Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elszálló infláció és elszálló hozamok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 12.   10:23

Erste kommentár Ma az Egyesült Államokban is inflációs adatot láthatunk majd, ami az előzetes várakozások szerint 40 éve nem látott értékre, 8,4 százalékra gyorsulhatott márciusban. Ebben szerepet...

Erste kommentár

Ma az Egyesült Államokban is inflációs adatot láthatunk majd, ami az előzetes várakozások szerint 40 éve nem látott értékre, 8,4 százalékra gyorsulhatott márciusban. Ebben szerepet játszanak a kínai lezárások, az orosz-ukrán háború is, na meg nyilván a keresleti nyomás a járvány után, s az ellátási láncok továbbra is fennálló is problémái. Mindez annak ellenére, hogy még mindig nem annyira egyértelmű, hogy vége van, hiszen Philadelphiában újra kötelező lesz a maszkviselés a belső terekben. Mindenesetre a májusi 50 bázispontos kamatemelést már a galamblelkű monetáris tanácstagok is támogatják, s a galambok 2,25-3, a héják pedig 3-3,25 százalékos alapkamatot várnak év végére. Nyilván valahol e között a két tartomány között alakulhat ki az érték, legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint. Nagy valószínűséggel eléggé adat-vezérelt lesz ez a várakozás. Európát sem kíméli az infláció, hiszen a cseheknél 12,7 százalék lett márciusban. Mindezek fényében a márciusban még 1,8-1,9 százalékos hozammal rendelkező amerikai 10 éves állampapírok mostanra már 2,8 százalékos szint fölé emelkedtek, miközben Európában a benchmark-nak tekinthető német 10 éves hozam a 0 körüli szintről 0,8 százalék fölé ment. Ez pedig – mint alternatíva költség – csökkenti a részvények értékét, ha a cégek profitvárakozásai nem emelkednek legalább hasonló mértékben.


A piac most éppen ezekre a fejleményekre figyel, természetesen az orosz-ukrán háború és a kínai lassulás mellett. Így a DAX jelentős, 1,8 százalékos csökkenést mutat a kereskedés elején, miközben a BUX meglepően jól tartja magát. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a magyar piac az elmúlt időszakban alulteljesítő volt.

Nagyot estek az informatikai cégek

A tegnapi európai csökkenésben kivételt jelentett a francia CAC40, mely a francia elnökválasztás első körös eredményére minimálisan emelkedni tudott. Az Euro Stoxx 50 0,5%-ot, a DAX 0,6%-ot, a FTSE100 0,7%-ot csökkent tegnap. A pénzügyi szektor és a kommunikációs szektor enyhén emelkedett, míg az IT jelentős esést szenvedett el.


Amerikában is csökkentek a részvényindexek. A Dow 1,2%-ot, az S&P 1,7%-ot, a Nasdaq 2,2%-ot esett. A tengerentúlon az összes szektor esett, legnagyobb mértékben az IT és az energetika.


Ázsiában vegyes volt a kép. A Nikkei 1,7%-ot esett, míg a Hang Seng 0,6%-ot, a CSI300 pedig 1,1%-ot emelkedett.

Közgyűlést tart az MTel és a Richter is

Mindkét vállalat ma tartja éves rendes közgyűlését, azonban a befektetők elsősorban az MTel eseményére figyelhetnek. Az egyik meghatározó kisebbségi részvényes ugyanis több napirendi pontra is javaslatot tett, ami a magasabb osztalékfizetést és hatékonyabb menedzsment ösztönzést szolgálna. Mivel azonban a Deutsch Telekomnak 60%-os tulajdona van, így valószínűleg az igazgatóság előterjesztéseit fogják jóváhagyni a kisebbségi részvényesével szemben.

Az OTP elhalasztotta az üzbegisztáni terjeszkedést

Az OTP 2-3 hónapnyi halasztást kért Üzbegisztántól az Ipoteka Bank megvásárlása kapcsán. A szerződés már aláírásra kész volt, amikor kitört az ukrán háború, mondta el Csányi Sándor a Bloombergnek. Véleményünk: Az elemzők többsége nem számolt ezzel az akvizícióval, és általában a befektetők nem annyira elégedettek a keleti terjeszkedéssel. A háború kezdete óta egyértelmű volt, hogy ezt a fajta bővítést valószínűleg törlik vagy befagyasztják, így a hírnek nem kéne hatással lennie a részvény értékére.

Kötvényt bocsát ki az Amazon

12,75 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket az Amazon. A kötvényeket hét különböző formában bocsátották ki, melyek közül a leghosszabb lejáratú, 40 éves kötvény az állampapírok felett 130 bázispontos prémiumot kínál. Még nem egyértelmű, hogy mi lehet a vállalat célja a szerzett forrással, melyből akár finanszírozhatja más kötelezettségeit, részvényt vásárolhat vissza, vagy további felvásárlásokat hajthat végre.

Erős üzemi eredmény, de jelentős egyszeri leírás a BASF-nél

Tegnap délután a vártnál kedvezőbb előzetes negyedéves eredményről számolt be a BASF. Az első negyedéves árbevétel a várt 22 milliárd euró helyett 23,1 milliárd euró lett, míg korrigált EBIT eredmény 2,82 milliárd euró volt, szemben a várt 2,46 milliárd euróval. Az üzemi eredményt elsősorban a vegyipari termékek magas értékesítési ára támogatta. Ennek ellenére az adózott eredmény elmaradt a várakozásoktól, a Wintershall-nál végrehajtott egyszeri leírások miatt. Az 1,1 milliárd eurós egyszeri leírás az Északi Áramlat 2-höz kapcsolódik.

Nagybani Commerzbank és Deutsche Bank részvény értékesítés

Gyorsított könyvépítés keretében 72,5 millió darab Commerzbank részvényt értékesítettek tegnap piaczárást követően 6,55 eurós árfolyamon. A tranzakcióban szereplő ár 6,4%-kal volt a tegnapi záróár alatt, ami elég komoly diszkontot jelent. Az értékesített mennyiség ugyanis mintegy 12 napnyi átlagos forgalomnak felel meg.


Gyorsított könyvépítést tartottak tegnap a Deutsche Banknál is. Ennek keretében 116 millió darab részvényt értékesítettek. A részvényeket 7,9%-os diszkonton, 10,98 eurós áron hirdették meg. A felajánlott mennyiség itt is 12-13 napnyi átlagos forgalomnak felelt meg.


Az eladót egyik esetben sem nevezték meg, de mindössze 1-2 tulajdonosnak van ekkora részvénypakettje.

Nem javul a chiphiány

Korábban arra lehetett számítani, hogy mostanra már némi javulás lesz látható az autóiparban a chiphiányt illetően. Azonban a BMW és a Volkswagen vezetői is ennek ellenkezőjéről nyilatkoztak. A BMW vezérigazgatója szerint legkorábban jövőre várható javulás, míg a Volkswagen pénzügyi igazgatója szerint 2024-re fog normalizálódni a helyzet, bár jövőre már ő is némi javulásra számít.

Az erős dollár is gyengíti a forintot

Tegnap a nap nagy részében a 380-as lélektani szint alatt kereskedtek az EURHUF-val, a nap végén 378,5-ön állt a kurzus. Ma reggel kisebb gyengüléssel nyitott a forint. A nemzetközi hangulat továbbra sem túl kedvező: a dollár erősödése hagyományosan nem kedvez a feltörekvő piacoknak, így a forintnak sem.

Magas inflációt várnak Amerikában

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi hajszálnyi euróerősödést követően most megint inkább a dollárnak áll a zászló: a nyitásban 0,2%-os pluszban áll a „zöldhasú”. Ma a piac az USA-beli inflációs adatokra fókuszál, ami tovább erősítheti a kamatemelési várakozásokat. Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése várhatóan nem hoz változást a monetáris politikában, az azonban érdekes lehet, hogy a jegybank szükségesnek látja-e kommentálni az európai kötvényhozamok elmúlt napokban látott jelentős emelkedését.

Esést követően emelkedett a kőolaj ára

A WTI 97,2, a Brent 101,5, az Ural pedig 69,5 dollár volt ma reggel a piacon. A nyersolaj tegnap 4%-ot esett, ma viszont látványosan emelkedni kezdett, miután a kínai hatóságok enyhítettek Sanghaj egyes részeiben a karantén szabályokon. A kínai lépések negatívan hathatnak az ország olajkeresletére, mivel a zéró Covid stratégia miatt nagy területeket zárhatnak le a hatóságok. A hírek szerint az orosz kőolaj szállítás ismét nő a világban, mivel egyre több ázsiai vevőt találnak meg az oroszok, akik jelentős diszkontért átveszik a nyersanyagot. India mellett kínai vevők is keresik az Uralt, ami egyre nagyobb távolságot tesz meg, hogy vevőre találjon. Az orosz olaj legnagyobb kikötői Európában vannak, míg a piaci kereslet egyértelműen Ázsia felé terelődött.

Az arany emelkedik, a befektetők az inflációra és a Fed kommentárjaira figyelnek

Az arany 1.959 dollár volt ma reggel. Ma jelenik meg az USA márciusi fogyasztói inflációs adata, és a Fed részéről is várhatóak kommentárok a kamatemelési pálya alakulásával kapcsolatban. Charles Evans chicagói kormányzó szerint, aki az egyik legóvatosabb döntéshozó, meg kellene fontolni egy gyorsított kamatemelési lépést, mivel ez hatékonyabb lenne az infláció elleni harcban, mint a kamatok lassú növelése. Egy másik Fed kormányzó, Christopher Waller szerint mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a kamatemelések drasztikus hatását a gazdasági aktivitásra. Látszik tehát, hogy a Fed-en belül is komoly vita van, hogy milyen sebességgel és mekkora mértékben húzza be a féket a jegybank. A befektetők egyre inkább árazzák, hogy jövő évben recesszió lehet az Egyesült Államokban.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben