Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Behind the curve…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 13.   10:34

Erste kommentár Powell az újraválasztását követően bevallotta, hogy lehet, hogy egy picit későn kezdték el emelni a kamatokat. Mi is így gondoljuk. Ugyanakkor itthon Virág Barnabás beszélt arról, hogy abból a...

Erste kommentár

Powell az újraválasztását követően bevallotta, hogy lehet, hogy egy picit későn kezdték el emelni a kamatokat. Mi is így gondoljuk. Ugyanakkor itthon Virág Barnabás beszélt arról, hogy abból a hét esetből, amikor az USA-ban 5 százalék fölé emelkedett az infláció, ötször „hard landing”, kemény földet érés, azaz recesszió jött. Persze a többségi vélemény továbbra is az, hogy „soft landing”, puha földet érés jön, vagyis elkerüljük a recessziót. Egyelőre a gazdasági növekedés lassulását látjuk, miközben csak nyomokban lehet fordulós jeleket az inflációban látni. Ha netán tényleg itt van az inflációs fordulat előttünk, akkor az azt is jelenti, hogy már a kamatemelési ciklus elején bekövetkezik a fordulat, ami erősíti a hitünket a puha földet érésben. Egyébként volt még egy fontos tényező. A képviselők magasztalták Powell-t, hogy elnöksége alatt tovább erősödött a bankrendszer, és most jó állapotban van. Ez megint csak okot adhat a reménykedésre a nehéz helyzetből való kilábalás tekintetében.


Még valami. Virág Barnabás azt is elmondta a kamatstop kapcsán, csak azoknak kellene meghosszabbítani ezt a lehetőséget, akik bajban vannak. Ez egy ésszerű javaslatnak tűnik a fűnyíró elvvel szemben, és pozitív fejleménynek tekinthető.


Mindenesetre a piacok megint fordulással próbálkoznak. A DAX emelkedik ma délelőtt, és át is törte a 13.860-nál levő technikai szintet, ami tartósabb emelkedésre utaló jel lehet. A BUX is emelkedik jó pár napos öntés után.

Kontinensenként változó teljesítmény

A DAX 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 1%-ot, a FTSE100 pedig 1,6%-ot csökkent tegnap. Főként a közmű és az energiacégek teljesítették gyengén, emelkedni egyedül a kommunikációs szolgáltatók tudtak.


A tengerentúlon az oldalazás volt az elsődleges irány. A Dow 0,3%-ot, az S&P 0,1%-ot csökkent, a Nasdaq viszont 0,1%-ot emelkedett. Az IT szektor 1,1%-ot, a közműcégek 1,2%-ot csökkentek, miközben az egészségügy 0,9%-ot, a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói pedig átlagosan 0,8%-ot emelkedtek.


Ázsiában kimondottan jó volt a hangulat, a Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,7%-ot, a CSI300 pedig 0,2%-ot emelkedett.

OTP osztalékfizetési menetrend

Az osztalék pontos összege 430,40728798 forint részvényenként. A részvény 2022. május 19-én forog utoljára osztalékszelvénnyel. A kifizetés 2022. május 30-án kezdődik.

A Richter megállapodást kötött az Evra kanadai forgalmazásáról

A megállapodás értelmében a Searchlight Pharma veszi át az Evra transzdermális fogamzásgátló tapasz teljes kanadai forgalmazását, beleértve a törzskönyvi, értékesítési és promóciós tevékenységeket. Az Evra-t az Egyesült Államokon kívüli piacokra vonatkozóan 2020 decemberében szerezte meg a Richter a Johnson & Johnson leányvállalatától, a Janssen Pharmaceutica-tól. Az kanadai hatóságok által 2022-ben jóváhagyott Evra az egyetlen transzdermális fogamzásgátló a kanadai piacon. A tapasz 2021-ben 12 millió kanadai dollár árbevételt generált.

Érdeklődnek az UniCredit orosz leánya iránt

A Bloomberg értesülései szerint egy orosz pénzügyi szereplő érdeklődik az UniCredit oroszországi leányvállalata iránt. A tárgyalások egyelőre nagyon kezdeti fázisban vannak, így nem biztos, hogy lesz belőle tranzakció is. Minden bizonnyal rendkívül fontos szempont lesz az árazás.

Már nem az Apple a legértékesebb vállalat

Trónfosztás történt a világ legértékesebb vállalatainál, ugyanis az elmúlt időszak eladási hullámának hatására az Apple elveszítette vezető pozícióját, és helyette a Saudi Aramco olajvállalat lépett az első helyre. A változás jól demonstrálja a világgazdaságban zajló folyamatokat.

Ismét rallyztak a mém-részvények

Úgy tűnik, okozhatnak még meglepetést a korábbi években nagyot menetelő vállalatok. Tegnap a GameStop 10%-os, az AMC 8%-os emelkedéssel zárt, de a nap során több mint 20%-os pluszban is jártak, mindezt úgy, hogy a tőzsdéken alapvetően negatív hangulat uralkodott.

Nem zökkenőmentes a Twitter felvásárlása

A Twitter elbocsátotta két felsővezetőjét is, és korlátozzák az új munkaerő felvételét, valamint egyéb költségcsökkentő lépéseket is bevezettek a felvásárlás előtt. Közben a tőzsdefelügyelet vizsgálja Elon Musk tulajdonszerzését, mivel a Tesla-vezér nem jelentette be időben, hogy 5%-os részesedést szerzett. Így akár közel 150 millió dollárt is megtakaríthatott a későbbi részvényvásárlásai során, hiszen ha korábban kijön a hír, akkor valószínűleg megugrott volna a Twitter árfolyama.

Nincs erő a forintban

Tegnap tovább gyengült a magyar deviza, ma reggel már 383 körül kereskednek vele. Az MNB nem változtatott az egyhetes betéti ráta kamatán, emellett Virág Barnabás megszólalása sem segített a forintnak. Az alelnök azt vetítette előre, hogy az eddigi agresszív lépések helyett most már fokozatos, vélhetően alacsonyabb ütemű kamatemelések jöhetnek. Az üzenet az, hogy folytatódik a szigorítás a nyáron is, de a lefelé történő sebességváltás a keddi inflációs meglepetés után kimondottan rosszul sült el. Emellett a húszéves csúcsához közelítő dollárról is érdemes megemlékezni, 368 forintba kerül az amerikai deviza egy egysége, amire korábban sohasem volt példa.

Lendületben a dollár

A dollár tegnap áttörte a gátat, több mint 1%-ot erősödve egészen 1,04 alá került az EURUSD kurzusa, ami közel 20 éves csúcs. Ma reggel 1,04 körül mozog a jegyzés. A dollár futása egyre közelebb hozhatja az európai kamatemelési ciklus kezdetét.

Az orosz embargós spekulációra és a kínai kilátásokra emelkedik az olaj ára

A WTI 105,6, a Brent 108,8, az Ural pedig 79,7 dollár volt ma reggel a júliusi határidőre és az azonnali leszállításra. Az árfolyam főleg arra a spekulációra erősödött, hogy az EU dönthet az orosz olaj elleni embargóról, de a befektetők figyelik a kínai híreket is. Az EU egyelőre nem tudott dűlőre jutni a kérdésben, főleg a vonakodó magyar álláspont miatt. Orbán Viktor azt javasolta, hogy a május végi EU miniszteri tanácskozáson döntsenek a kérdésről. Kínában a hatóságok tagadták azokat a híreket, hogy Pekinget is lezárnák, miután Sanghajban további szigorításról döntöttek. Az ázsiai országban jelenleg 400 millió embert érint a lezárás vagy valamiféle korlátozás. Az olajpiacot emelik a termékpiacokról jövő hírek is, főleg a dízel kínálat nagyon szűk. Az amerikai finomítói marzsok soha nem látott magasságba emelkedtek, főleg az erős desztillátum kereslet miatt.

Az arany tovább süllyedt az erős dollár miatt

1.822 dollárig esett ma reggelre az arany, miután a dollár tovább erősödött a piacon. Az amerikai termelői árak nagyot ugrottak áprilisban, ami tovább erősítette a várakozást, hogy a Fed jelentősen emeli kamatait, hogy fékezze az inflációt. A dollár is tovább erősödött, az euróval szemben 1,04-es szint alá esett. A kínai zéró covid stratégia sem tesz jót az aranynak, mivel a lezárások miatt nem tudnak a kínaiak fizikai aranyat vásárolni. A hatóságok tagadják, hogy lezárnák Pekinget, de a lakosság már rohamtempóban veszi az élelmiszert.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben