Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes érzések

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 1.   11:28

Erste kommentár Vegyes érzéseink vannak. Miközben fordulat bontakozik ki az orosz-ukrán háborúban, addig nyersanyag-, műtrágya- vagy gabona fronton továbbra is aggódhatunk. Ez pedig komoly kihatással van a gazdasági...

Erste kommentár

Vegyes érzéseink vannak. Miközben fordulat bontakozik ki az orosz-ukrán háborúban, addig nyersanyag-, műtrágya- vagy gabona fronton továbbra is aggódhatunk. Ez pedig komoly kihatással van a gazdasági kilátásokra. Valószínűleg a magas kőolaj és földgáz áraknak is betudható, na meg a szükségnek, hogy az oroszok ugyan kísérleteznek a nyugati egység megbontásával a gázszállítások körüli ötleteléssel, de a végén mégis visszavonulót fújnak, és megelégednek azzal, ha a Gazprom banknál vezette számlára folyik be a továbbra is kemény valuta. A hosszan fennálló magas árak pedig tovább rombolják a gazdasági kilátásokat. Az árak visszarendeződésének valószínűsége továbbra is kicsi. Vagyis nem marad más, mint a termelékenység fokozása, amiben ugrásszerű javulásra lenne szükség. Ahhoz viszont beruházások kellenek, új technológiák, ami szintén nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez pedig azt mutatja, hogy a gazdaság egy átmeneti állapotba kerül, és az új egyensúly néhány, jó esetben 1-2 éves távon alakulhat ki. Addig komoly feszültségek lesznek az inflációban, a gazdasági növekedésben és számos iparágban is. Addig is szurkoljunk a gyors átmenetnek, s nézzük meg, hogy mi mit tehetünk ezért!


A DAX oldalazik, miközben a rövid indikátorok enyhén túladottá váltak. Így talán a jövő hét elején jöhet egy kis emelkedés. Itthon a tegnapi negyedéves zárás miatt igencsak beleadtak a Richter-OTP párosba, ezek ma próbálnak magukhoz térni. Így a BUX emelkedik.

Csökkenő részvényindexek

A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 1,3%-ot, az Euro Stoxx 50 pedig 1,4%-ot esett tegnap. Egyedül a közműszektor tudott minimális emelkedést felmutatni.


A Dow, az S&P és a Nasdaq index egyaránt 1,5-1,6%-kal csökkent tegnap. Az összes szektor csökkenéssel fejezte be a napot. Az első negyedévet a Nasdaq100 9%-os, az S&P500 5%-os eséssel zárta, mindkettő a leggyengébb negyedéves teljesítmény az elmúlt 12 hónap során.


Ma reggel összességében Ázsiában is borús volt a kép, bár a CSI300 index 1,2%-ot emelkedett. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 1%-ot csökkent.

Átsúlyoz az S&P 500

Jövőre a technológiai cégek alacsonyabb súllyal fognak szerepelni az S&P 500 indexben, ugyanis a fizetés feldolgozó vállalatok a pénzügyi, míg azon technológiai cégek, amelyek kiszervezett HR szolgáltatásokat nyújtanak, az ipari részvényekhez lesznek átsorolva.

Feszes rézpiac

A Freeport-McMoRan elnöke szerint a rézpiac illetve a réz kitermelés jelenleg annyira feszes, hogy az árak duplázódása sem változtatna a felvásárlóerőn, ugyanis azzal a termelési oldal még évekig nem tudná tartani a lépést. A cégvezető a kínai lezárások és az ukrán-orosz háború következtében visszaeső kereslet hatását marginálisnak tartja.

A választásokig kivárhat az EURHUF kurzus

Tegnap 370 felett is járt a forint az euró ellenében, de végül visszaerősödött a nyitás körüli, 367,4-es szintekre. A mai napon a kivárásé lehet a főszerep a vasárnapi parlamenti választások előtt.

Tegnap a dollár volt az erősebb

A nemzetközi devizapiacon tegnap az EURUSD árfolyama 1,116 körüli szintekről indult, és a dollár erősödésével egészen 1,106-ig jutott. Ma reggel is ezen értéknél oldalaz a kurzus.

Az amerikai készlet eladás hírére esik a nyersolaj ára

A WTI 98,9, a Brent típusú kőolaj 103,4 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, az Ural ára pedig 82,9 dollár volt azonnali leszállításra. A nyersolaj árak esése elsősorban annak a döntésnek tudható be, hogy az Egyesült Államok 180 millió hordó nyersolajat szeretne eladni a stratégiai készletéből. Ez közel 1 millió hordó többletkínálatot jelent naponta az év hátralévő részében, főleg, ha ehhez még más OECD országok is csatlakoznak. A hír után a Goldman Sachs 10 dollárral, 135 dollárról 125 dollárra módosította idei Brent nyersolaj ár előrejelzését, míg 2023-ra 115 dolláros átlagárat vár. Az OPEC tegnap döntött arról, hogy májustól napi 432 ezer hordóval növeli a kínálatát. Ez valamivel több, mint a szokásos 400 ezer hordó/nap, főleg amiatt, mert a felek megegyeztek a kvóták kismértékű újrasúlyozásáról is.

Az arany stabil, 2020 óta a most zárult negyedév volt a legerősebb

Az arany 1.930 dollár volt ma reggel, az árfolyam stabil maradt. A nemesfém előző, tehát 2022. első negyedéve volt a legjobb időszak 2020 óta, főleg a stabilitást kereső befektetők vételei miatt. Az inflációs félelmek, az ukrán-orosz háború és a növekedési kilátások miatti bizonytalanság az arany felé fordította a befektetőket. A jegybankok szigorítani fognak, a Fed-től azt várják a befektetők, hogy idén minden ülésen emelni fog a kamatokon. Ma jelenik meg az USA havi munkapiaci jelentése, ami tovább emelheti a hozamgörbét és a dollár jegyzését, ha a jelentés erős lesz. Az arany számára az ideális környezet a stagfláció, vagyis magas kamatok melletti gazdasági lassulás.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben