnyalt a dollár. A nyitáskori 1,026-os szintekről 1,017-ig csökkent az EURUSD, amivel bő húszéves csúcsokat döntött meg az amerikai deviza. Bár ma reggel eddig 1,2-nél látszik stabilizálódni a kurzus, egyre közelebb van a paritás, ami nagyon rossz hír az Eurózóna gazdaságainak a megemelkedett import-energiár környezetben.

Nem a kereslet csökkent, a félelem nőtt

A WTI nyersolaj augusztusi határidős ára ma reggel hordónként 99 dollár volt, a Brent pedig 101,2 dollár. A fokozódó aggodalmak, miszerint a fenyegető recesszió visszafogja az energia iránti keresletet, lejjebb nyomták az olajárakat, annak ellenére, hogy a jelek szerint a globális piacon továbbra is szűkös a kínálat. Ez igazolja a Citigroup elemzőinek meglátását, miszerint az olajár enyhébb gazdasági visszaesésre is negatívan reagál, annak ellenére, hogy a kereslet csak a legsúlyosabb recesszióban csökken. Az American Petroleum Institute arról számolt be, hogy az amerikai nyersolajkészletek 3,8 millió hordóval nőttek a múlt héten, szemben az 1,1 millió hordós csökkenésre vonatkozó várakozásokkal. Norvégiában kormányzati beavatkozás hatására beszüntették a sztrájkot a gáz-és olajipari dolgozók.

Újabb arany áresés, a dollárt preferálják

Tegnap újabb, közel 2%-os esés volt az arany árfolyamában, és legmélyebb pontján 1.734 dollár volt egy uncia arany ára. Ma reggelre valamelyest erősödött a nemesfém, a délelőtti órákban 1.743 dolláros árfolyamon kereskednek az arannyal. Tegnap elsősorban a Fed kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve (ami rendkívül határozott hangot ütött meg az infláció letörését illetően) nyomta lefelé az aranyat, ugyanis ez még magasabb dollárhozamot okoz. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a recessziós félelmek ellenére, ilyen magas hozamkörnyezetben a befektetők dollárban kívánják tartani megtakarításaikat, mintsem aranyban. A kurzus technikailag a túladott tartományba esett az RSI mutató alapján, azonban egy korrekció esetén is szinte borítékolható, hogy sorozatban negyedik vesztes hete felé tart az arany. A pénteken megjelenő munkaerőpiaci adatok érdekesek lehetnek a piac számára, ugyanis hatással lehetnek a Fed döntéseire, s így a hozamkörnyezetre is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben