Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Csak látszatra lassított a kamatemelésen az MNB

PODCAST
PODCAST2022. június 1.   17:21

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 5,9 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. Ezzel lassítottak az eddigi havi 100 bázispontos alapkamat-emelési tempón. Viszont, az erőteljesebb jegybanki egyhetes betéti kamatemelés maradhat. Márpedig, most ez az effektív kamat, amire figyelnek a pénzpiaci szereplők. Mindeközben a globálisan és idehaza is növekvő infláció, a szigorodó finanszírozási kondíciók, az orosz-ukrán háború és az elszabaduló alapanyag- és árupiaci árak kiigazításra késztették a magyar kormányt, ez pedig a jegybank szigorításával együtt már a gazdasági növekedés ellen hat. Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint megmondani sem lehet, hogy hol tetőzhet idén az alapkamat szintje, az év második felében is folytatódhat a monetáris szigorítás, akár év végéig.

Nyeste Orsolya arról is beszélt a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában, hogy a Magyar Nemzeti Banknak megváltozhat az inflációról szóló előrejelzése. „Nagyon valószínűnek tűnik, hogy 1 hónap múlva, amikor negyedévvégi ülése lesz a jegybanknak, akkor bizony emelni fognak az inflációs előrejelzésén, 10 százalék közelébe. Sőt, a jövő évi inflációs várakozásán is emelhet a Monetáris Tanács” – mondta el várakozásait az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya azt is megemlítette, hogy az ő elemzőcsapatuk is emelt az inflációs várakozásán, és kétszámjegyű inflációt várnak erre az évre. Az előrejelzés ugyanakkor azért is nehéz, mert nemcsak az energiaárak ugrálnak az orosz-ukrán háború miatt, hanem idehaza az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag árstopja is fékezi a hivatalos inflációt. Ha ezeket július 1-től kivezeti a kormány, akkor nyáron 12-13 százalékra ugorhat a magyar infláció. Az év hátralévő részében pedig lassú lecsorgás várható, de év végén is 10 százalék feletti fogyasztói árindex várható. Jövőre nagy inflációcsökkenés várható, de csak akkor, ha nem lesz újabb energiaár-sokk.  

Amiatt is aggódnak a piacok, hogy az orosz olajembargó miatt honnan sikerül pótolni a kőolajat. „Ez rövidtávon mindenképpen nagyon-nagy kockázat” – véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az euróövezetben is csúcsra jár az infláció. Évtizedes rekordokat döntenek meg az eurót használó uniós tagállamok, így idén mindenképpen monetáris szigorításba kell kezdenie az Európai Központi Banknak is. Ha elkezdődik az európai kamatemelés, az további nyomást gyakorolhat a Magyar Nemzeti Bankra, mert szűkülhet az euró és a forint közötti kamatkülönbözet.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • A következő hetekben dől el, hogy Európa honnan pótolja az orosz kőolajat
  • A forint árfolyamának várható alakulása, mikor jöhet el a 400 forintos euró?
  • Mennyit segíthet a hazai gazdasági folyamatokon, hogy Magyarország mentesült az Oroszországgal szembeni kőolajembargó alól
  • Milyen további kormányzati és jegybanki intézkedések várhatók még idén az államháztartási hiány és az infláció leszorítása érdekében?

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Nyeste Orsolyával Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben