Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Forint piaci turbulenciák

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 6.   11:27

Erste kommentár Tegnap begyorsult a forint esése, azaz az EURHUF emelkedése. Így az euró árfolyama újabb csúcsra emelkedett, és megközelítette lélektani 410 forintot. Ennek számos oka van, mint ahogy már...

Erste kommentár

Tegnap begyorsult a forint esése, azaz az EURHUF emelkedése. Így az euró árfolyama újabb csúcsra emelkedett, és megközelítette lélektani 410 forintot. Ennek számos oka van, mint ahogy már korábban leírtuk: (i) külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg egyensúlytalanság, (ii) EU-s pénzek hiánya; (iii) dollár erősödés a kockázatkerülés miatt, ami kihatással van a régiós devizák árfolyamára, stb. Most viszont nem erről akarunk beszélni, hanem arról, hogy az elmúlt hetekben az euró-forint swap piacon lépésről-lépésre, de jelentősen emelkedtek a kamattartalmak. Ez felhívás keringőre. Hiszen a forint eszközök kamatai nem követték le ezt a változást, vagyis a belső kamatszint már nem kedvező az ún. „carry” traderek számára, sőt, pont fordított hatás jelenik meg. Ez a magas swap piaci kamat, ami mostanra különböző futamidőket tekintve 9-11 százalékra emelkedett, máskor is meg szokott jelenni negyedév végén. Erre az MNB általában néhány hetes swap piaci tenderekkel euró likviditás biztosításával és forint likviditás szűkítéssel szokott válaszolni a piac stabilizálása céljából. Most is ez történt a negyedév végén. Ugyanakkor ez az egyensúlytalanság a negyedév fordulójával vissza szokott állni a normál szintre, ami most nem történt meg. S itt jönnek a fent felsorolt okok. Az erős negatív piaci hangulatban maradt az FX swap piaci magas kamattartalom, sőt, növekedett, ami gyengítőleg hat a forintra. Ezt vagy az hozhatná helyre, ha az exportőrök megjelennének a piacon határidős euró eladásokkal, vagy a forint hozamszintek jelentős emelkedése, felzárkózása a swap piaci kamatokhoz. De más módon, pl. újabb, jelentős euró likviditást nyújtó swap piaci tenderekkel is helyre lehetne állítani ezt a nagy piaci eltérést. Persze egy másik lehetőség is elképzelhető, mégpedig a piac megnyugvása, a kockázatkerülés csökkenése, ám ennek relatíve pici az esélye a jelenlegi turbulens piaci hangulatban. Sőt, ha az EKB euró swapokon keresztül eurót adna az MNB-nek, az is nagy valószínűséggel stabilizálóan hatna az EURHUF piacra, már csak a komolyabb fellépés lehetőségének köszönhetően is.


A tegnapi jelentős csökkenést követően ma a DAX és a BUX is emelkedni próbál, de ez egyelőre elég gyenge kísérletnek tűnik. Pedig a DAX tegnap gyakorlatilag a 12.450 pontos technikai szintre esett (picit áttörte), ahonnan akár komolyabb fordulat is jöhetne, de ennek egyelőre nem látjuk a jelét.

Beütöttek a recessziós félelmek

Eladási hullám söpört végig az európai tőzsdéken. Az FTSE100 és a DAX 2,9%-ot, az Euro Stoxx pedig 2,7%-ot esett kedden.


Az amerikai részvényindexek a gyenge kezdés után erősödni tudtak. A Nasdaq 1,8%-os, az S&P 500 pedig 0,2%-os pluszban zárta a napot, míg a Dow 0,4%-ot csökkent.


Ázsiában is adták a részvényeket ma reggel. A Nikkei 1,2%-ot, a CSI300 1,8%-ot, a Hang Seng pedig 2,4%-ot esett.

Zöld kötvényt bocsát ki az OTP

Az OTP 400 millió euró értékben bocsát ki zöld kötvényeket. A hároméves kötvény hozama 5,5 százalék, és két év után visszavonható. A viszonylag magas hozam a szokásosnál magasabb költséget jelent az OTP számára, de még így is elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen jelentős hatása a részvények értékeltségére.

A British Airways sem bírja a tempót

További 800 járatát törölheti nyári menetrendjéből a British Airways, elsősorban a munkaerőhiány miatt. Ezzel októberig összesen 11%-kal kevesebb járatot üzemeltethet a légitársaság.

Amerika ismét közbeszól

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol a felvezetőgyártáshoz szükséges berendezéseket előállító holland ASML-re annak érdekében, hogy megakadályozza a chip gyártáshoz szükséges legfejlettebb eszközök eladását Kínának, ezzel is gátolva az ázsiai ország célját, hogy a világ vezető mikrochip gyártója legyen. A holland kormány egyelőre nem ért egyet az amerikai törekvésekkel, ugyanis nem szeretnék rontani az ország gazdasági kapcsolatait Kínával. Ráadásul már eddig is korlátozva volt a legmodernebb technológiák Kínába történő exportálása.

Újabb mélyponton a forint

Rendkívül kedvezőtlen hangulatban tegnap új mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben. Az EURHUF kurzus végül 407,6-on zárt, ez további 1,3%-os leértékelődést jelentett. A globális tőkepiacokon nőtt a kockázatkerülés a recessziós félelmek erősödése nyomán, ami a dollár gyors erősödésében is megmutatkozott. Ilyen helyzetben ismét “könnyű préda” lett a forint, melynek megítélése továbbra is nagyon kedvezőtlen, leginkább az EU megállapodás hiánya miatt. Nem tartjuk kizártnak, hogy a holnapi egyhetes betéti tenderen az MNB-nek ismét soron kívül kamatot kell emelnie.

Szárnyal a dollár

Az amerikai piacok kinyitásával párhuzamosan szárnyalt a dollár a nemzetközi devizapiacon. Az euróval szembeni árfolyam egészen extrém mértékben, 1,5%-kal erősödött egy nap alatt. A mai nyitásban 1,0263-on áll az EURUSD kurzusa, s a paritás egyre inkább elérhető közelségbe került.

Megütötték az olajat

A WTI augusztusi határidős ára ma reggel ismét 100 dollár fölé emelkedett, a Brent pedig 103,8 dollár körül mozog, miután tegnap több mint 8%-ot estek a recesszióval kapcsolatos félelmek felerősödése miatt. Ezzel szemben az OPEC főtitkára, Mohammad Barkindo a kínálat szűkösségét hangsúlyozva kedden arról beszélt, hogy az olajipar "ostrom alatt áll" az évek óta tartó alulfinanszírozottság miatt, és hozzátette, hogy a hiányt enyhíthetné, ha Iránból és Venezuelából további szállítások érkeznének. Több bank, köztük a Goldman Sachs szerint is túlzás volt a tegnapi zuhanás, mivel a kereslet továbbra is erős. Kínában például a korlátozások enyhítése után a benzin és gázolaj iránti kereslet lassan visszatér a vírusfertőzés előtti szintre. A kereslet csökkenésével kapcsolatos aggodalom mellett a dollár is nyomást helyezett az olajárra, mivel az amerikai deviza a befektetők kockázatkerülése miatt egyre erősödik. Az erős dollár pedig még drágábbá teszi az olajat azok számára, akik más devizával rendelkeznek.

Óriásit gyengült az arany

Az utóbbi hat hónap közel leggyengébb szintjére süllyedt az arany árfolyama. Ma reggel mindössze 1767 dollárért lehet egy unciához hozzájutni, míg tegnap legolcsóbban 1764 dollárért. Az amerikai fizetőeszköz nagyjából 1,6%-kal erősödött 20 éves szintjére az euróval szemben, ugyanis az öreg kontinens gazdasági kilátásai elbizonytalanították a befektetőket. Az erős dollár negatív hatással van az aranyra, és úgy tűnik, hogy a piac most a zöldhasút preferálja a kamatot nem fizető nemesfémmel szemben. A recessziós félelmek továbbra is magasak, a Bloomberg Economics becslése alapján 38% annak az esélye, hogy jövőre gazdasági visszaesés lesz, ami felfelé irányuló hatással bír az aranyra. A Fed ma teszi közzé legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ami iránymutatást adhat a jövő kamatemeléseit illetően. Egy esetleges enyhébb szigorításról szóló előrejelzés lendületet adhatna a szenvedő nemesfémnek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben