Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Gazprom felmondta a hosszútávú gázszállítási szerződést, szakít Lengyelországgal és Bulgáriával

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 27.   10:42

Erste kommentár A Gazprom tegnap jelentette be, hogy azonnali hatállyal felmondja a lengyel PGNiG-val kötött hosszútávú gázszállítási szerződést, ami idén év végével járt volna le, hacsak a...

Erste kommentár

A Gazprom tegnap jelentette be, hogy azonnali hatállyal felmondja a lengyel PGNiG-val kötött hosszútávú gázszállítási szerződést, ami idén év végével járt volna le, hacsak a lengyelek nem fogadják el az orosz feltételt, és fizetnek rubelben a gázért. Az orosz vállalat Bulgáriával is szakítani kíván. Az oroszok a 60-as évek óta először rúgnak fel hosszútávú energiaszállítási szerződést. A hír negatívan hat a magyar gázszállításra és ellátásra is, mivel ez a 10-12 milliárd köbméter (Bulgária és Lengyelország szerződéses mennyisége) hiányozni fog az egységes európai gázpiacról. A Gazprom szerződéses mennyisége 130-140 milliárd köbméter évente, tehát a mostani lépés a teljes szerződésállomány kb. 7-8% érinti. Magyarország a legjobban kitett országok között van, ha csökken az orosz szállítás. A kereskedelmi tárolóink töltöttsége jelenleg 8%. Ha hozzáadjuk a stratégiai tárolóban lévő 890 millió köbmétert, akkor is csak 19%-os töltöttséget kapunk a teljes gáztárolói kapacitásra vetítve, míg az EU átlag jelenleg 32%. A magyar kormány tavaly a harmadik negyedévben két lépésben, 1,45 milliárd köbméterről 890 millió köbméterre csökkentette a stratégia tartalékot, részben az új, 2021 októberében kötött hosszútávú gázszállítási szerződésre hivatkozva. Szijjártó Péter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a magyarországi gázszállítás zavartalan.

Az orosz gáz elapadása betett a piacoknak

Az európai piacok késő délután fordultak esésbe, miután megjelentek az első hírek arról, hogy Oroszország mától leállítja a lengyelországi gázszállításokat. A z Euro Stoxx50 1%-ot, a DAX 1,2%-ot esett. A FTSE100 ugyanakkor még így is 0,1%-os pluszban zárt, mivel nekik minimális a közvetlen függésük az orosz gáztól. Európában főleg az energetikai cégek szenvedtek el komoly (5%-os) zuhanást, de a ciklikus pénzügyi szektor is 2,7%-ot esett. A defenzív közműszektor és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói viszont minimálisan emelkedni tudtak.


A negatív hangulat Amerikára is átterjedt, elsősorban a növekedési aggodalmakon keresztül, de a vártnál gyengébb tech gyorsjelentések is negatívan hatottak. A Dow 2,4%-ot, az S&P 2,8%-ot, a Nasdaq 4%-ot esett. Az energetikai cégek stagnáltak, rajtuk kívül viszont minden szektor esett, főként a kommunikációs és az IT, valamint a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói.


Ázsiában vegyes a kép. A japán Nikkei 1,2%-ot csökken, míg a Hang Seng 0,3%-ot, a CSI300 pedig 2,3%-ot emelkedik.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom

Az osztalék mértéke 15,05 forint részvényenként, a kifizetés május 10-én kezdődik.

Erős előzetes eredmény a Commerzbanktól

A Commerzbank tegnap késő délután tette közzé előzetes első negyedéves eredményét. Az árbevétel 2,8 milliárd euró lett, bőven felülmúlva a 2,25 milliárd eurós várakozást. Az operatív profit 544 millió eurót ért el, szintén jelentős meglepetést okozva a 325 milliós konszenzushoz képest. Elsősorban a lengyel operáció teljesített a várakozások fölött. A társaság megerősítette 2022-es célkitűzéseit, többek között az 1 milliárd eurós adózott eredményt célt. A Commerzbank május 12-én teszi közzé részletes eredményét.

A kötvény üzletág húzta a Deutsche Bankot

Kiemelkedően teljesített a Deutsche Bank kötvény üzletága az első negyedévben. 15%-os bevételnövekedést értek el, míg amerikai társaik csak minimális növekedést tudtak felmutatni. Ezzel sikerült hozzájárulni a bank vártnál magasabb bevételéhez. A nettó bevétel 7,33 milliárd euró volt, felülmúlva a 7 milliárdos piaci konszenzust. Ennek ellenére az adózás előtti eredmény minimálisan csalódást keltett, 1,66 milliárd euró lett a várt 1,7 milliárd euróval szemben. Ennek oka a költségek növekedése, a bankcsoport csaknem 300 millió euró értékben hajtott végre hitel leírásokat.

Magas profitábilitás a Mercedesnél

A Mercedes-Benz 5,3 milliárd eurós korrigált EBIT eredményt ért el, messze felülmúlva a 4,8 milliárd eurót közelítő piaci várakozást. Ezt elsősorban annak köszönhette, hogy a drágább modellek termelését helyezte előtérbe az alkatrészhiány közepette, így magasabb marzsokat ért el. Az árbevétel 34,9 milliárd euró lett, némileg felülmúlva a 33,6 milliárd eurós várakozást.  Az idei éves marzs előrejelzését annyiban módosította a cég, hogy a 11,5-13% közötti sávnak most már a felső élére számít.

A felhő szegmens viszi előre a Microsoft-ot

A vártnál nagyobb bevételről és nyereségről számolt be a Microsoft a harmadik pénzügyi negyedéves jelentésében tegnap zárás után. A 49,36 milliárd dolláros bevétel 18%-kal haladta meg egy évvel korábbit, és felülmúlta a 49,04 milliárdos várakozást. Amennyiben a devizapiacon nincsenek változások, úgy a bevétel növekedés 21% lett volna, ami erősebb, mint a 18,7%-os becslés. Az egy részvényre jutó eredmény 2,22 dollár volt, ami 9,4%-os javulás, és jobb a 2,19 dolláros várakozásnál is. A Microsoft felhő szegmense különösen jól teljesített, a vezetők részben ettől az üzletágtól várják az ellátás-láncok okozta visszalassulás kiegyensúlyozását. A részvény 4,5%-ot emelkedett a jelentés után.

Gyenge negyedévet vetít előre a Texas Instruments

Felülmúlta a piaci várakozásokat a Texas Instruments 2022 első negyedéves jelentése, azonban az előrejelzés már borúsabb volt. A vállalat 14%-os bővülés után 4,91 milliárd dollár bevételt termelt, ami meghaladta a 4,72 milliárdos várakozást. Ez remek, 2,35 dolláros egy részvényre jutó eredményt generált, ami 26%-kal magasabb, mint az 1,87 dolláros Bloomberg konszenzus. A következő negyedévet illetően már nem volt ennyire derűs a hangulat, a 4,2-4,8 milliárd dolláros bevétel és 1,84-2,26 dolláros EPS előrejelzés rendre elmarad a 4,96 milliárdos bevételről és 2,28 dolláros EPS-ről szóló piaci konszenzustól. A visszafogott előrejelzés mögött a kínai lezárások okozta gyárleállások húzódnak meg. A gyenge előrejelzés hatására 3,3%-kal csökkent az árfolyam a határidős kereskedésben.

Erős negyedév és pozitív kilátások a Visa-nál

A Visa erős negyedévet zárt, a vállalat az előzetes várakozásokat meghaladó jelentést tett közzé kedden tőzsdezárás után. A cég 7,2 milliárd dolláros bevétele 26%-os növekedés jelent a tavalyi év azonos időszakhoz képest, és magasabb a 6,83 milliárd dolláros Bloomberg-konszenzusnál is. Az egy részvényre jutó nyereség 1,79 dollár lett, egyaránt felülmúlva az egy évvel ezelőtti 1,38 dollárt és az elemzők 1,65 dolláros várakozását. A fizetési forgalomban a Visa által lebonyolított tranzakciók volumene 44,8 milliárd dollár volt, ami 19%-os növekedést jelent év/év alapon. A koronavírus miatti lezárások enyhülésével a megnövekedett utazási kedv várhatóan segíteni fogja a vállalat bevételeinek további bővülését. Az árfolyam 4,1%-os emelkedéssel reagált a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Egymilliárdos büntetés

Nem kevesebb, mint egymilliárd dolláros büntetést kellene fizetnie Elon Musk-nak, ha kihátrál a Twitter felvásárlásából. A világ leggazdagabb emberének 54,2 dolláros részvényenkénti ajánlatát hétfőn fogadta el a közösségi média cég vezetősége.

Vártnál gyengébb Alphabet jelentés

Az elemzői várakozásoktól elmaradó 2022-es első negyedéves jelentést tett közzé az Alphabet. A tech óriás bevételei (68,01 milliárd dollár) ugyan valamelyest meghaladták az elemzői konszenzust (67,98 milliárd), azonban a cég egy részvényre jutó eredménye (24,62 dollár) elmaradt a várakozásoktól (25,71 dollár). Ez leginkább a veszteséget termelő Other Bets kockázati tőkebefektető divíziónak és a szintén mínuszos Cloud szegmensnek, valamint a YouTube hirdetésekből befolyt vártnál kisebb összegnek tudható be. Az Alphabet 70 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be. A várakozásoktól elmaradó jelentés után több, mint 3%-ot esett az árfolyam.

Gázzal gyújtottak alá a forintnak az oroszok

Szerdán reggel 377-378 körül kereskednek az euróval a forint piacán. A jegyzések tegnap délután emelkedtek ilyen magasra. A gyengülés oka egyrészt a dollár erősödése, de főként az a gázpiaci fejlemény volt, hogy az oroszok leállították a szállítást Lengyelország és Bulgária felé.

Már ötéves csúcson a dollár

A nemzetközi devizapiacon nem tud megállni a dollár: a mai napon több mint öt éves csúcsát döntötte meg és 1,065 körül mozog. Az EKB a legutóbbi ülése óta héja nyilatkozatokkal próbálja tartani az eurót, egyelőre kevés sikerrel.

Emelkedik a nyersolaj ára az orosz lépések után

A WTI 101,4, a Brent 106,3, az Ural pedig 73 dollár volt ma reggel a júniusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. A kőolaj ára főleg arra a hírre emelkedett, hogy Oroszország azonnali hatállyal felmondja hosszútávú gázszállítási szerződéseit Lengyelországgal és Bulgáriával. A két szerződés idén év végével járt volna le. A kínai vírushelyzettel kapcsolatban viszont kedvező hírek érkeztek. Sanghajban csökkent az esetszám, míg Pekingben stagnálást tapasztaltak a hatóságok. Az API adatai szerint 4,78 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete a múlt héten, ami csökkentette a WTI árfolyamát.

Az arany stagnál, továbbra is a kamatok és a geopolitika hajtja a nemesfém kurzusát

Az arany 1.898 dollár volt ma reggel. Az USA dollár kötvényhozamok visszaestek, a 10 éves irányadó hozam 2,77% volt ma reggel. Az Európai Unió és Oroszország közti konfliktus tovább mélyült a tegnapi orosz bejelentésre, hogy Lengyelország és Bulgária felé történő hosszútávú szerződéseknek nem tesz eleget az orosz fél. A befektetők figyelik a kínai zéró covid politika hatását is, miközben a kínai jegybank likviditást kíván bővíteni, hogy lassítsa a gazdasági gyengülést az országban. Várhatóan továbbra is az dollár kamatok alakulása és a geopolitika fogja meghatározni az arany árát.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben