Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Járatlan utakon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 24.   09:03

Oroszország megint rubelben fizet A korábbi híreknek megfelelően Németországban elrendelték a gázvészhelyzeti terv második riasztási szintjét. Ez önmagában egyelőre inkább figyelemfelhívó...

Oroszország megint rubelben fizet

A korábbi híreknek megfelelően Németországban elrendelték a gázvészhelyzeti terv második riasztási szintjét. Ez önmagában egyelőre inkább figyelemfelhívó szándékkal bír, de ez alapján a közeljövőben konkrét intézkedések is várhatók, úgy, mint a szénerőművek újraindítása a gázfelhasználás csökkentése érdekében, vagy a megemelkedett árak teljes és gyors áthárítása a fogyasztókra. Viszont a kettes szinten még nincs mennyiségi korlátozás, arra csak a harmadik szinten kerül sor. A németek fő aggodalma, hogy már most is kevesebb orosz gáz érkezik Németországba, ráadásul július 11-tól tervezett karbantartás miatt 10 napra leáll az Északi Áramlat, és tartanak tőle, hogy a karbantartást követően valamiféle mondvacsinált indokkal az oroszok nem fogják újraindítani a gázszállításokat.


Újabb trükkös megoldáshoz folyamadott Oroszország a dollárkötvények kamatfizetésénél. A 2027 és 2047-es lejáratú dollárkötvények kamatát orosz rubelben és az orosz elszámolóházon keresztül fizetik ki. A rubelben fizetés egyébként sem engedélyezett ennél a kötvénysorozatnál, ráadásul a szankciók miatt a külföldi befektetők hozzá sem férnek a pénzhez, és az sem vigasztalja őket, hogy egyedileg nevesített számlákon, dollárhoz indexálva írják jóvá nekik az összeget. Oroszország egyszer már próbálkozott rubelben teljesíteni a kamatfizetést, ami csődeseménynek minősült volna, de akkor 30 napon belül korrigálták a történteket és dollárban rendezték a kamatfizetést. Így a mostani konstrukcióval sem tekinthető megoldottnak a helyzet, ráadásul ami igazán sürgető lenne, az a májusi esedékesség kifizetése, ami a szankciók miatt már fennakadt a nemzetközi elszámolási rendszereken, és aminek türelmi időszaka vasárnap jár le. Ezekről a kifizetésekről viszont egyelőre nem hallani.


A tegnap megjelent német és eurózónás beszerzési menedzser indexek a vártnál nagyobb mértékben csökkentek.


A norvég jegybank a piacokat meglepve 50 bázisponttal emelt az alapkamaton, és augusztusban újabb 50 bázispontos lépés várható tőle, így 1,5%-ra emelkedhet az alapkamat. A török jegybank ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően 14%-on tartotta az alapkamatot.


Peter Kazimir, az EKB szlovák jegybankára szerint a következő 12 hónapban 200 bázispont fölötti kamatemelés várható, és 1,5-2% között lehet egy év múlva az alapkamat az infláció visszaszorítása érdekében. Ez nagyjából megfelel az aktuális piaci árazásoknak, melyek jövő májusig 200 bázispontos emelést áraznak.


Ukrajna és Moldova hivatalosan is megkapta is az EU tagjelölti státuszt. A tényleges tagságig azonban hosszú évek telhetnek el.

Nem mindenki elégedett a Fed kommunikációjával

A Pershing Square alapkezelő alapítója, Bill Ackman szerint az infláció és az inflációs várakozások kontrollálatlanok. Véleménye alapján Jerome Powell nem kommunikál érthetően, és a piac mindig túl enyhének értékeli nyilatkozatait, amit a kollégáinak kell később kiigazítani.


Enyhült a piac várakozása a Fed kamatemeléseivel kapcsolatban. Míg múlt hét végén még további 200 bázispontos emelést áraztak a határidős ügyletek, addig most már „csak” 177 bázispontot. A következő, júliusi ülésen továbbra is a júniusival megegyező „történelmi” mértékű döntést várnak a befektetők a központ banktól.


A SocGen elemzői szerint az S&P 500 index akár további 24%-kal is eshet januári csúcsához képest. Ez idén összesen 40%-os esést jelentene, mire elérni a mélypontot.

Inflációs nyomás

Japánban az éves inflációs ráta 2022 májusában 2,5% volt, ami nem jelent változást az áprilisi 7 és fél éves csúcshoz képest, és összhangban van a piaci konszenzussal. Ez volt a kilencedik egymást követő hónap, amikor a fogyasztói árak emelkedtek, és az élelmiszer-infláció több mint 7 éve a legmagasabbra ugrott (4,1%, szemben az áprilisi 4%-kal). A maginfláció májusban 2,1%-kal nőtt év/év alapon, ami szintén megegyezik az áprilisi adattal és a várakozásokkal. A jegybank inflációs célja 2%, de a magasabb adat ellenére továbbra sem tervezik a monetáris szigorítást szemben a nagyobb jegybankokkal.


A májusi szolgáltatóipari termelői árindex az előző hónaphoz hasonlóan 1,8%-kal, az 1,7%-os konszenzusnál kissé nagyobb mértékben emelkedett éves szinten Japánban.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben