Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem állt meg az infláció

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 13.   10:07

Erste kommentár Pénteken jelent meg az amerikai inflációs adat, amiben nem volt köszönet. Az energiaárak emelkedése ugyan a korábbi 50 százalék környékéről 34,6 százalékra lassult, de az...

Erste kommentár

Pénteken jelent meg az amerikai inflációs adat, amiben nem volt köszönet. Az energiaárak emelkedése ugyan a korábbi 50 százalék környékéről 34,6 százalékra lassult, de az élelmiszerárak emelkedése tovább gyorsult, s most már az USA-ban is kétszámjegyű. 10,1 százalék volt az éves növekedés májusban, így az inflációs mutató 8,3-ról 8,6 százalékra emelkedett. Bár a maginfláció 6,2 százalékról 6 százalékra csökkent, ennek ellenére igen pesszimista volt a hangulat, s már több döntéshozó is arról beszél, hogy a magas infláció miatt nem lesz elkerülhető a gazdaság recesszióba való süllyedése. Szóval most arra számít a piac, hogy egyelőre marad az agresszív kamatemelés, és akár a 75 bázispont is szóba kerülhet a nyár folyamán, és az eddigi idénre várt 200 bázispontos kamatemelés 250 bázispontra emelkedett.


Itthon az OMV leállása miatt fel kell szabadítani a tartalékokból. A 18 millió liter benzin, ami az OMV rendelkezésére áll, a stratégiai tartalék 6 százaléka, és a dízel esetében is nagyjából a tartalék 6 százalékáról beszélhetünk, miközben a tartalékok fele kőolaj. Azaz a 94 napra elegendő stratégiai tartalék mintegy 3 százalékáról beszélhetünk. Ugyanakkor ez a tartalék a február végi 100 napról „normál” üzletmenetben csökkent 94 napra április végéig, vagyis egyelőre még nem vészes a helyzet, de azért nem árt aggódni egy picit. Azért valószínűleg a fő autózási szezonban, nyáron biztosan nem maradunk üzemanyag nélkül, s ha minden jól megy, az OMV is képes lesz újraindítani a termelést egy-két héten belül.


Ma újabb csökkenéssel kezdetük a napot. A DAX közelíti a technikai ellenállásszintet 13.450 pontnál. A BUX is esik. Az OTP megint nagyon megütötték, így most a korábbi lokális mélyponttal küzd az árfolyam.

Nem kímélték a részvényeket

A vártnál magasabb pénteki amerikai inflációs adatra felerősödtek a kamatemelési várakozások, ami kockázatkerülést indított el a befektetők körében.


A FTSE 2,1%-ot, a DAX 3,1%-ot, az Euro Stoxx50 3,4%-ot csökkent. Minden szektor esett, de főleg az IT szektor. A menedékeszköz keresést jól szemlélteti, hogy a legjobban teljesítő szektorok az alapvető fogyasztási cikkek és az egészségügy volt.


Amerikában is hasonló mértékű csökkenést tapasztalhattunk. A Dow 2,7%-ot, az S&P 2,9%-ot, a Nasdaq 3,5%-ot esett. Itt is a defenzív szektorok tartották viszonylag jól magukat, de kismértékben még ezek is csökkentek. A legrosszabbul a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora és az IT teljesített.


Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A CSI300 1,6%-ot, a Nikkei 3%-ot, a Hang Seng 3,4%-ot esett.

Ruházati termékekkel javítana a Walmart

Nagyobb marzsú termékekkel, például saját és több ismert márkás ruházattal illetve bútorokkal javítana idei teljesítményén a Walmart. Az óriás-üzletlánc célja, hogy a hűtőszekrények mellett a ruhásszekrényeket és a nappalijukat is náluk töltsék fel a fogyasztók. Jövőre már több száz bolt termékkínálatát szélesítenék ezen fogyasztási cikkekkel.

Megint közel a historikus mélypont

Pénteken ismét közel állt a történelmi mélyponthoz a forint az euróval szemben, de 399,5-nél visszafordult a kurzus, és végül 397,5 körül zárt. A dollár erősödése is jelentős ellenszél volt a forintnak. Az amerikai devizával szemben összejött a historikus adat, 378,4-en zárt az USDHUF jegyzése. Elég nehéz helyzetben van a forint, az uniós konfliktusok oldódása hozhatna komolyabb enyhülést. A hétfőt is gyengüléssel kezdte a hazai deviza, 398 felső harmadában mozog a kurzus.

Hiába a határozott EKB, az inflációs adat óta szárnyal a dollár

A nemzetközi devizapiacokon a vártnál lényegesen magasabb inflációs adat egészen 1,05-ig erősítette a dollárt az euróval szemben. Ma reggel tovább szárnyalt az amerikai deviza: jelenleg 1,048-nál áll a kurzus a szerdai döntés előtt.

Gyengült az olajár, Kínára és a Fed-re figyel a világ

A WTI 118,6 dollár volt a júliusi határidőre, míg a Brent és az Ural azonnali leszállítási ára 131,3, illetve 97,8 dollár volt hordónként. Az árak kismértékben csökkentek, miután Kínából kedvezőtlen hírek érkeztek a Covid járvánnyal kapcsolatban. Pekingben fertőzési gócot találtak pénteken, míg Sanghajban a hatóságok hét körzetet lezártak és tömegesen tesztelték az ott lakókat. Szintén olajár csökkentő hír volt a pénteki USA inflációs adat: a 8,6%-os év/éves májusi fogyasztói pénzromlás 40 éves csúcsot jelent. A Fed várhatóan agresszívan fogja emelni a kamatokat, ami visszavetheti a gazdasági növekedést. Ez pedig az olajkeresletre is kihat negatívan.

Az arany gyengült a pénteki nagy emelkedés után

Az arany 1.863 dollár volt ma reggel. Az árfolyam pénteken nagyot ugrott, mivel a várthoz képest magasabb USA fogyasztói inflációs adat megrettentette a befektetőket. A 10 éves dollár hozam 3,2%-ra emelkedett, a részvénypiacon nagy esés következett be. A befektetők a nemesfémbe menekültek, azonban a magasabb kamatszint miatt ezen a téren is óvatosabbakká váltak. A jegybank a héten ül össze, az 50 bázispontos kamatemelés biztos, de az sem elképzelhetetlen, hogy a Fed kénytelen lesz nagyobb lépésekben gondolkodni.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben