Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szigorodó európai jegybankárok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 21.   09:27

Oroszország igyekszik kijavítani a hibát Tegnap több EKB jegybankár is felszólalt, és kivétel nélkül a szigorúbb monetáris politika mellett érveltek, ami éles kontrasztot mutat a csütörtöki kamatdöntést...

Oroszország igyekszik kijavítani a hibát

Tegnap több EKB jegybankár is felszólalt, és kivétel nélkül a szigorúbb monetáris politika mellett érveltek, ami éles kontrasztot mutat a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elhangzottakkal. Ezek alapján ismét kiéleződhettek a jegybankon belüli ellentétek. Martins Kazaks lett jegybankelnök szerint már júliusban kamatot emelhet az EKB a jelentős inflációs kockázatok miatt, és ő egyetért a piaci árazásokkal is. Joachim Nagel német jegybankelnök szerint célszerű lenne az eszközvásárlási politikát már a második negyedév végén befejezni, szemben az EKB által kitűzött harmadik negyedévvel. Mindketten közismerten a szigorúbb monetáris politika hívei. De a viszonylag kiegyensúlyozottnak számító Pierre Wunsch belga jegybankelnök még náluk is tovább ment, szerinte idén pozitív tartományba emelkedhet a jegybank betéti rátája, ami 50 bázispontnál nagyobb mértékű emelést jelentene. Sőt szerinte nem szabad kizárni azt sem, hogy az EKB-nak nem elég feladnia eddigi nagyon támogató politikáját, de egyenesen át kell lendülnie a másik oldalra, és megszorító jellegű monetáris politikát kell folytatni. A nyilatkozatokat követően felerősödtek a kamatemelési várakozások, és jelenleg már három, egyenként 25bázispontos kamatemelést áraznak a piacok.


Az ISDA illetékes bizottsága (Credit Derivatives Determinations Committee) döntése alapján potenciális csődesemény volt, hogy az orosz államkötvények utáni kamatfizetést dollár helyett rubelben teljesítették. Jelenleg az orosz állam vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az eredeti esedékességtől számított 30 napos türelmi időn belül miként lehetne dollárban kifizetni a kamatokat. Ennek technikai megoldása nem lesz egyszerű, ugyanis helyettesíteni kell a fizetési folyamatot lebonyolító angolszász bankokat, melyek áprilisban a szankciókra hivatkozva megtagadták a tranzakció végrehajtását. Május 4-ig van még lehetőség a nem megfelelő kamatfizetés rendezésére, addig technikailag még nem áll be a csőd állapot.


A francia elnökjelelőtek tegnapi tévés vitáját a megkérdezettek 59%-a szerint Macron nyerte. Ez minimálisan magasabb arány, mint ahány százalék a hét eleji közvéleménykutatások alapján Macront támogatja Le Pen-nel szemben.


A múlt héten 0,2%-os hét/hét alapú inflációt mértek Oroszországban. Ezzel tovább folytatódott a 6 hete tartó csökkenés, és a heti áremelkedés üteme visszatért a háború kitörése előtti szintre, vagyis stabilizálódni látszik az infláció.

Szinte biztos az 50 bázispontos emelés májusban

Most éppen Mary Daly San Francisco-i Fed elnök (aki szintén a lazább monetáris politika híve), csatlakozott a májusban 50 bázispontos emelést óhajtókhoz. Elmondása szerint az alábbi három dolog foglalkoztatja leginkább: „az infláció, az infláció és az infláció”. Véleménye szerint a „semleges” kamatszint év végén 2,5% környékén lesz.


Az évente nyolc alkalommal kiadott összefoglalóban (Beige Book) az áprilisi állapotok alapján mérsékelt gazdasági növekedésről és a továbbra is erős inflációs nyomásról értekezett a Fed. Figyelmeztettek, hogy a növekvő árak és a geopolitikai feszültség ront a kilátásokon, és a vállalkozások folytatni fogják a növekvő input árak áthárítását a lakosságra.


Kisétáltak a G20-as ülésről Janet Yellen-ék, amikor az orosz pénzügyminiszter és küldöttsége szólalt fel a találkozón.


Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi hivatal (CDC) arra kérte az Igazságügy Minisztériumot, hogy nyújtson be fellebbezést a tömegközlekedési eszközökön történő maszkhordási kötelezettség eltörlése ellen.

Globális koordinációt szeretne Hszi Csin-ping

Hszi Csin-ping a világjárvány elleni globális küzdelem fokozottabb összehangolását sürgette, és amellett érvelt, hogy a zéró covid politika költségei ellenére továbbra is az egészségügyre kell összpontosítani. "A biztonság és az egészség az emberi fejlődés és haladás előfeltétele" — nyilatkozta. Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos kínai álláspont nyugati bírálataival kapcsolatban az elnök burkolt célzást intézett az Egyesült Államok felé, a "hidegháborús mentalitás" elutasítását sürgette.


Elindította négynapos korlátlan mennyiségű kötvényvásárlási programját a japán jegybank, tartva magát az alacsony hozamokról megfogalmazott céljához. A BoJ szembemegy a kamatemelések globális trendjével, ami felfelé irányuló nyomást gyakorol a kötvényhozamokra, és várhatóan fenntartja ultrarugalmas politikáját a jövő csütörtökön esedékes kamatdöntő ülésen.


Hongkongban lecsengőben van a város legsúlyosabb covid-járványa, így az élet lassan kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Májusban és júniusban tovább enyhíthetik a korlátozásokat, ha az új esetek száma továbbra is csökken.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben