Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szankciós félelem

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 5.   10:43

Erste kommentár Többen aggónak az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók miatt, amiket a Kijev környéki vérengzések miatt helyeztek kilátásba. Ezért emelkedik a kőolaj és a földgáz ára is,...

Erste kommentár

Többen aggónak az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók miatt, amiket a Kijev környéki vérengzések miatt helyeztek kilátásba. Ezért emelkedik a kőolaj és a földgáz ára is, és ez bizonytalanságban a tőzsdéket is. Ráadásul újra és újra megjelenik az orosz fizetésképtelenséggel, a lehetséges csőddel kapcsolatos aggodalom is. A helyzet az, hogy a jegybank kintlévőségeinek befagyasztása után Oroszországnak még maradt cirka 300 milliárd dollárnyi mozgástere, miközben a földgáz és kőolaj szállítmányokon is keletkezik évente hasonló bevétele (nem nyeresége!). Ugyanakkor Oroszországnak csak kamatokat, tipikusan 1 milliárd dollár alatti tételeket kell fizetnie 2023 októberéig, akkor viszont egy 3,2 milliárd dolláros tétel lesz esedékes, ami még mindig elhanyagolható a bevételekhez és a mozgósítható tartalékokhoz képest. Különben a dollárban vagy euróban denominált teljes orosz államadósság nem éri el a 61 milliárd dollárt, s ennek nagy része csak 2024 után jár le. Ez pedig azt mutatja, hogy Oroszország nagy valószínűséggel nem fog csődbe menni.


Ma a negatív tartományban kezdett a DAX és a BUX is. Míg a DAX kis gondolkodás után északnak vette az irányt, addig a BUX továbbra sem találja a helyét.

Zöldellő részvénypiacok

A FTSE100 0,3%-ot, a DAX 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,8%-ot emelkedett tegnap. Az IT és a fogyasztási cikkek szektora felülteljesjtő volt, míg az energia és a pénzügyi szektor enyhe csökkenéssel lefelé húzta az európai piacokat.


A Dow 0,3%-ot, az S&P500 0,8%-ot, a Nasdaq pedig 1,9%-ot emelkedett. A szektorok mintegy harmada tudott csak emelkedni tegnap, de ez így is a pozitív tartományban tudta tartani az indexeket. A fogyasztási, a kommunikációs és az IT szektor emelkedett 2% körüli mértékben.


Nemzeti ünnep miatt ma a hongkongi és a kínai részvénypiac is zárva tartott. A japán Nikkei 0,1%-ot emelkedett.

Elon Musk Twittert vásárolt

Óriási Twitter részvénypakettet vásárolt Elon Musk. A Tesla alapítója és vezérigazgatója 9,2%-os részesedést szerzett a közösségi média cégben, így 3,69 milliárd dollárnyi Twitter papírral rendelkezik. A részvény árfolyama 27%-kal ugrott meg a tegnapi kereskedés során.

Hatalmas profit várható az Exxon-nál

Az elmúlt 13 év legnagyobb negyedéves nyereségét, közel 11 milliárd dollárt jelez előre 2022 első negyedévére az Exxon, miután az ukrán-orosz háború miatt jelentősen megnőtt az energiahordozók ára. A háború okozta energiaár növekedés miatt több amerikai képviselő és Joe Biden is arra kérte az energiacégeket, hogy ne osztalékfizetésre és részvény visszavásárlásra, hanem további infrastruktúra beruházásokra költsék az extra nyereséget, ezzel is lenyomva az olajárakat.

Csökken a kockázati étvágy

Kissé gyengült tegnap a forint árfolyama az euróval szemben. A nyitó 367,3-ról zárásra összességében 369-re emelkedett az EURHUF devizapár. A mai nyitásban további kisebb gyengülés látszik, és a kurzus közelíti a 370-es szintet. A vasárnapi parlamenti választások eredménye csak kisebb mértékben hatott az árfolyamra tegnap, inkább a dollár euróval szembeni újabb erősödése, az alacsonyabb kockázati étvágy miatt gyengül a forint. A pénteken esedékes inflációs adatokra vár leginkább a forintpiac, addig a háborús és a szankciós hírek dominálhatnak.

1,10 alatt az EURUSD

Tegnap tovább erősödött a dollár az euróval szemben. Az EURUSD kurzusa 0,6%-ot csökkenve stabilan 1,10 alatt zárt. A devizapiacok is meglehetősen idegesen figyelik az Oroszország elleni további szankciók bevezetését, ami többek között az orosz kőolajtermelő cégeket érintheti. Ez növeli az általános bizonytalanságot és visszafogja a kockázati étvágyat. Makrofronton a Fed holnap  megjelenő jegyzőkönyve tartalmazhat fontosabb piacbefolyásoló információkat.

Emelkedik a kőolaj ára, a befektetők Oroszország elleni további szankciókat vizionálnak

A WTI 105,1, a Brent 109,3, az Ural kőolaj ára pedig 79,7 dollár volt ma reggel. A hétvégi események, főleg az Ukrajnában talált tömegsírok és atrocitások hatására a piac további szankciók bevezetésére számít az orosz kőolajtermelő cégekkel és az országgal szemben. Ez magasabbra tornászta az orosz kőolajon kívül a többi kőolajfajta árjegyzését. Az Egyesült Államok jelentős olajkészletet ad el, s vele együtt már több szövetséges ország is hasonló lépésekre készül. A hírek hatására csökkent a nyersolaj közeli és távoli ára közti különbség: a piac ugyanakkor továbbra is backwardation állapotban maradt. A kőolaj áremelkedését gátolhatják a Kína felől érkező hírek, miszerint a zéró Covid stratégia értelmében jelentős nagyvárosokat zárnak le. Kína a világ legnagyobb kőolajimportőre, napi 11 millió hordót szállítanak be az országba.

Az arany emelkedik, a háború és a Fed politikája a fő mozgatórugó

Az arany 1.931 dollár volt ma reggel. A befektetők az orosz-ukrán háború alakulását és a Fed politikáját figyelik. Joe Biden szerint Putyin elnök a háborús bűncselekmények miatti vádemelésre, országa pedig további szankciókra számíthat. Oroszország tagadja, hogy civileket gyilkolna Ukrajnában. Az arany árát emelték ezek a fejlemények, ugyanakkor a befektetők azt várják, hogy a Fed jelentősen emeli idén az irányadó kamatokat, ami gyengítheti a nemesfém kurzusát. A két hatás közül a háború az erősebb, amíg nem lesz tűzszünet, addig maradhat az emelkedő trend. A Fed szerdán teszi közzé a legutóbbi tanácskozás jegyzőkönyvét, ami segíthet megérteni a jegybank döntéshozóinak logikáját.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben