Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Véget érhetnek a szankciók?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 28.   10:27

Erste kommentár A hétvégén a brit külügyminiszter fontos bejelentést tett. Amennyiben Putyin visszavonja csapatait Ukrajnából, és kötelezi magát arra, hogy a jövőben nem lép fel agresszorként, akkor az...

Erste kommentár

A hétvégén a brit külügyminiszter fontos bejelentést tett. Amennyiben Putyin visszavonja csapatait Ukrajnából, és kötelezi magát arra, hogy a jövőben nem lép fel agresszorként, akkor az Egyesült Királyság feloldja az orosz oligarchákkal, bankokkal és vállalkozásokkal szembeni szankciókat. Ha Oroszország megszegi a megállapodást, akkor persze azonnal újra életbe lépnek a szankciók. Ez két dolog miatt is fontos bejelentés. Egyrészt más országok is csatlakozhatnak ehhez a gondolathoz. Gondolunk itt az USA-ra és az EU-ra, és arra, hogy a szankciók egy része megszűnhet. Persze az orosz energiahordozókról való leválás nagy valószínűséggel folytatódna, esteleg lassabb ütemben, kisebb fájdalommal, hiszen az amerikai LNG érkezéséről elvi síkon már meg is állapodtak pénteken. Másrészt egy ilyen ösztönző „segíthetné” Putyint abban, hogy a békemegállapodás vonzóbb opció legyen számára. Mindenesetre úgy tűnik, hogy egy hónapnyi küzdelem után az oroszok kezdenek rájönni arra, hogy a dél-ukrajnai sikereket talán el lehet adni győzelemként, s inkább erre koncentrálnak. Szóval a ma kezdődő háromnapos tárgyalások előtt megnövekedett az esély a békére, s remélhetőleg a nyersanyagárak normalizálódására is. Ez pedig a gazdasági kilátások tekintetében fontos tényező. Egy szó mint száz, újraéledt a remény, és jó esély is van a beteljesülésére, még ha az nagy valószínűséggel hosszabb időt vesz is igénybe.


Így talán nem meglepő, hogy a DAX index emelkedik a mai napon, amit a technikai kép is alátámaszt. Itthon is emelkedést láthatunk, ami elsősorban az OTP-nek köszönhető, a bankpapír ugyanis csúnya, és szerintünk indokolatlan esést szenvedett el a múlt héten.

Visszafogott mozgások

Lényegében oldalaztak pénteken az európai indexek. Az Euro Stoxx 0,1%-ot, a FTSE100 és a DAX pedig egyaránt 0,2%-ot emelkedett. Az ingatlanszektor ás az energetika teljesített a legjobban, míg az ipar a legrosszabbul.


Amerikában enyhe emelkedés volt pénteken, a Dow 0,4%-kal, az S&P 0,5%-kal zárt magasabban, míg a Nasdaq 0,2%-ot csökkent. A fogyasztási cikkek gyártói és a technológiai szektor enyhén csökkent, míg a többi szektor emelkedni tudott. Az emelkedést az energetika vezette.


Ázsiában vegyes ma reggel a kép. A Hang Seng 1%-ot emelkedik, míg a Nikkei 0,7%-ot, a CSI300 1%-ot csökken.

Haladékot kapott a Shimao

Kétéves haladékot kapott befektetőitől a Shimao Group az április 4-én esedékes 69 millió dollár visszafizetésére, amit nem tudna teljesíteni az ingatlanfejlesztő, többek között azért, mert a március 31-i határidőre nem készül el az éves jelentése. Hasonló problémával küzd az Evergrande és a Kaisa is, akik szintén nem tudnak elkészülni az éves beszámolójukkal. Az Evergrande tőzsdei kereskedése már eleve szünetel, azonban csatlakozhat hozzá a Kaisa is.

Rekord osztalék az Alteo-nál

Az Alteo április 19-én tartja éves rendes közgyűlését, ahol a szokásos napirendi pontok keretében a rekord év után rekord mértékű, 103 forint egy részvényre jutó osztalékról szavazhatnak a részvényesek. Ez a szokásos 2 százalékot kicsivel meghaladónál jóval nagyobb, 4,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg!

Nem vizsgálta a magyar adósbesorolást a Moody's

Nem frissítette a magyar államadós besorolást a Moody’s pénteken, így hitelminősítésünk maradt Baa2 stabil kilátással.

Erősödött pénteken a forint

A hét utolsó kereskedési napján erősödött a forint az euróval szemben. A nyitó 375,3-ról zárásra összességében 372,8-ra csökkent az EURHUF devizapár. A mostani hetet kisebb gyengüléssel indítja a forint. Fontosabb piacbefolyásoló makroadat híján a háborús, illetve a hétvégi parlamenti választás előtti utolsó hajrával kapcsolatos hírekre figyelhet elsősorban a devizapiac, maradhat a hullámzó kereskedés. 

A héten az amerikai munkapiac van a fókuszban

A nemzetközi devizapiacon az elmúlt napokban a dollár lassú, fokozatos erősödése látszott az euróval szemben, ami a mai nyitásban is folytatódott. Az EURUSD kurzus stabilan 1,10 alatt tartózkodik. A héten az USA-beli munkapiaci adatokra fókuszál a devizapiac, melyek vélhetően tovább erősítik a várakozást, hogy a Fed 50 bázisponttal fogja a kamatot tovább emelni májusban, azaz gyorsít a szigorítás ütemén.

A kínai lezárások hírére gyengült a kőolaj jegyzése

A WTI 109, a Brent 116 dollárig gyengült ma reggel májusi határidőre, míg az Ural típusú kőolaj árjegyzése 97,8 dollár volt az azonnali leszállításra. A gyengülés hátterében elsősorban a kínai hírek állnak. Az ázsiai ország hatóságai olyan módon kívánják lezárni Sanghajt, hogy előbb a város egyik, majd a másik felét tesztelik. Az elszabaduló koronavírus járványt ugyanis csak ilyen formában lehet megállítani, az ország továbbra is a zéró covid stratégiát követi. A kieső kőolaj fogyasztás miatt pedig csökkent az energiahordozó ára. Fontos hír volt továbbá, hogy a jemeni huti lázadók tűzszünetet hirdettek, így a következő napokban nem bombázzák a szaúdi állásokat. A kőolaj kereskedelem változékonysága a következő napokban is fennmaradhat, a kisebb likviditás miatt egy enyhébb eladási vagy vételi nyomás is jelentősebb árelmozdulást okozhat.

Az arany árfolyama az erős dollár miatt süllyedt

Az arany jegyzése 1.935 dollárig csökkent, főleg az erősödő dollár miatt. A zöldhasú kurzusa a többi devizával szemben ugyanis az emelkedő kamatok miatt növekedni tudott, ez pedig visszavetette az arany iránti keresletet. Ezzel együtt az arany ETF-ek már a tizedik hete pozitív tőkebeáramlásról adtak számot, vagyis a pénzügyi befektetők részéről nő a vásárlási igény. A befektetők főleg az ukrán-orosz híreket követik. A tűzszüneti tárgyalások a héten folytatódnak. A Fed tovább szigoríthatja politikáját, ami viszont gyengítheti az aranyat, mivel a nemesfém az amerikai állampapírokkal ellentétben nem fizet kamatot.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben