Hétfő
febr. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -3.3%, várt: -11.4%
08:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.6%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: jan., előző: 18.29%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: dec., előző: -2.8%, várt: -2.7%
Kedd
febr. 7.
ny.e.
BNP Paribas (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.84
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -0.4%, várt: -1.9%
08:30
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.8%
12:00
Linde (GE)
Időszak: 2022 Q4, várt: 2.91
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: dec., előző: -61.5, várt: -68.5
22:05
Qiagen (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.51
Szerda
febr. 8.
ny.e.
Total (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.28, várt: 2.78
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: dec., előző: -1415
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: jan., előző: -4753.4
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: feb., előző: -9%
z.u.
Deutsche Börse (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.46, várt: 1.84
z.u.
Walt Disney (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.63, várt: 0.76
Csütörtök
febr. 9.
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: jan., előző: 0.9%
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2023 Q1, előző: 2.14
ny.e.
Arcelormittal (NL)
Időszak: 2022 Q4, előző: 3.75, várt: 0.26
ny.e.
AbbVie (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.48, várt: 3.52
12:00
PepsiCo (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.53, várt: 1.64
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.36, várt: 1.26
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: feb., előző: 183
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 1655
z.u.
PayPal (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.85
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: jan., előző: 1.8%, várt: 2.2%
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: dec., előző: -5.1%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: dec., előző: -1802
08:00
GDP (év/év) - előzetes (UK)
Időszak: Q4, előző: 1.9%
08:30
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 24.5%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: feb., előző: 64.9, várt: 64.9
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jan., előző: -85.001
Vasárnap
febr. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Nagy infláció idején mit érdemes csinálni a pénzünkkel?

SZTORI
SZTORI2022. június 22.   13:53

Ha a jegybankoknak sikerül jól lavírozni és elkerülni egy mély recessziót, akkor a jelenlegi tőzsdei árak már jó beszállási pontot jelenthetnek, de az emelkedett kockázatok miatt csak fokozatosan, több részletben érdemes befektetni a részvénypiacba – véli Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatója, akit a világgazdaság legégetőbb kérdéseiről és a befektetési lehetőségekről kérdezték.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

A történelmi tapasztalat azt mutatja a világ gazdaságaiban, hogy egy inflációs szakasz után általában recesszió következik. Ennek mi az oka?

Az egyik leggyakoribb ok, hogy a magasabb ütemű infláció megjelenése esetén a jegybankok megpróbálják a keresleti oldalt hűteni. Ennek eszköze pedig az alapkamat emelése. A folyamatos kamatnövekedés következtében kevesebb lesz a vállalati beruházás, kevesebb lakás- és fogyasztásihitelt vesznek fel az emberek. A jelzáloghitelek törlesztőrészlete egyre magasabb lesz és a személyi hitelek kamatterhei is nőnek, így visszaesik a fogyasztás. Aztán eljön az a pillanat, amikor annyira lelassul a gazdaság, hogy az recesszióba csap át. Az Egyesült Államokban 5 százalék feletti inflációs környezetben ez volt a tipikus forgatókönyv.

Aztán van a másik típusú történelmi helyzet, amikor egy ársokk taszítja recesszióba a gazdaságot, például egy nagy mértékű olajár emelkedés. Ilyenkor az emberek pénzét elviszi a benzin és kevesebb marad fogyasztásra. A kereslet visszaesik és megjelenik a recesszió. Persze vannak más történelmi tapasztalatok, például amikor a cégek és fogyasztók elbizonytalanodnak a gazdasági kilátásokat illetően, és emiatt visszafogják beruházásaikat, illetve a kiadásokat, és így zuhan recesszióba a gazdaság. Az utóbbi időszakban egyre több elemzőház számol azzal, hogy 1-2 éven belül recesszióba esik a világgazdaság, de a fő forgatókönyv még a puha földetérés.

Miért félünk ennyire a recessziótól?

A recesszió a gazdasági aktivitás jelentős és széleskörű visszaesését jelenti. A gazdaság zsugorodása, a vállalati csődök és a növekvő munkanélküliség súlyosan érintheti a családokat. Csökkenteniük kell a megszokott életszínvonalukon, hiteleiket nem tudják törleszteni, gyermekeik taníttatását nem tudják finanszírozni, vagy akár súlyos megélhetési problémákkal kell szembe nézniük. A modern világban az emberek pedig úgy élnek, hogy folyamatos bevétellel számolnak, sőt annak folyamatos növekedésével. Ezt a recesszió megtöri.

Ez akár tragédiákat okoz.

Egyéni szinten tragédiákhoz vezethet, gazdasági szinten pedig túl sokáig tarthat a felépülés a recesszió után, a munkanélküliségi ráta képes úgymond magas szinten beragadni. A 2008-as recessziót követően például az Egyesült Államok jegybankjának elnöke sokáig azt hangsúlyozta, , hogy nagyon sok tehetséges ember ül otthon, vagyis a gazdaság potenciális teljesítőképessége alatt működik. Ha pedig lassan jutnak vissza a munkaerőpiacra, akkor szakmai tudásuk elavul. Egy mély recessziónak tehát hosszútávon is nagyon súlyosak a következményei.

A jegybankok szerepe tehát egy ilyen magas inflációs helyzetben felértékelődik? Például a Magyar Nemzeti Banké?

A jegybankok megpróbálnak úgy szigorítani, hogy megfékezzék az inflációt, de ne taszítsák recesszióba a gazdaságot. A magyar jegybanknak is kell nyilván lavíroznia, de fontos a költségvetési politika is, és egy kis nyitott ország esetén, mint Magyarország, a nemzetközi környezet hatásai döntőek lehetnek. Például most a hazai inflációt jelentős mértékben külső ársokkok határozzák meg, vagy ha Európa vagy az Egyesült Államok recesszióba esik, akkor mi sem kerülhetjük el.

Akkor egy olyan hajón ülünk, amelyik ki van szolgáltatva a világ viharainak.

Most ez különösen igaz. Az alapanyagárak az egekben, az ellátási láncok akadoznak, recessziós veszély közeleg Amerikában, Kínát a zéró-Covid politika lassítja, nagy a bizonytalanság Európában is,  a közelünkben pedig háború folyik.

A recessziónál csak egy erősebb szitokszó van a gazdaságban, a stagfláció, amikor az infláció recesszióval társul. Erre van esély?

Nem ez a fő szcenárió most a világban. Úgy látjuk, az infláció csökkeni fog, a kérdés csak az, hogy ez mennyiben károsítja a gazdasági növekedést. Stagflációs hatás azért most is van, hiszen a jelenlegi helyzet az, hogy nagyon magas az infláció és már lassul a világgazdaság növekedési üteme.

Milyen forgatókönyv megvalósulása lenne optimális a vállalatok szempontjából?

Az orosz-ukrán háború lezárása jelentősen csökkentené a gazdasági és geopolitikai kockázatokat. Ezenkívül fontos lenne úgy mérsékelni az inflációt a világban, hogy a gazdaságok lassulása ne csapjon át recesszióba. Ezt úgy nevezik, hogy soft landing (puha földetérés).  Továbbá a technológiai fejlődés és hatékonyságnövekedés erősíthetné a gazdasági növekedést is, és mérsékelhetné az inflációt egyszerre.

Milyen befektetési lehetőségek adódnak egy ilyen magas inflációs környezetben?

Magas infláció mellett mindenkinek érdemes befektetnie a szabad pénzeszközeit, hiszen az áremelkedés következtében megtakarításai vásárlóértéke folyamatosan csökken. Történelmi tapasztalatok alapján hosszú távon a részvénypiacok teljesítenek a legjobban, természetesen itt a kockázatok is jelentősek. Az utóbbi időben a részvénypiaci árfolyamok sokat estek, a soft landing forgatókönyv megvalósulása esetén már jó beszállási szinteket látunk, de egy mély recesszió még nincs beárazva, és a hozamszintek emelkedése is kedvezőtlen a részvényeknek, különösen a növekedési szektoroknak. A magas kockázati szint miatt több lépésben érdemes beszállni a részvénypiacra, például egy rendszeres megtakarítási program keretében.  Ha valaki azzal számol, hogy magasabb szinten marad az infláció, akkor középtávon jól teljesíthetnek az árupiaci termékek. Ebben az évtizedben például a zöld átalakulás is az irányba mutat, hogy az energiahordozók és alapanyagok ára emelkedni fog. Ezek a befektetési lehetőségek minimum 5-7 éves időtáv esetén jöhetnek szóba. Jó hír az óvatosabb befektetőknek, hogy a kisebb kockázatú, főként pénzpiaci eszközöket tartó alapok hozampotenciálja sokat növekedett a hazai kamatszintek emelkedése okán. A kötvényalapok által kínált hozamszintek pedig középtávon már versenyképesek a várható inflációval.

Hollós János

A cikk első alkalommal a www.piacesprofit.hu oldalán jelent meg 2022.06.20-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Már havi 20 000 forinttól!

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!
PODCAST

Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

Este a FED vélhetően folytatja majd a kamatemelését és 4,5 – 4,75 százalék közötti sávba emelheti az alaprátáját. 25 bázisponttal emelhetnek majd...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt