Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégis, mégsem…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 31.   11:17

Erste kommentár Mégiscsak kivonul az orosz csapatok egy része Kijev környékéről, legalábbis a Pentagon megfigyelései szerint az orosz csapatok 20 százalékát már kivonták a térségből...

Erste kommentár

Mégiscsak kivonul az orosz csapatok egy része Kijev környékéről, legalábbis a Pentagon megfigyelései szerint az orosz csapatok 20 százalékát már kivonták a térségből Fehéroroszország felé. A másik jó hír, hogy az oroszok óvatos visszatáncot kezdtek a földgázért való rubelben fizetés kapcsán. Azt mondták, hogy az még odébb van, hiszen a fizetést megelőzi a szállítás, s csak később kell fizetni. Aztán a Putyin és Olaf Scholz német kancellár közötti beszélgetés után kiderült, hogy valójában marad az euróban fizetés. Nyilván ehhez kellett a G7-ek és az EU egységes fellépése, na meg a tegnapi erőfitogtatás, azaz Németországban a Gazprom leányoknál való házkutatás is. Az oroszoknak nem érdeke, hogy megszűnjön ez a bevételi forrásuk. Mindeközben az amerikaiak próbálják stabilizálni a kőolajpiacot, és állítólag tervet kovácsolnak 180 millió hordónyi (két napos világfogyasztás) kőolajtartalék piacra dobására. Ennek köszönhetően csökkennek a kőolajárak a mai kereskedésben, de nyilván nem ez a hosszútávú megoldás. Ugyanakkor ma ülésezik az OPEC, ahol valószínűleg az egy évvel ezelőtt lefektetett terveknek megfelelő mértékkel növelik csak a termelést. Közben a hírek szerint orosz tankerek cirkálnak az óceánokon, és próbálják eladni a portékát, mert egyre kevesebben vesznek orosz kőolajat. Így a Brent és Ural közötti árrés bődületes, 20-30 dollár, sőt akár 35 dollár is tud lenni, ami egyes finomítók nyereségét igencsak meg tudja dobni.


Mindeközben a rubel egészen jól van a 3,9 forintos árfolyamával, ami már csak kicsivel van az elmúlt két év átlagárfolyama alatt. Mindeközben az USD/HUF árfolyam magas, azaz a Richter FX mérlege inkább pozitívban van. Persze kérdés, hogy a háború és az orosz gazdasági lejtmenet mennyit hasít ki az ukrán (árbevétel kb. 2-3 százaléka) és az orosz bevételekből (a teljes árbevétel 16-17 százaléka). Mindenesetre azért eléggé furcsának tűnik, hogy a részvényárfolyam továbbra is cirka 20 százalékkal a korábbi szintek alatt van, s a mai napon sem mutat túl sok életjelet.


A DAX a kezdeti emelkedést követően összecsuklott, pedig a rövid technikai indikátorok alapján akár emelkedhetne is. Sőt, igazándiból azt kéne csinálnia. A BUX pedig egy nagyon enyhe pluszban van, amit inkább oldalazásnak neveznénk.

Szárnyalás utáni pihenés

A keddi szárnyalást követően egy normálisnak tekinthető korrekció zajlott le tegnap Európában. Az Euro Stoxx50 1,1%-ot, a DAX 1,5%-ot csökkent, míg a FTSE100 0,6%-ot emelkedett. Az általános negatív hangulat ellenére az energetikai cégek jellemzően 3% fölötti emelkedést mutattak.


Az amerikai indexeknél is enyhe csökkenés volt tapasztalható. A Dow 0,2%-ot, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 1,2%-ot csökkent. Az energetikai szektor a tengerentúlon is felülteljesítő volt, de nem volt olyan mértékben kiemelkedő, mint Európában.


Ázsiában is mínuszokat láttunk ma reggel. A Nikkei 0,4%-ot, a CSI300 0,7%-ot, a Hang Seng 1%-ot csökkent.

Részvényvisszavásárlás a BioNTech-nél

Tegnap tette közzé 2021-es negyedik negyedéves jelentését a BioNTech. A bevétel és az eredmény is jelentősen meghaladta a várakozásokat. Előbbi 5,53 milliárd euró lett (piaci várakozás 4,01 milliárd), utóbbi részvényenként 12,18 euró (piaci várakozás 8,05 dollár). A 2022-es évre vonatkozó előrejelzésében a Covid-19 vakcinákból származó bevétel elmarad a piaci konszenzustól, de K+F és beruházási költségben is többet prognosztizálnak, mint az elemzők. Ennél talán fontosabb volt, hogy a cég 1,5 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot jelentett be. A részvény a tegnapi kereskedés során 1,4%-kal lett drágább.

Az Apple saját maga működtetné pénzügyi szolgáltatásait

A Bloomberg értesülései szerint az Apple azon dolgozik, hogy saját maga működtesse a pénzügyi szolgáltatásait. A váltás azt jelentené, hogy a jelenlegi gyakorlattal szemben nem partnerek, hanem a cég házon belül végezné a kockázatelemzést, csalásmenedzsmentet, hitel ellenőrzést, stb. Mindezek mellett a vállalat új memória csip beszállítót is keres az iPhone termékeihez.

Újabb lépéssel közelebb a Porsche leválasztásához

A Volkswagen a Goldman-t, a BofA-t és a JPMorgan-t választotta a Porsche autógyártó leválasztásánál közreműködő bankoknak. Ezzel ismét egy lépéssel közelebb került a márka leválasztása, amely az idei év egyik legnagyobb tőzsdei üzlete lehet Európában.

Végleges eredményt publikált a Gloster

A Gloster tegnap este tette közzé végleges eredményét, ami nem tér el jelentősen az előzetesen publikált számoktól. Az adózott eredmény végül 421 millió forint lett, míg előzetesen ennél némileg alacsonyabb összegről, 416 millióról számolt be a társaság. Az 5009 milliós árbevétel és a 791 millió forintos EBITDA is megfelelt az előzetes közzétételnek.


A jelentésben új információ, hogy a leányvállalatok kisebbségi tulajdonosainak 189 millió forintot fizettek ki, így az anyavállalat tulajdonosaira jutó, korrigált eredmény 232 millió forint lett. A társaság a 2021-es évet 1,8 milliárd forint értékű pénzeszközzel zárta, ami kellő alapot nyújthat a következő időszak akvizícióihoz.

Gyengült ma reggel a forint

A keddi nagy erősödés után tegnap megpihent a forint, a napközbeni volatilitás csökkent, és összességében lényegében stagnált az EURHUF kurzusa. A tegnapi 367,4-es zárás után azonban a mai nyitásban forintgyengülés látszik, s az EURHUF 368 fölé emelkedett. Az elmúlt napokban a forint gyors erősödése miatt csökkent az MNB-n az azonnali kamatemelési kényszer, így a mai betéti tenderen 6,15%-on maradt az egyhetes betét kamata. Rövid távon a háborús hírek maradnak a fókuszban.

Gyorsabb EKB kamatemelés támogathatja az eurót

A dollár tegnap további 0,7%-kal gyengült az euróval szemben, s az EURUSD kurzusa egyre közelebb került az 1,12-es szinthez. Európából nagyon magas inflációs adatok érkeztek tegnap (német: 7,3% év/év, spanyol: 9,8% év/év), ami erősítette a várakozásokat, hogy az EKB is gyorsabban szigorít a monetáris politikáján. Ez támogatta az eurót, annak ellenére, hogy a háború végével kapcsolatos optimizmus halványulni látszik.

Esik az olaj, az USA újra a stratégiai tartalékokhoz nyúl

A WTI 102,5, a Brent 109,2, az Ural pedig 90,4 dollár volt ma reggel hordónként. A nyersolaj jegyzése nagyon változékony volt, este a felfokozott hangulat után, amit az EIA amerikai készletadata okozott, komoly esés következett be. Joe Biden friss tervei szerint 180 millió hordó tartalékot dobnának piacra az USA stratégiai készleteiből a Nemzetközi Energiaügynökség koordinálásával. Ez jelentősen lefelé hatott a kőolaj árára, a WTI közel 7 dollárral esett. A hírek szerint egyre nagyobb gondban vannak az orosz kőolaj és kőolaj termék eladók. Már a háború előtti szint alatt kínálnak nyersolajat a világpiacon. Indiai finomítói cégek 35 dolláros diszkonttal vettek belőle a Brenthez képest. Az orosz olajtermelés a szankciók és az önkéntes mellőzés miatt napi 1 millió hordóval csökkenhetett az elmúlt hetekben, és további apadás várható a termelési volumenben.

Az arany gyengült az alacsonyabb olajárra

Az arany 1.927 dollár volt ma reggel, miután az Egyesült Államok úgy döntött, hogy 180 millió hordó nyersolajat ad el a stratégiai készleteiből. Ez napi 1 millió hordó eladását jelenti az idei évben. A hír csökkenti az inflációs feszültségeket, aminek hatására gyengült az arany jegyzése is. A másik oldalról a tegnapi hírek ellenére nem csillapodik az ukrán-orosz konfliktus, így a geopolitikai feszültség további arany áremelkedést okozhat. Az amerikai dollár hozamgörbéjének meredeksége nő, ami azt mutatja, hogy a piac szerint inkább 50 bázispontos emelés várható a következő Fed ülésen. Pénteken jelenik meg a munkaerőpiaci jelentés, ami megfelelő indikáció lehet a gazdaság és a munkaerőpiac helyzetéről. Egyes amerikai indikátorok már növekvő recessziós kockázatot jeleznek előre a jövőben.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben