Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nehéz szülés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 10.   09:11

Módosult az új szankciós csomag Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap este váratlanul Magyarországra utazott, hogy Orvbán Viktorral személyesen tárgyaljon az Oroszország elleni olaj szankciókról. A...

Módosult az új szankciós csomag

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap este váratlanul Magyarországra utazott, hogy Orvbán Viktorral személyesen tárgyaljon az Oroszország elleni olaj szankciókról. A nyilatkozatok alapján csak apró előrelépések történtek, de továbbra is távol állnak egymástól a nézőpontok.


Némileg puhult a 6. orosz szankciós csomag. A készülő szankciós csomagból kikerült az a pont, hogy az európai hajózási cégek harmadik országba se szállíthassanak orosz olajat. Úgy tudni, főleg a görög hajózási cégek nyomására tett kivételt az EU, mivel a szabályozás erőteljesen negatívan érintette volna a görög tankerhajókat.


Az EU vizsgálja annak lehetőségét, hogy közös kötvénykibocsátásból finanszírozza Ukrajna újjáépítését. A javaslatról szóló vita május 18-án kezdődik. Alternatív javaslatként a hitelgaranciák nyújtásának lehetősége is felmerült.


A német ZEW index várhatóan további hangulatromlást mutathat az ukrán háború és az emelkedő energiaárak negatív hatása miatt.


A román jegybank ma várhatóan 50 bázisponttal 3,5%-ra emeli az alapkamatot, de az elemzők nagyon megosztottak, többen várnak 100 bázispontos kamatemelést is.

Romló piaci likviditásról adott hírt a Fed

Az egyre csak romló piaci likviditásról számolt be a Federal Reserve a félévenként kiadott Pénzügyi Stabilitás Jelentésében. A központi bank szerint a „hirtelen likviditás esésnek” az átlagosnál nagyobb kockázata van a jelenlegi háborús helyzet, az infláció és a növekvő kamatkörnyezet következtében, míg a nyersanyag piacon „jelentős zavar” látható. Lael Brainard, a Fed elnökhelyettese megjegyezte, hogy a háború gyors és nagy árnövekedést és jelentős ’margin call’-okat okozott, és elképzelhetőnek tartja, hogy a nagy pénzügyi intézetek kockázatnak lehetnek kitéve.


Mindeközben a JPMorgan elemzője, Marko Kolanovic szerint a központi bankok elérték a szigorító hangulatuk csúcsát és továbbra is bika a hozzáállásuk a piachoz. Kolanovic többször hangoztatott „buy the dip” szemlélete egyelőre nem volt túl sikeres az idei évben. A kijelentés időzítése érdekes, hiszen az S&P 500 index 3,2%-ot esett a tegnapi kereskedés folyamán, a nagy piaci bizonytalanság következtében.


A demokraták egy 40 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélytervezetet raktak össze, amiről a héten szeretnének szavazni. Joe Biden korábban egy 33 milliárd dolláros tervezetet akart elfogadtatni a kongresszussal, azonban ezt most a pártja kibővítené.

Elfogyhat a japán jegybank puskapora

A japán kötvénypiac likviditása a 2017-ben látott szintre romlott, mióta a Bank of Japan kijelentette, hogy bármikor kész korlátlan mennyiségű 10 éves államkötvényt vásárolni fix, 0,25%-os kamattal. Bár ezzel egyelőre sikerült a japán irányadó hozamokat a nullához közel tartani, a lépés visszavetette a piaci aktivitást. Miután a japán államkötvények csaknem felét felvásárolták, fennáll a veszélye, hogy elfogynak ez eladók, és a jegybank nem tudja folytatni a kötvényvásárlást a kamatok alacsonyan tartása érdekében.


A japán háztartások kiadásai márciusban 4,1%-kal emelkedtek havi szinten, ami három hónap óta az első növekedés a Covid miatti lezárások feloldásával. Legnagyobb mértékben a közlekedésre, a kommunikációra és a ruházati cikkekre fordított költés nőtt.


Dél-Korea nyolcadik megválasztott elnökeként hivatalba lépett Yoon Suk Yeol, miután márciusban megnyerte az ország eddigi legszorosabb eredményt hozó elnökválasztását. Yoon a magánszektor nagyobb mértékű növekedéset, az atomenergia-ipar megerősítését szorgalmazta, és keményebben lépne fel Kínával és Észak-Koreával szemben is.

Határidős piacok

Határozott pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben