Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fordulat a sáv aljáról

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 26.   10:03

Erste kommentár Két nap vérengzés után fordulatot láthattunk az amerikai piacokon, amit követett Ázsia és remélhetőleg követ ma Európa is. Az emelkedést a technológiai szektor vezette, amit a Twitter...

Erste kommentár

Két nap vérengzés után fordulatot láthattunk az amerikai piacokon, amit követett Ázsia és remélhetőleg követ ma Európa is. Az emelkedést a technológiai szektor vezette, amit a Twitter felvásárlás tüzelt. Ugyanis miután Musk biztosította a felvásárláshoz szükséges készpénzt, a cég igazgatósága is rábólintott a tranzakcióra, s így most már barátságos felvásárlásnak tekinthető a tech guru akciója. A valóság meg az, hogy már tegnap elég jelentős hozamcsökkenést láthattunk szinte minden futamidőn az amerikai hozamokban az elmúlt időszak nagy emelkedését követően, s ez nem csak a tengerentúlra igaz, hanem Európára is. Ez mutatja, hogy a korábbi kamatemelési félelmek kicsit csökkentek, talán tényleg hatott a jegybankárok nyugtatgatása, s azt gondoljuk, hogy ennek köszönhető a fordulat. Még valami. Tegnap pl. a DAX technikai szintre esett, ahonnan többször próbált feltápászkodni, azaz a technikai kép is közrejátszhat a hangulat javulásában.


A DAX és a BUX is moderált emelkedéssel kezdte a napot, ennek ellenére – a fent írtak alapján – emelkedésre, s valószínűleg vagy remélhetőleg nagyobb mértékűre számíthatunk, mint amit reggel látunk.

Amerikába és Ázsiába is megérkezett a fordulat

Európában tegnap a medve dühöngött. A FTSE100 1,9%-ot, a CAC40 2,0%-ot, az Euro Stoxx 50 2,2%-ot esett. Egyedül a defenzívnek számító közműszektor és az alapvető fogyasztási cikkek szektora tudott némi emelkedést felmutatni. A legnagyobb csökkenést a pénzügy és az energetikai szektor szenvedte el a növekedési aggályok miatt.


Amerikában is gyenge volt a kezdet, de estére pozitívba fordultak az indexek. Az S&P 0,6%-ot, a Dow 0,7%-ot, a Nasdaq 1,3%-ot emelkedett. Az emelkedést a kommunikációs szolgáltatók és az IT szektor vezette, miközben az energiaszektor jelentőset esett.


A kínai jegybank támogatásáról biztosította a gazdaságot, ami pozitívan hatott a részvénypiacokra. A CSI300 0,4%-ot, a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng pedig 1,1%-ot emelkedett.

Magyar Telekom osztalékfizetési rend

A Magyar Telekom közzétette az osztalékfizetés menetrendjét. A részvény 2022. április 27-én forog utoljára osztalékszelvénnyel. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 2022. május 10. A cég 15,05 forint osztalékot fizet részvényenként.

Elfogadták Musk ajánlatát

A Twitter elfogadta Elon Musk körülbelül 44 milliárd dolláros, részvényenként 54,2 dolláros ajánlatát, amiben még a Tesla vezér sem bízott feltétlenül. A hír valamelyest meglepő azok után, hogy a közösségi média cég igazgatósága először határozottan visszautasította (szóban is, majd méregtabletta stratégiával) az ötletet. A Twitter bejelentette, hogy miután végbemegy a felvásárlás, a cégből magánvállalat lesz. A részvényárfolyam tegnap közel 6 százalékot emelkedett és megközelítette a felvásárlási árat. Az üzlet, amit várhatóan egy öt befektetési bankból álló csoport fog finanszírozni a Morgan Stanley vezetésével, történelmi mértékű jutalékkal járhat, ugyanis Musk-nak körülbelül 25,5 milliárd dollárnyi forrásra még szüksége van, ennek díja több százmillióra rúghat. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és korábbi vezérigazgatója támogatásáról biztosította Musk-ot, és elmondta, hogy a világ leggazdagabb embere az egyetlen, akiben bízik.

Jól indult a Bayer éve

Előre megjelent a Bayer vezérigazgatójának a pénteki részvényesi közgyűlésére tervezett nyitóbeszéde. E szerint nagyon jól indult az év a Bayernél, főként az agrár üzletág hozott nagyon jó számokat. Ennél több konkrétum azonban nem derül ki a leírtakból. A társaság május 10-én publikálja negyedéves eredményét.

Csúcson a Banco Santander hitelállománya

A legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander 2,54 milliárd eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben, felülmúlva a 2,26 milliárd eurós piaci várakozást. A kint lévő hitelállomány nagysága először lépte át az 1.000 milliárd eurós értéket. A rekord hitelállományon túl a kamatmarzsok növekedése is támogatta a bankot, főleg az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és az USA-ban. Az emelkedő kamatkörnyezet kapcsán optimistán tekintenek nemcsak az idei évre, de 2023-ra és 2024-re is. Az eredményt szintén pozitívan befolyásolta, hogy a céltartalékképzés a várt 2,3 milliárd euró helyett 2,1 milliárd euró lett csak. A bank CET1 tőkemegfelelése 12,12%, ugyanannyi, mint a negyedik negyedév végén volt.

Ma dönt az MNB

Ma reggel 373 közelében volt a forint az euróval szemben. Tegnap egészen 375-ig gyengült a forint, majd onnan sikerült visszakapaszkodni. Ma a piacok elsősorban a Monetáris Tanács döntésére figyelnek, az elemzők szerint a jegybank újabb 100 bázisponttal emelheti az alapkamatot, majd csütörtökön ennél kisebb mértékben, várhatóan 30 bázisponttal kerülhet feljebb az egyhetes betét irányadó kamata.

Kétéves mélypontján az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon a dollár továbbra is rendkívül erős szinteket ostromol, ma reggel kétéves csúcsát is megdöntötte. Az EKB hektikus kommunikációjával szemben a Fed egyértelmű világképe egyelőre kiszámíthatóbb a befektetők számára.

Gyengült tegnap a kőolaj, ma némi emelkedést látunk

A WTI 98,5, a Brent 103,1, az Ural pedig 68 dollár volt a júniusi, illetve az azonnali leszállításra. A tegnapi jelentős esés után ma némileg konszolidálódott a piac. A kínai hírek vannak még mindig a középpontban. Sanghaj után Peking összes lakosát is letesztelik koronavírusra. Egyelőre Sanghaj fertőzésszámai sem kedvezőek, annak ellenére, hogy tovább fokozták a hatóságok a lezárásokat. Az oroszoknak gondjuk van a kőolaj értékesítésével. A Rosneft európai szállítmányai nem keltek el, míg a Távol-Keleten a Sovcomflot hajói nem tudnak beállni nem orosz kikötőkbe, ezért a Sokol típusú, szahalini olaj értékesítése is lelassult. A hírek azt mutatják, hogy tovább süllyedhet az orosz kőolaj nemzetközi értékesítése.

Az arany 1.900 dolláron, a kínai jegybank segíthet

Az arany esése tovább folytadódott és ma reggel a lélektani 1.900 dolláron folyt a kereskedés. Az arany kurzusát segítette, hogy a kínai jegybank ígéretet tett a gazdaság megsegítésére, különösen azon ágazatok esetében, akiket sújt a covid járvány. Az arany mellett az összes nyersanyag jegyzése szakadt tegnap, mivel a piacok árazzák, hogy Kína jelentősen lassulhat a zéró covid stratégia nyomán. A Fed agresszív kamatemelő politikája miatt a piac bizonytalan az arany kilátásait illetően, viszont a geopolitikai félelem emeli a nemesfém kurzusát.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben