Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A tőzsde megvédhet az inflációtól

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. május 19.   12:55

Gurunak nem kell, kitartónak azonban érdemes lenni, ha a megtakarítások értékét részvénybefektetéssel szeretnénk az inflációtól védeni. Az elmúlt harminc évből tizennégyben ugyan a BUX hozama az árak átlagos emelkedése alatt maradt, ám a többi tizenhatban annyival volt felette, hogy összességében szép nyereségre tett szert, aki a részvénykosár szerint vásárolt. A tőzsde hosszabb távon megvédheti a befektetések reálértékét –a bár a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek; illetve egy-egy év eredménye kétségtelenül riasztó lehet a befektetők számára.

A márciusban 8,5 százalékosra ugró fogyasztói árindex a befektetési stratégiák átgondolására késztet: a megfelelő hozam nélkül a megtakarítások értéküket veszítik. Tizenöt éve nem volt ilyen magas az infláció, ahhoz pedig több mint húsz évet kell visszamenjünk az időben, hogy tartósan, több éven át magas áremelkedési szinttel találkozzunk – kevés a közvetlen tapasztalat arról, mit is kell csinálni ilyenkor. A részvénybefektetés sokak számára tűnik jó alternatívának, hiszen a nagyobb kockázatot felvállalva elérhető a vágyott magasabb hozam is. Igaz, nem feltétlenül az infláció alakulásával párhuzamosan.

Az elmúlt harminc évben – 1991 óta – a Bux éves teljesítménye 16 alkalommal múlta felül az éves átlagos infláció mértékét, míg 14 esetben volt alatta. A tőzsdeindex 1998-ban, az orosz válság alatt, 2000-2001-ben, a dotkomlufi kipukkadásának idején, 2008-ban a gazdasági világválság miatt, 2011-ben a magánpénztárak államosításának hatására, 2020-ban pedig a világjárvány következtében veszített az értékéből, de volt több olyan esztendő is, amikor minden különösebb válság, gazdasági fordulat nélkül simán alatta maradt a teljesítménye a fogyasztói árindex emelkedésének. Amikor azonban a tőzsde megindult, nagyot lendült felfelé és a korábbi veszteségeket sorra pótolta.

1991 óta a fogyasztói árak 961 százalékkal emelkedtek, míg a Bux értéke közel hatezer százalékkal. Vagyis egy (akkor még nem létező) egyszerű indexkövető alapba feketetett százezer forintból ma nagyjából hatmilliót lehetne kivenni – amit viszont 1991-es értékre visszaszámolva hatszázezret jelent. Ez is 600 százalék feletti reálhozam azonban, vagyis hosszú távon a tőzsde nem csak megvédte a megtakarításokat az inflációtól, hanem kiemelkedő reálhozamot is termelt.

Az elmúlt harminc évben a Bux nagyjából átlagosan öt év alatt hozta be a legnagyobb visszaeséseket is, és kezdett reálhozamot termelni – ebből a szempontból a leghosszabb ideig a 2008-as válságot követően állt talpra, részben azért is mert a visszatérést hátráltatta a 2011-es újabb bezuhanás.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben