Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem kímélik a forintot

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 7.   11:12

Erste kommentár Hatalmasat gyengült ma reggel a forint az általános negatív hangulatban. Mindezt annak ellenére, hogy csütörtökön a jegybank 4,6 százalékról 5,35 százalékra emelte az effektív, egyhetes...

Erste kommentár

Hatalmasat gyengült ma reggel a forint az általános negatív hangulatban. Mindezt annak ellenére, hogy csütörtökön a jegybank 4,6 százalékról 5,35 százalékra emelte az effektív, egyhetes betéti rátát. A cseh és a lengyel jegybank más utat választott, és interveniált a devizaárfolyamok stabilizálásának érdekében. Mindettől függetlenül a lengyel jegybank holnapi ülésén a piac 50 bázispontos kamatemelést vár, de van olyan piaci szereplő is, aki már 100 bázispontos emelést prognosztizál. Mindenesetre ma reggel a zlotyi és korona relatíve stabil, miközben a forint hatalmas gyengülésen, több mint 10 forintos leértékelődésen ment keresztül. Hasonlóra eddig egyszer, a pénzügyi válság idején volt példa, amikor 18,09 forinttal kellett többet adni egy euróért (2008. október 15-én) egyik napról a másikra. A piac szeme most az MNB-re szegeződik. A várakozások szerint a holnapi nem kamatdöntő ülésen a jegybank átalakíthatja az eszköztárat, hogy nagyobb mozgásteret biztosítson magának az effektív kamatemelések terén. Az egyhetes betét esetében pedig a piaci szereplők egy része már 6-6,1 százalékos betéti rátát vár a csütörtöki döntést követően. Az biztos, hogy jelenleg hisztit látunk a piacon, ami az Oroszország elleni, egyre inkább kiterjedő szankcióknak tudható be. A jelenlegi 400 forintot közelítő euró-forint árfolyam igencsak túlzónak tűnik a magyar gazdaságot érintő potenciális sokkok és a gazdaság állapotának tekintetében.


A DAX ma is jelentős esését mutat, és a 12.600 körüli „rést”, mint ellenállást is sikerült gyorsan betöltenie. A BUX is esik, amit elsősorban az OTP és a Richter húz le, ez az erős rubelgyengülésnek is köszönhető. Pedig a Richter az idei év nettó rubel kitettségére fedezeti ügyletekkel rendelkezik, az OTP pedig jóval többet esett, mint ami indokolt. Ugyanakkor a jelenlegi amerikai tervek az olajvásárlások kapcsán a MOL-t érinthetnék direktben. Az olajcsap elzárása arra kényszerítené, hogy az Adria csővezetéken vegyen olajat, ami drágább megoldás lenne, mint a mostani. Ez pedig tovább erodálná az eredményét, ahogy az árbefagyasztás is, ami az olajár emelkedésével egyre fájóbbnak tűnik.

Tovább esnek az indexek

Ázsiában esnek a részvények, miután az olaj ára megint nagyot emelkedik. Japánban a Nikkei 2,9%-kal, míg Kínában a Sanghaj Kompozit 2,2%-kal, a Hang Seng pedig 3,5%-kal csökken.


Európa hatalmasat esett pénteken. Az Euro Stoxx 50 és a CAC 40 is 5%-kal zárt lejjebb, míg a FTSE 100 3,5%-kal, a DAX pedig 4,4%-kal értékelődött le.


Amerika is esett a hét utolsó kereskedési napján, bár kisebb mértékben. A Dow Jones 0,5%-kal, az S&P 500 0,8%-kal, illetve a Nasdaq pedig 1,7%-kal zárt lejjebb. A határidős indexek csökkenést mutatnak.

Az AmEx is kivonul Oroszországból

A háború ellen tiltakozva az American Express is megszünteti szolgáltatásait Oroszországban illetve Fehéroroszországban. A Visa és a Mastercard után most az Amex is kivonul, ami azt jelenti, hogy a cég kártyái nem fognak működni Oroszországban, és az ott kiadott kártyák sem fognak működni külföldön.

Emelhet a kamatkondíciókon az MNB

További nagyon komoly forintzuhanás bontakozik ki a devizapiacon. Pénteken a nyitó 380,3-ról zárásra 387, 4-ig emelkedett az EURHUF kurzusa, majd a mai nyitásban felfelé átlépte a 390-es szintet, és egyre közelebb van a 400-hoz. A szomszédunkban zajló háború miatt rendkívül idegesek a piacok, extrém erős a kockázatkerülés. Mivel az MNB a kamatemelést tartja a legerősebb fegyvernek a deviza gyengülése ellen, további szigorító lépések jöhetnek a héten. Azonban az egyhetes betéti kamat 5,35%-os szintje már csak 5 bázisponttal van lejjebb a kamatfolyosó felső szélétől, ami azt sugallja, hogy a holnapi nem-kamatdöntő ülésen a kamatfolyosó átalakításáról is dönthet a jegybank. Várhatóan a sáv alsó és felső szélét is emelik majd, lényegesen bővítve mozgásterüket, hogy megfékezzék a forint esését.

1,09 alatt az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon a kockázatkerülés erősödése hagyományosan a dollárt erősíti, de az amerikai devizát segítették a vártnál erősebb februári USA-beli munkapiaci adatok is. Pénteken 1,3%-kal csökkent az EURUSD, ma további dollárerősödéssel nyitott a piac. A héten a háborús hírek mellett a devizapiacok leginkább az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésére és új makroelőrejelzéseire figyelhetnek.

130 dolláron az olaj az amerikai import befagyasztás hírére

A WTI 120,4, a Brent típusú kőolaj pedig 127,3 dollár volt ma reggel, de korábban 130 dollár fölött is volt a könnyű kőolaj árfolyama. Az Egyesült Államok a hét végén leült tárgyalni az európai szövetségesekkel. A tervek szerint embargót vezetnének be az orosz kőolaj szállításokra. Oroszország a világ egyik legnagyobb olaj és olajtermék exportőre. Jelenleg napi 5 millió hordó kőolajat és 2,8 millió hordó kőolaj terméket exportál. A szereplők már az embargó bevezetése előtt elkezdték a leállítani az orosz kőolaj szállításokat, a tankercégek nem szállítják el a kockázatok miatt a terméket. Az orosz hírek mellett fontos fejlemény, hogy Líbia lezárt két kőolajmezőt, így az ország termelés napi 1 millió hordó alá esett.

Kilőtt az arany árfolyama, mindenki a biztonságot keresi

Az arany 2000 dollár közelében volt ma reggel. A befektetők az orosz invázió okán a biztonságot keresik a szárnyaló infláció és a gazdasági problémák miatt. Az Oroszország elleni szankciók következtében a színesfémek, az energiahordozók és a mezőgazdasági termékek ára is szárnyal, emiatt jelentős infláció lesz a világban. Az ETF-ekbe is áramlik a tőke, a múlt héten ezek az alapok közel 42 tonna aranyat vásároltak. A befektetők szerint technikailag a 2200 dollár körüli szint lehet erős.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben