Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új szerződést kötött a Richter

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 11.   11:28

Erste kommentár A Richter ma jelentette be, hogy új társfejlesztési és licencszerződést írt alá az AbbVie-vel a neuropszichiátriai betegségek lehetséges kezelésére szolgáló új...

Erste kommentár

A Richter ma jelentette be, hogy új társfejlesztési és licencszerződést írt alá az AbbVie-vel a neuropszichiátriai betegségek lehetséges kezelésére szolgáló új dopaminreceptor-modulátorok kutatására, fejlesztésére és kereskedelmi forgalomba hozatalára. Az együttműködés a Richter által végzett pre-klinikai kutatások eredményein alapul, és számos új, fejlesztésre kiválasztott kémiai entitást foglal magában.


A megállapodás értelmében az együttműködés pre-klinikai és klinikai kutatás-fejlesztési tevékenységeket egyaránt magában foglal, a felek megosztott finanszírozásával. A Richter előzetes készpénzfizetést kap, valamint a szabályozási és kereskedelmi előrelepések kapcsán mérföldkő kifizetéseket a jövőbeni fejlesztésekkel együtt. Ezen kívül a későbbiekben, a bevezetéseket követően az értékesítésen alapuló jogdíjakat is kapni fog a Richter. Az AbbVie kizárólagos kereskedelmi forgalomba hozatali jogokkal rendelkezik, kivéve a Richter hagyományos piacait, mint például Európa, Oroszország, más FÁK-országok és Vietnam.


A tranzakció várhatóan a második negyedévben zárul le, a szokásos feltételek, beleértve a vonatkozó hatósági jóváhagyások teljesülésétől függően.


Bár a pénzügyi részletek nem ismertek, a hír pozitív. Az meg különösen pozitív, hogy az AbbVie szerint olyan pre-klinikai portfolióval rendelkezik a cég, amelynek a további kutatásába érdemes beszállni! Igaz még hosszú az út addig, hogy ebből a megállapodásból új, sikeres gyógyszer kerüljön a piacra, de ettől függetlenül egy lépéssel közelebb került hozzá a cég. Eddig is úgy tekintettünk a gyógyszergyárra, mint ami átalakulóban van, és a generikus termékek felől az originális készítmények irányába halad a hagyományos gyógyszerek terén, míg a biológiai gyógyszercsoportban a bioszimiláris piacon halad előre. Ez a magasabb hozzáadott értékű fejlesztési irányt jelenti. A mostani megállapodás abban is segít a cégnek, hogy a kutatási kockázatokat megossza, ami valószínűleg gyorsabb előrehaladást tesz lehetővé.


A tegnapi korrekciót követően alapvetően emelkednek a piacok. A DAX is próbálja ledolgozni a tegnapi csökkenést, de ez nehezen megy annak fényében, hogy a béketárgyalások sikertelenek voltak, és az orosz harci cselekmények fokozódása várható. A BUX is emelkedik. A ma reggeli Richter hír fényében igencsak meglepő, hogy a részvényárfolyam nem emelkedik, pedig az ellentétes devizaárfolyam mozgásoknak köszönhetően (USD, EUR erősödés, RUB gyengülés) a nettó árfolyamhatás nulla körül alakul. Azaz csak a potenciális ukrán értékesítés kiesése hathat negatívan. Az előbbi nagymértékben eshet ki, de az árbevétel mérete amúgy pici, míg a második nagyobb árbevétel kisebb várható csökkenéssel (rubelben). Szóval összeségében a limitált negatív hatás ellenére a részvényárfolyam jóval a korábbi szintek alatt forog.

Továbbra sem süt ki a nap

Ázsiában újabb nehéz nap várt a befektetőkre. A japán Nikkei több, mint 2%-ot esett, míg Kínában a Sanghaj Kompozit 0,7%-kal, a Hang Seng pedig 1,8%-kal értékelődött le.


Európa hatalmasat esett tegnap. Az Euro Stoxx 50 3%-os, a FTSE 100 1,3%-os, a CAC 40 2,8%-os, míg a DAX 2,9%-os mínuszban zárta a kereskedést.


Amerikában is tovább estek a részvényindexek. A Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 1%-kal értékelődött le.

Tovább veszi az OTP-t a menedzsment

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető Sertorius alap további 50.000 darab OTP részvényt vásárolt március 9-én 11.974 forintos és 30.000 darabot március 10-én 11.546 forintos átlagáron.


A Nagy György igazgatósági taghoz köthető egyik cég is vett újabb 45.000 darab OTP részvényt március 9-én 11.987 forintos átlagáron és 21.351 darabot 11.540 forinton március 10-én


Ez március 4-e óta összesen 835 ezer darab részvényt jelent.

Április közepén lesznek a közgyűlések

Sorra teszik közzé közgyűlési meghívójukat a magyar cégek. A Magyar Telekom és a Richter április 12-én, az OTP április 13-án tarja közgyűlését. A Magyar Telekomnál a szokásos napirendi pontok mellett az alaptőke leszállításáról is döntenek majd. A távközlési cég 36.941.191 darab, egyenként 100 forintos névértékű saját részvényt vonna be. Az osztalékjavaslatot már korábban ismertették, a 2021-es eredmény után 15 milliárd forintnyi osztalék kifizetését és maximum 14,6 milliárd forintnyi részvényvisszavásárlási programot tervez az MTel. A Richter menedzsmentje 225 forint osztalék kifizetését javasolja részvényenként.

8 milliárd eurót fizetne ki osztalékként a Deutsche Bank

2021 és 2025 között összesen 8 milliárd euró értékben tervez osztalékkifizetést a Deutsche Bank, és 2025-re elérnék az 50%-os osztalékfizetési rátát. Christian Sewing vezérigazgató ismertette a vállalat új céljait. 2025-re 10 százalék fölé emelkedhet a ROE mutató, míg az éves bevétel 30 milliárd euróra növekedhet, a bevétel növekedési üteme pedig évi 4% felett alakulhat. A költség/bevétel arányt 62,5 százalék alatt tartaná a Deutsche Bank, a CET1 tőkemegfelelési mutató pedig 13% körül lehet 2025-ben. Az idei évre vonatkozó előrejelzésben a korábbi 25,5-26 milliárdos bevétel helyett 26-27 milliárdot prognosztizálnak.

A chiphiány továbbra sem tesz jót a BMW-nek

A BMW tegnap tette közzé negyedik negyedéves eredményét, ami elmaradt a várakozásoktól. A cég a chiphiány további nyomása miatt kevesebb autót tudott értékesíteni. Az üzemi eredmény 4,3%-kal 1,9 milliárd euróra csökkent a negyedévben, míg az üzemi marzs változatlan maradt 7,7%-on. A BMW jobban navigált a chiphiány okozta nehézségek között, mint a versenytárak, és 2015 óta először tudott több autót tudott eladni, mint a Mercedes. Az autóértékesítés egyébként 14%-kal csökkent az év utolsó negyedévében. Az erős készpénzáram illetve a kínai vállalati részesedés konszolidálása miatt a cég vezetősége a 6,4 milliárd eurós készpénzáram 10%-át szeretné részvény visszavásárlásokra fordítani. A cég 5,8 eurós osztalékot fizethet részvényenként, amit több, mint a az 5,35 eurós várakozás. A teljes 2021-es teljesítmény többnyire megegyezett a várakozásokkal. Az autógyártó 111,24 milliárd eurós bevételt ért el, ami megegyezik a piaci konszenzussal, és 12%-os bővülésnek felel meg. A nettó eredmény 12,46 milliárd euró volt.

A Wall Street-i bankok is kivonulnak Oroszországból

A Goldman Sachs és a JP Morgan is felhagy orosz tevekénységével és kivonul az országból.

A kínai cégek törlésétől félnek a befektetők

Estek az amerikai tőzsdéken is jegyzett kínai részvények a mai hongkongi kereskedés során. A folyamatok mögött elsősorban az az újra felerősödő félelem áll, mely szerint a kínai kormányzat megtilthatja a kínai cégeknek, hogy az amerikai tőzsdén kereskedjenek. Ma éjszaka az Alibaba 6,6%-ot, a JD.com a veszteséges negyedéves jelentés után közel 16%-ot, a Nio pedig a honkongi bejegyzése után egy nappal 11,6%-ot esett.

Vártnál kisebb kamatemelés az MNB-től

Tegnap összességében kissé gyengült a forint az euróval szemben. Az EURHUF a nyitó 377,7-ről zárásra 380,8-ra emelkedett. A piac kicsit csalódott volt a tegnapi kamatemelés után, az egyhetes betét kamatát „csak” 50 bázisponttal növelték. Az 5,85%-os kamat azonban a legmagasabb a régióban, emellett borítékolható, hogy további szigorító lépések jönnek. Ma reggel egyelőre nem látszik érdemi elmozdulás, 380 felett van a kurzus. Továbbra is a háborús hírekre koncentrál elsősorban a piac. A hazai piacok hétfő-keddi zárva tartása miatt, s a kisebb forgalom mellett könnyebben mozdulhat a kurzus bármelyik irányba.

Nem erősödött az euró az EKB szigorúbb hangvételére

Tegnap az EKB a vártnál valamivel szigorúbb hangot ütött meg, terveik szerint felgyorsítják az eszközvásárlási program kivezetését. A bejelentés némi támaszt adott az eurónak, azonban így is 0,8%-os gyengüléssel zárt a közös európai deviza a megelőző napi erősödés után. A dollárnak további támaszt adhat a jövő hétre várt Fed szigorítás.

A nagy emelkedés után megpihent az olaj

Ma reggel a Brent 111,7, a WTI típusú kőolaj pedig 104,8 dollár volt hordónként. Az olaj némileg megpihent a nagy heti emelkedés után. A volatilitás nagyon magas volt, a spekulánsok egyébként folyamatosan zárták pozíciókat a nagy változékonyság és a növekvő letéti követelmények miatt. Az ázsiai piacokon az oroszok továbbra sem tudják eladni kőolajukat, a felajánlott magas minőségű Szokol típusú kőolajra nem volt vevő. Annak ellenére, hogy az orosz szénhidrogén eladásokat nem sújtják szankciók, továbbra is gondot okoz a világpiaci értékesítés. A kereskedők félnek megvenni ezt az olajat, a szállítók nem hajlandóak elvinni, egyes európai olajcégek pedig deklarálták, hogy nem vesznek orosz kőolajat és olajtermékeket.

Az arany 2.000 dollár körül, volatilis a kereskedés

Az arany árfolyama 1.991 dollár volt ma reggel. A piacon továbbra is nagy a változékonyság. Az ukrán-orosz hírek egyelőre elapadtak, de a katonai szakértők szerint ez csak azért van, mert Oroszország erőt gyűjt az újabb támadásra. A tegnapi külügyminiszteri találkozó sem hozott áttörést, így félő, hogy a háború kiújulása csak napok kérdése. Az arany árfolyamára hathat a jövő heti Fed ülés, ahol várhatóan negyedszázalékos kamatemelésről döntenek. A 10 éves amerikai hozam ismét 2% körül van az elmúlt napok hozamcsökkenése után, tehát megint erőteljes az USA dollár hozamának növekedése.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben