Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kidobják a főbb indexekből az orosz részvényeket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 3.   09:11

6 fokozattal rontották az orosz államadósság besorolását Az MSCI mellett a FTSE indexszolgáltató is úgy döntött, hogy törli az orosz részvényeket a feltörekvő piaci indexekből, mivel az orosz részvénypiacot a szankciókat...

6 fokozattal rontották az orosz államadósság besorolását

Az MSCI mellett a FTSE indexszolgáltató is úgy döntött, hogy törli az orosz részvényeket a feltörekvő piaci indexekből, mivel az orosz részvénypiacot a szankciókat és korlátozásokat követően többé már nem tartják befektetésre alkalmasnak. A FTSE Russel esetében március 7-től lép életbe a döntés, és az orosz részvény pozíciókat nullának fogják számítani. Az MSCI esetében március 9-től lép életbe a döntés, és szintén nullára írják le az orosz részvények értékét. A jövőben az orosz piacot különálló (standalone) piacként fogja kezelni az MSCI.


A hitelminősítök is rontották az orosz államadósság minősítését. A Fitch „BBB”-ről „B”-re, míg a Moody’s „Baa3” minősítésről „B3”-ra rontotta az államadósság besorolását. Az új kategóriák már befektetésre nem ajánlott kategóriát jelentenek. Mindkét hitelminősítő 6 lépésközzel rontotta a hitelminősítést.


A Reuters értesülései szerint az orosz jegybank utasította a brókercégeket, hogy deviza vételeknél 30%-os jutalékot számítsanak fel. Tegnap az orosz jegybank blokkolta egy 2024-es lejáratú orosz állampapír kuponfizetésének teljesítését a külföldi befektetők felé, ami részleges csődeseménynek számíthat.


Tegnap először többször is elhalasztották az orosz-ukrán tárgyalásokat, majd végül bejelentették, hogy azokat ma tartják meg.


Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint már 1 millió ember menekült el Ukrajnából az orosz háború elől.

Jól teljesít az amerikai gazdaság

A Fed bézs könyve azt mutatta, hogy a gazdaság mérsékelten bővült januárban, és hogy a fogyasztói kiadások nagymértékben emelkedtek országszerte. Ma a munkanélküliségről és az ipari rendelésállomány alakulásáról tesznek közzé adatokat.


Jerome Powell támogatja a 25 bázispontos kamatemelést a márciusi ülésen, és azt sem zárta ki, hogy egy nagyobb emelés is szóba jöjjön, ha az infláció továbbra is magas szinten marad. Az orosz invázió nem változtatta meg Powell véleményét azzal kapcsolatosan, hogy a pandémiás időszak gazdasági mankóit ki kell vezetni. Március 10-én, öt nappal a Fed ülés előtt fog megjelenni a februári inflációs adat.

Kína elkezdhet nyitni?

Egyre több szakértő gondolja úgy, hogy Kína felhagyhat a zéró-Covid politikájával, ami jelentős hatással lenne a gazdaságra is. Ugyan a váltás lassú lehet, és akár egy éven keresztül is eltarthat, de a kínai „nyitási részvények” körül már most mozgolódás tapasztalható. A makaói szerencsejáték részvények egy nap alatt 5,5%-ot emelkedtek, és nagyot mentek a vendéglátóipari és a légiforgalmi papírok is.


A kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser-index 1 ponttal, 51,4-ről 50,4-re esett februárban. Az összetett mutató 50,1 ponton maradt, köszönhetően a feldolgozóipari érték meglepő javulásának. A beszerzési menedzserek gazdasági előrejelzése így továbbra is az utóbbi fél év legalacsonyabb szintjén van.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben