Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lélektani határnál a forint

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 21.   10:52

Erste kommentár Megérkezett a 370 forintos lélektani határra a forint árfolyama. Az elmúlt időszakban egyértelműen ország-specifikus volt a forint erősödése, hiszen már a húsvét előtti napokban megkezdődött a...

Erste kommentár

Megérkezett a 370 forintos lélektani határra a forint árfolyama. Az elmúlt időszakban egyértelműen ország-specifikus volt a forint erősödése, hiszen már a húsvét előtti napokban megkezdődött a leválás a régiós devizák mozgásáról, amelyek alapvetően oldalaztak az elmúlt körülbelül egy hétben. Ebben valószínűleg jelentős szerepet játszik az, hogy a kormány elkötelezettnek tűnik abban a kérdésben, hogy megfeleljen az EU által támasztott jogállamisági kritériumoknak. Legalábbis azon túlmenően, hogy Orbán Viktor a választások utáni beszédében kihangsúlyozta, hogy Magyarországnak a NATO-ban és az EU-ban van a helye, több lépést láthattunk a kormány oldalról a közélet normalizálásának irányába. Ilyen a köztelevízió körüli változás, vagy az erősebb fellépés az EU-s pénzek védelmének érdeképen (lásd tegnapi pénzügyminisztériumi közleményt), vagy pl. a kompromisszumkeresőbb magatartás a Fidesz részéről. Egyelőre ezek még csak első jelek, de egyértelműnek tűnik, hogy a kormányzó párt elkötelezett, hogy teljesítse a feltételeket, amelyek az uniós pénzek folyósításához szükségesek. Ha ez folytatódik és közelebb kerülünk ahhoz, hogy nem bukjuk el a pénzeket, akkor a forint további jelentősebb erősödésen mehet keresztül. Viszont ehhez idő kell. Jelenleg a napon belüli és a napos MACD indikátorok azt sugallják, hogy – valószínűleg átmenetileg – megállhat a forint erősödése, és jöhet egy átmeneti fordulat. Ugyanakkor, ha további lépéseket tesz a kormányzó párt a „konszolidáció” irányába, akkor a nem túl távoli jövőben akár további erősödés is jöhet.


A kormány egyelőre nem döntött az árstopokról, egy későbbi időpontban hoznak majd döntést. Csak emlékeztetőül, a benzinár stop a MOL esetében naponta 1-1,5 milliárd forint EBITDA kieséssel jár, míg a kamatstop az OTP esetében mintegy 9 milliárd forint eredménykiesést okozhat félévente a jelenlegi helyzetben.


Az általános nemzetközi jó hangulatban a DAX és a BUX is emelkedik. Az előbbi esetében napközben jöhet egy – valószínűleg – gyenge negatív fordulat, a napon belüli indikátorok alapján, míg a BUX indexet elsősorban az OTP részvények emelkedése húzza.

Európa felpattant, Amerikát visszafogta a Netflix

Erőteljes emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 1,5%-ot, az EuroStoxx50 1,7%-ot emelkedett. Az IT, a pénzügy és az ipar húzta az európai részvénypiacokat.


Ezzel szemben Amerikában a kommunikációs szolgáltatók, ezen belül is főleg a Netflix húzta le a piacokat. A Nasdaq 1,2%-ot csökkent, az S&P megúszta egy 0,1%-os visszafogott eséssel, míg a Dow 0,7%-ot emelkedni is tudott.


A japán Nikkei 1,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 1,7%-ot, a CSI300 pedig 1,1%-ot csökkent.

Robbantott jelentésével a Tesla

Közel 6%-os pluszban van a Tesla határidős papírja, miután a cég remek negyedéves jelentést tett közzé 2022 első negyedévére vonatkozóan. A 18,76 milliárd dolláros bevétel éves szinten 81%-kal nőtt és meghaladta a 17,92 milliárdos piaci konszenzust. Az egy részvényre jutó eredmény elképesztő mértékben, 42%-kal lett nagyobb, mint amit az elemzők becsültek (3,22 dollár vs 2,27 dollár), ez éves szinten nem kevesebb, mint 346%-os növekedést takar. A remek teljesítmény mögött elsősorban az autógyártás marzsának 26,5%-ról 32,9%-ra történő megugrása állt (a konszenzus 28,4% volt), ami a drágább modellek nagyobb részarányának köszönhető. Elon Musk 50%-os növekedést vár az eladott autók számában, míg a másfél millió legyártott járműt sem tartja elképzelhetetlennek az idei évre (nagyjából 61%-os éves bővülés lenne), ehhez növelni is tervezik a gyártási kapacitásaikat.

Rontott kitermelési előrejelzésén az Alcoa

A tegnapi kereskedés zárása után tette közzé 2022 első negyedéves jelentését az Alcoa. A cég EBITDA-ja közel kétszeresére, 1,07 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta az 1,04 milliárdos várakozást, annak ellenére, hogy sem a timföld, sem a legnagyobb részarányú alumínium szegmens EBITDA-ja nem érte el a becsült szintet, ami a vártnál alacsonyabb kitermelés eredménye. A bevétel 15%-kal nőtt éves szinten, azonban így is kevesebb lett, mint azt a szakértők gondolták volna (3,29 milliárd vs 3,44 milliárd). Profit tekintetében szerencsésebben alakultak az adatok, a 3,06 dolláros részvényenkénti nyereség szépen túlszárnyalta a 2,84 dolláros várakozásokat (éves szinten pedig közel négyszeres nyereséget jelent). A cég csökkentette a nyersanyagok kitermelésére vonatkozó becslését az idei évre. A befektetők nem reagáltak jól a jelentésre, a részvény 4,4%-os mínuszban van a határidős kereskedés során.

Fordulat jöhet a United Airlines-nál

Piaczárás után tette közzé gyorsjelentését a United Airlines is. 2022 első negyedévében éves szinten jelentős mértékben, 43%-kal csökkentette veszteségeit a légitársaság, ami szinte centre pontosan megegyezett a várakozással (-4,24 dolláros EPS vs -4,23 dolláros várakozás). A bevételek azonban elmaradtak a piaci konszenzustól (7,57 milliárd dollár vs 7,67 milliárd), ami elsősorban gyengébben alakuló utasforgalmi bevételeknek tudható be. Az utazott távolság közel 7%-kal maradt el a becsülttől. A gyengébb teljesítmény ellenére közel 8%-os pluszban van a cég papírja pre market, ugyanis már a második negyedévre prognosztizálják a profit fordulatot, nagyjából 10%-os működési marzzsal, míg az egy utazott mérföldre vetített bevételt 17%-kal becsülik magasabbra, mint a 2019-es szint.

Új részvényeket bocsáthat ki az Alteo

Az Alteo tegnap jelentette be, hogy a munkavállalói részvényesi ösztönző program keretében új részvényeket bocsáthat ki az MRP szervezet számára, a 2024. és 2025. éves javadalmazási politika keretében. A 2020 decemberében közzétett, 2022-re vonatkozó javadalmazási politika keretében mintegy 645 ezer részvény kiosztására van lehetőség, s azt gondoljuk, hogy most is ezen érték körüli részvénymennyiségről lehet szó. Így a potenciális részvényesi hígulás a néhány százalékos tartományban fog maradni, amit nyilván kompenzálnak a javadalmazási politikához kötött jó eredmények, hiszen a nélkül részvény kiosztásra nem kell számítani és hígulás sem következik be. Azaz a hír összeségében semleges.

A várakozásoknak megfelelően nem lépett az MNB

Ma sem változott az egyhetes betéti kamat, így továbbra is 6,15%-on áll az effektív ráta. Tegnap tovább erősödött a forint: ma reggel már 370,8 körül járt az euróval szemben. Csillapodtak a háborús hírek, legalábbis a magyar gazdaságot közvetlenül érintő esetekben, és az euró dollárral szembeni erősödése a magyar deviza malmára hajtotta a vizet.

Júliusi EKB kamatemelés?

A nemzetközi devizapiacon az euró erősödni tudott a dollár ellenében, miután az EKB képviselői meglebegtették a júliusi kamatemelés lehetőségét, így ma reggel már 1,091 körül mozog az EURUSD jegyzése.

Alig változik az olaj ára, a befektetők a recessziótól tartanak

A WTI 102,2, a Brent 107,8, az Ural árfolyama pedig 76 dollár volt ma reggel. A befektetők mérlegelik a kínai lezárások és a kamatemelés hatásait, miközben Líbia olajtermelése továbbra is akadozik. Az ázsiai ország továbbra is küzd a Coviddal, a lezárások ellenére nem csillapodik a járvány. Ez pedig komolyan kihat Kína és a világ olajfogyasztására is, mivel a beszállítói láncok megszakadása miatt máshol is lassulhat az ipari termelés. Németország az év végével felhagyhat az orosz olaj vásárlásával, legalábbis a német külügyminiszter szerint ez lehetséges. A piaci szereplők némi szkepticizmussal fogadták ezeket a híreket. Az USA nyersolaj készlete 8 millió hordóval esett a múlt héten, ami jelentősen meghaladja az előzetesen várt adatokat.

Az arany stagnál, a befektetők a Fed ellen fogadnak

Az arany 1.951 dollár volt ma reggel. A mai szakértői megszólalások szerint a befektetők egyre inkább a Fed ellen fogadnak amikor aranyat vesznek, mivel a hosszú lejáratú állampapírok már pozitív reálhozammal bírnak. Úgy tűnik azonban, hogy a befektetők nem bíznak a Fed-ben, hogy a kamatemeléssel meg lehet állítani az inflációt és lelassítani a gazdaságot. Emellett a geopolitika, az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus továbbra is vonzóvá teszi a nemesfémet. A jövőben a jegybankok is aktívabb vásárlók lehetnek, emellett Oroszország szerepe is fontos, mivel a második legnagyobb aranytermelő a világon. Az orosz vállalatok és a jegybank sem tudja pénzzé tenni jelenleg a készleten lévő és a kitermelt aranyat. A 10 éves amerikai hozam némileg csökkent, jelenleg 2,88%.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben