Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A németeknek nem tetszik az új EKB eszköz

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 5.   09:20

Felfordulás lehet az európai vállalati kötvénypiacon Nem mindenki fogadta kitörő örömmel és támogatja maximálisan az EKB legújabb eszközének tervezetét. A német jegybank elnöke, Joachim Nagel az anti-fregmentációs...

Felfordulás lehet az európai vállalati kötvénypiacon

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel és támogatja maximálisan az EKB legújabb eszközének tervezetét. A német jegybank elnöke, Joachim Nagel az anti-fregmentációs eszköz veszélyeire hívta fel a figyelmet, ugyanis az szerinte nem a megfelelő szemlélettel szól bele a piaci működésekbe, és az Eurózóna közös monetáris politikájának gyakorlását is megnehezítheti. Nagel szerint a monetáris politikai döntéseket nem határozhatják meg rövidtávú folyamatok, és a fregmentáció ellen bevezetett eszközöket csak nagyon behatárolt esetekben lehet használni.


A JPMorgan stratégája, Matthew Bailey szerint az orosz gázról történő teljeskörű leválás óriási különbségeket okozhat az európai vállalati kötvénypiacon. Az elemzésük legrosszabb forgatókönyve alapján a ’junk-bond spreadek’ a koronavírus berobbanásakor mértnél is nagyobbra, akár ezer bázispontosra is nőhetnek. A JPMorgan szerint az orosz gázról való leállás óriási terheket mérne a vállalatokra, amiket az államok nem tudnának olyan mértékben támogatni, ugyanis a pandémia alatt hatalmas fiskális költekezés történt, se ezt nem tehetik meg újra az országok.


Németországban 30 év után először mértek kereskedelmi deficitet májusban, miután a növekvő energiaárak következtében drágábbak lettek a német termékek, így csökkent az exportvolumen. Az export havi alapon 0,5%-kal zsugorodott, míg az import 2,7%-kal nőtt. Ez különösen negatívan érinti az egyébként jelentős exportforgalommal rendelkező német ipart.


Olaszországban öt régióban is vészhelyzetet hirdettek az óriási szárazság és az európai hőhullám miatt.

A héten ma nyitnak először az amerikai tőzsdék

Ma lesz az első teljes értékű kereskedési nap a héten az Egyesült Államokban, mivel tegnap a Függetlenség Napja miatt nemzeti ünnep volt.

Fellendülést jelez a beszerzési menedzser index Kínában

Kínában a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke júniusban 54,5-re emelkedett a májusi 41,4-ről, jelentősen meghaladva a 49,1-es várakozást. Ez négy hónapja az első növekedést jelzi az ágazatban a hazai covid-helyzet javulásának és a korlátozó intézkedések enyhítésének köszönhetően. Az összesített beszerzési menedzser index értéke 55,3 lett a májusi 42,2 után. Az új megrendelések 2021 októbere óta a legnagyobb ütemben nőttek, az exportértékesítés pedig 19 hónapos csúcsot döntött.


Kína aggódik az amerikai gazdasági szankciók és vámok miatt, közölte Liu He miniszterelnök-helyettes Janet Yellen pénzügyminiszterrel egy videokonferencián. A beszélgetés során a felek megállapodtak abban, hogy erősítik az együttműködést. Az Egyesült Államok csökkentheti a kínai fogyasztási cikkekre kivetett vámokat, ugyanakkor új vámokat vethet ki olyan stratégiai területekre, mint például a technológia.


Dél-Koreában éves szinten 6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban. Ez 1998 novembere óta a legnagyobb növekedés, mivel az ipari termékek, szolgáltatások, mezőgazdasági termékek és közüzemi szolgáltatások magasabb árai a nyersanyagárak emelkedése közepette tovább fokozták az inflációs nyomást. Az adat meghaladta a májusi 5,4%-os értéket és az 5,9%-os várakozást. Elemzők arra számítanak, hogy a központi bank júliusban a szokásos 25 bázispont helyett 50 bázisponttal emeli irányadó kamatot, hogy megállítsa az árak emelkedését. A Bank of Korea májusban 25 bázisponttal 1,75%-ra emelte az alapkamatot, és további kamatemeléseket helyezett kilátásba a következő hónapokra.


Az ausztrál jegybank a mai ülésén 50 bázisponttal 1,35%-ra emelte az irányadó kamatot, ami így 2019 májusa óta nem látott szintre emelkedett. A testület hangsúlyozta, hogy a gazdaság ereje és a jelenlegi inflációs nyomás miatt már nincs szükség hatalmas monetáris támogatásra, és jelezték, hogy további szigorítás következhet, amelynek mértékét és időzítését a beérkező gazdasági adatok fogják meghatározni.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben