Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ünnepek előtt

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 14.   10:06

Erste kommentár Ilyen zűrzavaros, nagy kockázatú időszakban az a jellemző, hogy a befektetők a hosszabb zárva tartás előtt csökkentik kitettségüket, hiszen az a tény, hogy sokáig nem lehet reagálni az eseményekre, még egy...

Erste kommentár

Ilyen zűrzavaros, nagy kockázatú időszakban az a jellemző, hogy a befektetők a hosszabb zárva tartás előtt csökkentik kitettségüket, hiszen az a tény, hogy sokáig nem lehet reagálni az eseményekre, még egy plusz kockázatot hoz be a rendszerbe. Így talán egy picit meglepő, hogy az amerikai piacok tegnap elég jól teljesítettek, és a határidős indexek is nulla körül vannak, miközben Európában is pozitív a hangulat. Igaz, csak enyhén. Ez két tényező keverékeként adódik. Az egyik a fent említett kockázat, a másik az a technikai kép, ami azt sugallja, hogy a DAX-nak (és az amerikai piacoknak is) az elmúlt időszakban tapasztalt eladási nyomást követően a közeljövőben emelkednie kellene. Mindez azt is jelenti számunkra, hogy ha nagyobb horderejű esemény nem jön az elkövetkező napokban, akkor a jövő héten valószínűleg jó teljesítményt láthatunk majd az indexektől. Csak emlékeztetőül, a DAX ugyanúgy zárva lesz, mint Budapest, azaz csak jövő hét kedden lesz újra kereskedés, míg az Egyesült Államokban a holnapi zárva tartást követően hétfőn már újraindul az élet.


A DAX a pozitív tartományban nyitott, de inkább oldalazásnak néz ki a mozgása. A BUX is hasonló pályát futott be eddig.

Erős amerikai, toporgó európai részvénypiacok

Alig változtak tegnap az európai indexek. Az Euro Stoxx50 és a FTSE100 is stagnált, míg a DAX 0,3%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az energetika és a kommunikációs szolgáltatások vezették az emelkedést, míg a lista végén a közmű és ingatlan cégek foglaltak helyet. Az egy helyben toporgó európai indexek ellenére a BUX 2%-ot emelkedett, ebben főként a MOL és az OTP jó teljesítménye játszott szerepet.


Amerikában viszont remekeltek az indexek. A Dow 1%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Nasdaq 2,0%-ot emelkedett. Az USA-ban a szektorok többsége emelkedni tudott. Kiugró volt a fogyasztási cikkek emelkedése (2,5%) és az IT (1,6%) teljesítménye is. A pénzügyi és közműcégek csökkentek, de ez az esés nem volt számottevő.


Ma reggel Ázsiában is emelkedtek az indexek. A Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 1,2%-ot, a CSI300 pedig 1,3%-ot emelkedett.

OTP közgyűlés

Az OTP tegnapi közgyűlése a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a részvényenkénti 429,45 forintos osztalékot. Ukrajnában továbbra is maradni kíván az OTP, tőkeemelésre nincs szükség. Oroszországban megfelelő ajánlat esetén megfontolnák a kivonulást. Az Oroszországgal szoros kapcsolatot ápoló Üzbegisztánban hamarosan dönteniük kell a bankvásárlásról, mert más érdeklődő is van. Egyik sem meglepő esemény. Varga Mihaly pénzügyminiszter is részt vett a közgyűlésen, sőt az ő beszéde nyitotta meg az eseményt. Ez jelzi, hogy a banknak továbbra is jó a kapcsolata az állammal, ami fékezheti a különadóval kapcsolatos aggodalmakat.

Folytatódik a bankok jelentése

Ma négy amerikai óriásbank is jelenteni fog: a Goldman Sachs, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Wells Fargo is közzéteszi számait. A befektetők arra kíváncsiak, hogy vajon a JPMorgan-hez hasonlóan ezen pénzintézetek első negyedéves eredménye is elmarad-e a piaci várakozástól, ugyanis ez valamelyest jelzést adhat a gazdasági aktivitás állapotára is.

Vártnál nagyobb éves veszteség a WizzAir-nél

Az előzetes számok alapján 632-652 millió euró közti veszteséggel zárta a 2022-es üzleti évet a WizzAir, miközben az elemzők 620 millió eurós adózott veszteségre számítottak. Pedig a negyedik negyedéves operatív eredmény egy picit még jobb is lett a vártnál, hiszen a várt 238 millió eurós veszteségnél némileg alacsonybab, 190-210 millió euró volt a mínusz.

A forint stabil, nem változott az egyhetes ráta

Ma reggel 376,7-nél járt a forint az euróval szemben, ami 0,2 százalékos erősödést jelent a tegnap estéhez képest. A javulás főként a nemzetközi hangulatnak tudható be: a dollár gyengülése is jelzi a globális kockázatvállalás élénkülését. Az MNB ma délelőtt nem változtatott az egyhetes betéti ráta kamatán.

Éledezik a kockázatvállalási kedv

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD viszonylag szűk, 1,084 körüli sávban mozgott szerdán, majd délután gyengülni kezdett az amerikai deviza. A tendencia eddig a mai napon is folytatódik. A piaci szereplők ma árgus szemekkel figyelik az EKB döntését és az azt követő sajtótájékoztatót, ami iránymutatást nyújthat az elkövetkezendő hónapokra.

Kismértékben gyengült a kőolaj árfolyama

A WTI 102,4, a Brent 107,6, az Ural 77,5 dollár volt ma reggel a piacon a júniusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. Tegnap nagy kőolaj áremelkedés volt tapasztalható a jelentősebb kereskedelmi központokban, de Ázsiában ma hajnalban enyhült a piaci nyomás. A kereskedők továbbra is az ukrán-orosz fejleményeket és a kínai vírushelyzetet figyelik. Putyint egyelőre semmi sem állítja meg, hogy folytassa az Ukrajna elleni inváziót. Kína inkább visszatér a szigorú Covid stratégiához. Sanghajban néhány napja ugyan enyhítettek a feltételeken, de ez ismét az esetszám emelkedését hozta. Az EIA adatai szerint 9,4 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete a múlt héten, ami csökkentette a feszültséget, viszont a benzin és dízel készlet esett az Egyesült Államokban.

Az arany árfolyama tovább nő, négyheti csúcson a jegyzés

Az arany kurzusa 1.973 dollárig erősödött ma reggel. Az amerikai adatok az infláció további emelkedését vetítik előre, a tegnap megjelent ipari áradat is azt mutatta, hogy 2010 óta a legnagyobb mértékű a nagykereskedelmi árak emelkedése. A Fed továbbra is kiáll a monetáris szigorítás mellett, de a befektetők elsősorban a további inflációs nyomásra figyelnek, és ezt tartják meghatározónak. Emiatt emelkedő trend jellemzi az arany kereskedését. A 10 éves állampapír hozam 2,7%-on állt ma reggel, a hozam egy hajszállal csökkent, de a befektetők további csökkenő árfolyamra és növekvő hozamra számítanak.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben