Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig az infláció és a recesszió

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 22.   11:54

Erste kommentár Egyrészt még mindig az élelmiszerárak emelkedése borzolja a kedélyeket, miközben attól kell félni, hogy Európa gazdasága gáz nélkül marad. Ez jó kis kombinációja a...

Erste kommentár

Egyrészt még mindig az élelmiszerárak emelkedése borzolja a kedélyeket, miközben attól kell félni, hogy Európa gazdasága gáz nélkül marad. Ez jó kis kombinációja a „világvégének”. Éhen halunk és megfagyunk. J Persze nem eszik olyan forrón a kását. Úgy tűnik, hogy csak egy kicsit nagyobb nyomás kellett az oroszoktól ahhoz, hogy meggondolják magukat a németek. Amit már korábban is borítékolni lehetett, az eddig tartalékban levő széntüzelésű erőművek újraindítását fontolgatják. Ezek amúgy pont azért kaptak eddig támogatást a készenlétben tartásra, hogy ilyen esetekben a probléma megoldható legyen. Eddig a szerintünk egyik legzöldebb energiaforrás, a még üzemelő atomerőművek működésének meghosszabbítása is újra napirendre került. Igaz, eddig mind az üzemeltetők – gondolom az elmaradt beruházások miatt –, mind a politikusok kizárták ennek lehetőségét, de végül is valószínűleg megoldható, csak egy kicsit a gázra kell lépni! Persze a széntüzelésű erőművek esetében az olcsóbb áramár legfőbb gátja a széndioxid kvóta magas ára, hiszen míg gázból körülbelül 0,4 kell belőle az 1MWh elektromos energia előállításához, addig szén esetében ez 1 körül van. Vagyis gáz esetében az áram költségében mintegy 33 euró, szén esetében pedig 84 euró ez a költség. A mintegy 50 euró különbség nem elhanyagolható tétel. Vagyis itt is komolyabb lépést kellene tenni, legalább átmenetileg, ha komolyabb árcsökkenést szeretnénk elérni.


S akkor beszéljünk az élelmiszerárakról is. Az ENSZ élelmezésügyi szervezetének, a FAO-nak az indexe szerint az elmúlt két évben az élelmiszerárak több mint 50 százalékkal emelkedtek, azaz  az index értéke a 2020 márciusi 90 pont környékéről 160 pontra emelkedett idén márciusra. Azóta viszont enyhe csökkenés látható benne. A legtöbb élelmiszer fajta ára már csökken. Ilyen a cukor, a különböző étkezési olajok vagy a tejtermékek ára, a kínai kereslet csökkenése miatt. Ugyanakkor a hús és a gabonafélék ára továbbra is emelkedő pályán van. Az utóbbinak nyilvánvalóan az az oka, hogy az orosz invázió miatt akadozik ukrán gabonaexport, s emiatt India gabona kiviteli tilalmat rendelt el. Az enyhe árcsökkenés valahogy még nem jelent meg az inflációs mutatókban, sőt a kiskereskedelmi árak tovább emelkedtek Európában. S persze az elmozdulások is picik lefelé.


Vagyis ugyan nem fogunk éhen halni, és megfagyni sem, de azért nehéz időszak elé nézünk, s továbbra sem tudjuk, hogy milyen szintnél és mikor fordul az infláció. Az általános vélemény az, hogy idén valamikor szeptember és december között. Ha ez tényleg bekövetkezik, s addigra az árak nem „szállnak el” sokkal jobban, akkor lehet reményünk arra, hogy megússzuk a recessziót.


Ma az általános recessziós félelmek jegyében megint általános esés van a börzéken. A DAX és a BUX is jelentős esést produkál ma délelőtt. Az előbbi, a technikai szintről, 13.450 pont környékéről fordult le a tegnapi napon, s az akkor kialakult mozgást folytatja ma.

Nagyot ment Amerika

Európában visszafogott emelkedés volt tegnap. A DAX 0,2%-ot, a FTSE100 0,4%-ot, az Euro Stoxx50 0,7%-ot emelkedett. A szektorok vegyes teljesítményt nyújtottak, a nyersanyag szektor volt a legjobban teljesítő, míg a közmű szerepelt legrosszabbul.


Amerika kirobbanó formában tért vissza a hosszú hétvégét követően. A Dow 2,2%-ot, az S&P500 és a Nasdaq egyaránt 2,5%-ot emelkedett. Az Egyesült Államokban minden szektor emelkedett, kiemelkedő volt az energia szektor több mint 5%-os emelkedése, de a fogyasztási szektor is remekelt. A lista végén a kommunikációs szolgáltatók és a nyersanyagszektor állt.


Ázsiában ugyanakkor negatív volt ma reggel a hangulat. A Hang Seng 1,3%-ot, a CSI300 0,5%-ot, a NIkkei 0,1%-ot csökkent.

Tovább folytatódhat a Bayer jogi harca

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Bayer kérelmét, ami arról szólt, hogy szüntessék meg vele szemben a Roundup kapcsán folytatott kártérítési pereket, arra hivatkozva, hogy a készítmény címkéjét és ezzel együtt a szükséges tájékoztatót szövetségi szinten jóváhagyták. Egy a Bayer számára kedvező döntés véget vethetett volna az évek óta tartó pereknek és jelentős jogi kockázatoktól szabadította volna meg a Bayert, de erre kicsi volt az esély. A Bayer tegnap 2,5%-ot esett a negatív hírre.

Virtuális valóság headset bemutató

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója hétfőn több, korábban nem befejezett, egyes esetekben még fejlesztés alatt álló, virtuális és kiterjesztett valóság headset prototípusát is bemutatta a nagyközönség számára. A bemutató célja elsősorban az volt, hogy Zuckerberg prezentálja hogyan halad a Meta projektje, ami csak idén 10 milliárd dollár veszteséget fog generálni a cég számára.

Földet vesz a Waberer’s

A Waberer’s ma jelentette be, hogy 35 ezer négyzetméter földterületet vesz meg Ecseren, mintegy 5,5 millió euróért, hogy azon saját logisztikai központot fejlesszen. Ez korábban is szerepelt a stratégiai célok között, ugyanis a saját raktár üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb lesz a jelenleg bérelt raktárakénál. Ugyanakkor ezzel inkább üzletet kíván növeli a cég, mintsem kiváltani jelenlegi raktárkapacitásokat.

Lassan tovább erősödött a forint

A javuló nemzetközi  hangulatban folytatta lassú erősödését a forint, és tegnap az EURHUF kurzusa 395 alatt zárt. A mai nyitásban ennél kissé gyengébben áll a kurzus. A piac viszonylag hírszegény, valószínűleg a dollár tegnapi kisebb gyengülése támasztotta leginkább a forintot. Az elkövetkező hónapokban a fókusz egyre inkább a közelgő jegybanki kamatmeghatározó ülésre terelődhet.

Maradhat a sávos kereskedés

A nemzetközi devizapiacon az euró tegnap mintegy 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, a mai nyitás azonban ismét a dollár erősödéséről szól. Powell elnök mai meghallgatásán várhatóan szigorú hangvételt üt meg, s a további Fed kamatemelések fontos támaszt jelenthetnek a dollárnak. Eközben Európa kapcsán az energiaellátási kockázatok ismét előtérbe kerülhetnek, ami gyengítheti az eurót. Maradhat a sávos, trend nélküli mozgás a közeljövőben.

Gyengült az olajár a növekedési félelmek miatt

A WTI 105 dollárig esett az augusztusi határidőre, míg a Brent és az Ural azonnali ára 123,5, illetve 89,6 dollár volt ma reggel. A piacon nő a félelem, hogy az USA gazdasága a kamatemelések és a növekvő infláció miatt recesszióba süllyed, emiatt az olajkereslet enyhülhet. Joe Biden elnök a szövetségi adó csökkentését kezdeményezi, azonban a szenátorok szerint ez nem fog segíteni a helyzeten, sőt az elmaradó adóbevételek miatt az USA infrastruktúrája tovább romlik. A kínai vevők továbbra is keresik az orosz kőolajat, a hírek szerint az ESPO vezeték, mely a két ország között a legfontosabb nyersolaj kapcsolat, teljes kapacitással működött az elmúlt hetekben. Kína látványosan beállt az orosz olaj vásárlók közé, májusban 17 dollárral olcsóbban vett orosz olajat, mint arab forrásból származó nyersanyagot.

Az arany ma Jerome Powell beszédére figyel

Az arany 1.826 dollárig süllyedt ma reggel. A szereplők Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszédére figyelnek ma. A szenátus banki bizottsága előtt magyar idő szerint ma délután beszél Powell, ahol a fő téma az infláció megfékezése lesz. Az aranyat segítik a hírek, melyek a gazdaság lassulásáról szólnak, viszont a magasabb kamatszint negatívan érinti a nemesfém megítélését. A befektetők szerint az 1.800 dolláros szint erős támasz lehet, a szigorú Powell beszéd esetén sem várható, hogy e szint alá essen a kurzus.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben