Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem árt, ha aggódunk, de ne pánikoljunk!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 28.   10:49

Erste kommentár Meglepő volt tapasztalni az ismerősi körben, hogy voltak olyanok akik – szerintem – az indokoltnál talán jobban aggódtak (talán pánikoltak) a kialakult helyzet kapcsán. Nyílván, amikor olyan hírek...

Erste kommentár

Meglepő volt tapasztalni az ismerősi körben, hogy voltak olyanok akik – szerintem – az indokoltnál talán jobban aggódtak (talán pánikoltak) a kialakult helyzet kapcsán. Nyílván, amikor olyan hírek jönnek, hogy Putyin készenlétbe helyezi az atomcsapásmérő eszközöket, akkor azért minden jó érzésű embernek megemelkedik a gyomra picit, még akkor is, ha a második gondolat már az, hogy csak a mai tárgyalások kapcsán, nyomásgyakorlásként használja ezt a lépést. Apropó, mai tárgyalások. Az általános vélekedés, hogy nem fognak megegyezni a mai napon. Ugyanakkor azért azt is gondoljuk, hogy Putyin-nak egyelőre nem sikerült a mesterterve, a gyors kisfájdalommal járó háború, kormánycserével, barátira. Az elhúzódó háború, nem kedvez neki több okból sem. A háborúhoz pénz kell, amelytől próbálják megfosztani a nyugati hatalmak, a bankbetétek zárolásával és a SWIFT rendszerről való szelektív leválasztással. Ugyankkor a külföldi tulajdonú bankokat nagy valószínűséggel a leválasztás nem fogja érinteni, miközben az olaj és földgázszállítást sem érinették eddig közvetlenül a szankciók. Azért a kereskedelmi érdekek fontosak mind a két fél számára, még akkor is, ha az elkövetkező két hónapra – tudomásunk szerint – a Gazprom, nem kötött le szállítási kapacitást az északi vezetéken. Ugyanis a partnerek a jelenlegi magas áron nem kívánnak gázt vásárolni, inkább a tárolókat, saját kitermelést használják. Visszatérve a hosszú háborúhoz, a sok pénzen kívül, sok hadianyagot használ, amelynek a gyártása nem megy egyik percről a másikra, pláne szankciókkal súlytott időkben. Így például, kifogyhat rakétákból, meg más harci eszközökből is az orosz medve. Aztán ne feledkezünk el arról sem, hogy mivel sok rokoni szál köti össze az ukránokat az oroszokkal, ezért egy elhúzódó háború, több áldozattal, szintén nem növelné Putyin népszerűségét! Így akár az is előfordulhat, hogy az egyezség csírái előbukkannak a földből a mai találkozón (Ukrajna deklaráltan semleges állam lesz, megfelelő garanciákkal, de pl. csatlakozhat az EU-hoz…. stb.) Újra megismételjük, hogy továbbra is úgy néz ki, hogy a cégek többségének árfolyama nagyobbat esett, mint a várható potenciális negatív hatás. (lásd korábbi írásainkat, az ErsteMarket-en)


Nem meglepő, hogy ma eséssel kezdték a kereskedést a piacot. Hiszen az általánosan negatívvá váló hangulaton kívül (SWIFT és egyebek), technikai oka is van az esésének. Újabb eszközök, követelések fagytak be, amelyek egy része akár fedezeti eszköz lehetett eddig, amely most nem elfogadható. Ennek köszönhetően lehetnek újabb likvidálási lépések is a piacon. (Gondoljuk például arra, hogy az orosz jegybank nem engedélyez külföldiek számára eladásokat az orosz piacon!) A DAX eséssel nyitotta a kereskedést. Az index bizonyos technikai indikátorok alapján elég túladottnak tűnik. A BUX is újra a mélybebukott ma reggel. Még a nagyon jó Richter eredmény sem tud pozitívan hatni, mint ahogy korábban a MOL-nál is történt. Pedig a Richter kb. az első negyedévre a deviza kockázatokat lefedezte, s az elszámolásait és a kiszállításait sem érintik a kiszállítások. Reményre ad okot, hogy a MOL már emelkedik a mai napon, hiszen vannak alternatív beszerzési forrásai is (Janaf), ha leállna az orosz szállítás. Igaz drágább lenne, mint a jelenlegi opció.

A pénteki emelkedést követően ma ismét bukhatnak a részvények

Ázsia vegyes képet mutat. Japánban a Nikkei 225 0,2%-os emelkedésben, míg Kínában a Sanghaj Kompozit index 0,3%-kal nőtt. A Hang Seng index 0,6%-os veszteséget produkál.


Európa kiemelkedő teljesítményt produkált pénteken. Az Euro Stoxx 50 3,7%-kal nőtt, a FTSE 100 3,9%-kal lett értékesebb, míg a CAC 40 3,6%-os emelkedést mutatott. A DAX 3,7%-kal zárt magasabban.


Az amerikai részvényindexek is jól szerepeltek a hét utolsó napján. A Dow Jones index 2,5%-kal, az S&P 500 2,2%-kal, és a Nasdaq pedig 1,6%-kal növekedett.

Jelentett a Berkshire Hathaway

Warren Buffett, Berkshire Hathaway vállalata, a hétévégén jelentette negyedik negyedéves teljesítményét. A vállalat üzemi eredménye 7,29 milliárd dollár lett, felülmúlva az 5,02 milliárd dolláros várakozást. A negyedév során 6,9 milliárd dollár értékben vásároltak vissza saját részvényeket, így 2021-ben összesen 27 milliárd dollárt költöttek erre. A visszavásárlás ellenére a cégnek 146,7 milliárd dollár készpénzállománya maradt az év végére. A befektetői levélben Buffett elmondta, hogy kevés attraktív befektetési lehetőséget találtak a negyedév során, így inkább részvényvisszavásárlásokra költöttek pénzt.

Esnek a bankok

Több, mint 8%-ot esett az európai bankokat tömörítő Stoxx 600 banki alindexe. A háború következtében sérülnek a bankok ukrajnai, illetve orosz kitettségei, melyek közül a legnagyobb veszteséget a Raiffeisen, az Uni Credit, illetve a SocGen könyvelhette el.

A légiforgalmi korlátozások fájhatnak a légitársaságoknak

Számos európai ország kitiltotta az orosz repülőgépeket a légteréből, melyre Oroszország azonos korlátozással válaszolt, így a légitársaságoknak bizonyos esetekben kerülő utakon kell üzemeltetni gépeiket, ezzel többletköltségek elszenvedve.

Az E.ON nem szeretné az Északi Áramlat lezárását

Az Északi Áramlat 1-ben közel 16%-os részesedéssel rendelkező E.ON ellenzi a lengyel miniszterelnök Olaf Scholz-cal folytatott találkozóján felvetett javaslatát, mely szerint le kellene zárni az Északi Áramlatot, további szankciókkal sújtva Oroszországot, illetve Fehéroroszországot.

Hongkongban is kereskedni fogják a Nio-t

Március 10-én tervez a hongkongi tőzsdére belépni a Nio. Az elektromos autógyártó cégnek már van tőzsdei bejegyzése Amerikában, azonban a kínai kormányzat szigorodó szabályozásainak következtében, szükségesnek látták a lépést. A vállalat listázása a megszokottól eltérően nem új részvények kibocsájtásával fog történni, hanem a már meglévő, new yorki tőzsdén kereskedett papírjainak átcsoportosításával.

Felülmúlta a várakozásokat a Richter

A Richter árbevétele 176,3 milliárd forint, üzemi eredménye 41,9 milliárd forint, adózott eredménye 46,5 milliárd forint lett a negyedik negyedévben. Mind a három mutató tekintetében sikerült felülmúlnia a várakozásokat a társaságnak. Az árbevételt az erős Vraylar értékesítés mellett Kína és Latin-Amerika növekedése támogatta. A pénzügyi eredmény 5,8 milliárd forintos nyereséget mutatott, ami hozzájárult a jó adózott eredményhez. Az egyszeri tételek gyakorlatilag kiejtették egymást, 1,6 milliárd forintos mérföldkő bevételhez 1,7 milliárd forintos leírás tartozott. A negyedik negyedévben a Richter devizafedezeti ügyleteket nyitott, például rubelben kitettségeinek csökkentése érdekében. A reggel sajtótájékoztató és az elemzői tájékoztatón is az orosz és ukrán események értékelése lesz a középpontban.


Adják reggel a forintot

Ma reggel 368,7-nél járt a forint az euró ellenében, ez 0,9%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. A hétvégén az EU-országok és az USA megállapodtak arról, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, emellett folyamatos harcokról szóltak a hírek, ezek fokozták a rossz hangulatot.

Menedékként szolgál az euró ellen a dollár

A globális kockázatkerülést mutatja a dollár erősödése is, az amerikai deviza 0,9%-kal 1,116-ig ugrott, ami azt jelzi, hogy a befektetők menedéket keresnek.

Nagyot emelkedett a kőolaj ára a hétvégi bejelentések után

A WTI 94, a Brent 98,5 dollár volt ma reggel a májusi lejáratra, ami azt jelenti, hogy a pénteki esést követően nagyot nőtt a kőolaj árjegyzése. A hétvégén a nyugati hatalmak döntöttek arról, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT rendszerből. Ez nagymértékben megnehezíti az orosz kőolaj kereskedelmének elszámolhatóságát, emiatt a legnagyobb kereskedőcégek egyelőre leálltak az orosz kőolaj megvásárlásával és forgalmazásával. A tanker cégek szintén nem mernek orosz kikötőkbe beállni, még Kína sem veszi az orosz nyersanyagot. Az Ural diszkontja már pénteken is közel 8 dollár volt a Brenthez képest, ma már kétszámjegyű ez a differencia. Oroszország a világ 3. legnagyobb termelője, napi 11,3 millió hordó kőolajat hoz felszínre.  

Az arany csak kismértékben erősödik az ukrán szituációra

Az arany 1.896 dollár volt ma reggel, bár egy órával korábban bőven 1.900 dollár felett volt a jegyzés. Az arany az egyik legfontosabb menekülőeszköz a helyzetben, de úgy tűnik, egyelőre a szereplők kivárnak, hogy mit lép Oroszország a hétvégi, széleskörű nyugati szankciók bevezetése után. Oroszországot kidobták a Swift elszámolási rendszerből, az orosz jegybank vagyonának egy részét zárolták, orosz állampolgárok egy részének vagyonát lefoglalták nyugaton. A befektetők aggódnak amiatt is, hogy az orosz jegybank 630 milliárd dollár tartalékának 22%-a aranyban van, ami vészhelyzetben el lehet adni, ha valaki, mondjuk Kína, hajlandó ezt megvásárolni vagy adásvételbe beszámítani. Ez okozhat jelentős többletkínálatot a világban.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben