Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Zöldebbé teheti Ázsiát az ukrajnai háború?

SZTORI
SZTORI2022. július 1.   10:17

A zöldenergia és a zöld hidrogén felé terelik Ázsiát is az orosz-ukrán háború miatt megugró energiaárak. Ahhoz viszont tartósan magas fosszilisenergia árakra van szükség, hogy az időigényes és költséges átállásra valóban sor is kerüljön.

Ázsia a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóinak egyike és amiatt folyamatosan a támadások kereszttüzében áll a fossszilis tüzelőanyagok jelentős arányú használata miatt. A régió országait – köztük a három legnagyobb gazdaságot, Kínát, Japánt és Indiát – azért bírálták tavaly, mert a COP26 globális éghajlat-változási konferencián nem vállaltak nagyobb kötelezettséget a Co2 kibocsátás csökkentésére az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Fél év elteltével azonban már van olyan indok, ami miatt Ázsia országai elgondolkodhatnak azon, hogy az olajat, a gázt és a szenet zöldebb energiaforrásokra cseréljék le: a pénz. Az orosz-ukrán háború kezdete óta jelentősen megugrottak az energiaárak, ami a politikai konfliktus mellett arra készteti Európát, hogy új lehetőségeket kutasson fel a gázfüggőség csökkentésére. Németország egyik reménye a hidrogén lehet, illetve Japán és Dél-Korea már az ukrajnai háború előtt is jelentős összeget fektetett be a hidrogéntechnológiába. A mostani energiaárak pedig további ösztönzést jelentenek a zöld átállás felgyorsítására.

A legnagyobb probléma azonban ma az, hogy az ázsiai gazdaságok továbbra is jellemzően környezetszennyező, széntüzelésű erőművekből nyerik az áramot. Vannak előrelépések a környezetbarátabb energiatermelés felé, ám vészhelyzetben – például amikor Kínát és Indiát áramhiány sújtotta – a régió országai a szénhez fordultak. Japán évtizedeken át az atomenergiába fektetett, de a 2011-es fukusimai nukleáris baleset után ugyancsak visszatért a fosszilis tüzelőanyagokhoz.

Vannak szakértők, akik úgy vélik, hogy a hidrogén lehet a megoldás arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról az országok a megújulókra álljanak át – ahogyan például több dél-koreai vállalkozás is ebbe az irányba indult el. Dél-Korea Ázsiában ehhez a legnagyobb költségvetési forrást különítette el: Szöul a hidrogéngyártáshoz, valamint az üzemanyagcellás energiatermeléshez és a hidrogénüzemű autókhoz szükséges technológiák fejlesztéséhez szükséges beruházásokat támogat.

A hidrogént egyes szakértők a fosszilis tüzelőanyagok legpraktikusabb alternatívájának tartják, mivel egyaránt tárolható szilárd, folyékony vagy gáz halmazállapotban is, így könnyebben szállítható is. "A hidrogén olyan, mint egy energiahordozó" – nyilatkozta a BBC-nek Vince Heo, az S&P Global Commodity Insights szöuli munkatársa, mondván: a hidrogénben energiát lehet tárolni, és akkor használhatjuk, amikor csak akarjuk.

A hidrogén előállítása azonban villamos energiát igényel, és az a technológia, amelybe jelenleg Dél-Korea befektet nem kibocsátásmentes. A cél az lenne, hogy az országok úgynevezett "zöld hidrogénre", más néven "tiszta hidrogénre" álljanak át, vagyis megújuló energiaforrások, például szél- vagy napenergia felhasználásával állítsák elő a hidrogént. Csakhogy ma ez a legdrágább módszer. "Dél-Korea hidrogénjét jelenleg földgázból állítják elő" - mondta Martin Tengler, a BloombergNEF vezető hidrogénelemzője, aki szerint ezt a hidrogént "szürke hidrogénnek" nevezhetjük. Az átmenet következő lépcsőfoka a "kék hidrogén" lenne, amelyet szintén fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával állítanak elő, de a folyamat során keletkező szén-dioxid 60-90%-át megkötnék és tárolnák.

Dél-Korea legnagyobb földgázszolgáltatója, az SK18 15 milliárd dollár értékben fektetett be csak a szürke és a kék hidrogénbe. A hidrogénüzletág főnöke, Hyeong-wook Choo a BBC-nek azt mondta: nagyobb beruházásokra és több technológiai újításra volna szükség ahhoz, hogy zöld hidrogént tudjanak termelni. A megújuló energiaforrások összegyűjtésére és elosztására szolgáló infrastruktúra Ázsia nagy részén nem áll rendelkezésre, így a legnagyobb kihívást a technológiák megfelelő kombinációjának kifejlesztése jelenti.

A döntő kérdés azonban az, hogy mennyibe kerül az egyes típusok előállítása. "A zöld hidrogén több mint két-háromszor annyiba kerül, mint a szürke hidrogén" – tette hozzá Vince Heo, az S&P Global-tól. Jelenleg körülbelül 10 dollárba kerül kilogrammonként a zöld hidrogén előállítása, és Heo szerint ahhoz, hogy az energiaforrás költséghatékony legyen, ezt az összeget 70 százalékkal kell csökkenteni.

A globális energiaárak megugrása azonban azt jelenti, hogy "a zöld hidrogénnek egyértelműen van némi lendülete, mivel megújuló energiából állítják elő, amely független a magas üzemanyagárak környezetétől" - tette hozzá. Európában például a Rystad Energy tanácsadó cég szerint a kék és szürke hidrogén előállítási költsége több mint 70 százalékkal emelkedett az ukrajnai orosz inváziót követően. "A hidrogénipar jelenleg olyan, mint a napenergia-ipar körülbelül 20 évvel ezelőtt: egyelőre kevés a fejlesztési projekt, de óriásiak a piaci lehetőségek " - mondta Heo.

Dél-Korea zöld hidrogén fejlesztéssel kapcsolatos terveinek egyik kulcsa a szélenergia hasznosítása. A Koreai Tengerészeti és Óceáni Egyetem konzorciuma például egy úszó tengeri üzemet fejleszt a zöld hidrogén előállítására Busan városában. "Azt tervezzük, hogy a szél- és napenergiát a tengeren használjuk fel a tengervíz felforralásához és elektrolíziséhez, hogy zöld hidrogént állítsunk elő" - mondta Doh Deog-hee, a Korea Maritime and Ocean University elnöke.

A szakértők szerint azonban problémát jelent, hogy a tengeri szélerőművek megawattóránként több mint 300 dollárba kerülnek, szemben a napenergia 100 dolláros megawattóránkénti költségével. Így nagy kérdés, hogyan lehet optimalizálni a hidrogén előállításának költségét ebből a létesítményből.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben