Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

És még mindig…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 22.   11:36

Erste kommentár Nem tudnak az oroszok leállni. Remélhetőleg a Dombasz régió elismerése és az orosz erők bevonulása után nem eszkalálódik tovább a helyzet. Azaz se Ukrajna, se az oroszok nem provokálják ki...

Erste kommentár

Nem tudnak az oroszok leállni. Remélhetőleg a Dombasz régió elismerése és az orosz erők bevonulása után nem eszkalálódik tovább a helyzet. Azaz se Ukrajna, se az oroszok nem provokálják ki (öntámadás ürügyével) a háborút. Az USA egyelőre óvatos, és csak erre a régióra tiltotta le a kereskedelmet. További lépések esetén egyébként az USA és az EU is komoly kereskedelmi korlátozásokat vezetne be. Gyakorlatilag lekapcsolnák az oroszokat a világkereskedelemről. Egyelőre nem világos, hogy ez hogyan történne, de állítólag számos termék esetében meg tudják tenni, így Oroszország nagy valószínűséggel komoly hátrányba kerülne fejlettség területén, legalábbis hosszútávon. Emellett nyilván vannak rövidtávú negatív hatást kifejtő intézkedések is.


Az OTP profitjának cirka 14 százaléka jön az orosz-ukrán régióból. Ha ezt levágnánk, akkor a fair értékben kb. ekkora változás következne be. A részvény árfolyama azonban ennél sokkal nagyobbat esett, s a ma reggeli 10 százalék körüli csökkenéssel összeségében körülbelül 20 százalékos mínuszban is járt. Ez már igazán túlzásnak tűnik, hiszen ez nagyobb, mint a várható maximális hatás, még akkor is, ha bevezetik a szankciókat, hiszen valószínűleg nem fognak örökre érvényben maradni. Kivéve persze, ha a feszültség, háború kiterjedtebbé válik. S itt jön a képbe az, hogy még Kína is azt mondta a minap, hogy szeretné Ukrajnát továbbra is szuverén államként látni, vagyis nagy valószínűséggel nem fogja elismerni a donyecki és luhanszki független államokat. Ugyanakkor Líbia sanszos, hogy elismeri őket, de szerencsére nem túl komoly tényező. Egy szó mint száz, nem számolunk Ukrajnán való túlterjedéssel, s ilyen értelemben az árfolyam már túlreagálta az eseményeket.


A Richter esetében pedig nem is számítunk szankciós hatásokra, hiszen azokat humanitárius okokból nem szokták alkalmazni a gyógyszeriparra. Itt a rubel árfolyamhatáson keresztül lehet negatív a hatás. Az eddigi árfolyamváltozás a szokásos mozgásból nem lóg ki, azaz a tavalyi minimum árfolyam fölött van még mindig a RUB/HUF árfolyam. Vagyis szerintünk itt is túlreagálta a piac az eddig számítható hatást.


Ma reggel nagy eséssel kezdtek a piacok, majd korrigálni kezdetek, de a politikai bizonytalanságok még mindig ott vannak. Így óvatosak lennénk a potenciális vételekkel.

Szétverik a piacokat

Ázsiában esnek a részvényindexek, miután az ukrán-orosz feszültség tovább fokozódik. Japánban a Nikkei 225 1,7%-kal csökken, míg Kínában a Sanghaj Kompozit index 1,5%-kal, a Hang Seng pedig 3,2%-kal értékelődik le.


Európa hatalmasat esett tegnap. Az Euro Stoxx 50 2,2%-ot, a FTSE 100 0,4%-ot, a CAC 40 2%-ot, a DAX pedig 2,1%-ot esett.


Az USA tőzsdéi tegnap ünnep miatt zárva voltak, de ma már folytatódik a kereskedés. A határidős mutatók nagyobb csökkenést jeleznek előre.

A kínai hatóságok kereszttüzében az Ant Group

A kínai hatóságok az eddigi egyik legdurvább akciót indították a Jack Ma által alapított Ant Group ellen. A kormányzat arra szólította fel a pénzintézeteket, hogy számoljanak be a vállalat, beleértve a leányvállalatok és a részvényesek felé meglévő kitettségeikről.

Az orosz akció rontja a forintot

Tegnap az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása 357-ig húzta vissza a forintot. A magyar deviza ma is izgalmas nap elé néz. Azzal, hogy Oroszország behatolt Ukrajna területére, a geopolitikai feszültség rég látott szintekre emelkedett, a tőzsdék és a feltörekvő piacok számára ez különösen nehéz időszak. Ugyanakkor ma délután a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülést tart, az év eleji, sokkolóan magas infláció után. Vélekedésünk szerint 60 bázispontos emelés jöhet, változtatva a januárban megüzent szigorítási tempón.

Menekülnek az euróból

A nemzetközi devizapiacon továbbra is az orosz-ukrán konfliktus hírei mozgatták az EURUSD árfolyamát. Bár tegnap 1,138-nál is járt a kurzus, az oroszok akciója kockázatkerülést eredményez, ami egészen 1,130-ig lökte a dollárt az euró ellenében.

Nagyot emelkedett a kőolaj ára Putyin lépése után

A WTI 91,8, a Brent pedig 94,8 dollárig emelkedett a májusi határidőre, miután tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy országa elismeri a két szakadár ukrán köztársaságot. Az elnök utasította az orosz haderőt, hogy békefenntartási céllal vonuljon be az Ukrajnához tartozó területre. A kőolaj árára hatott az OPEC körüli bizonytalanság is. A kartell március 2-án ül össze és dönt a kínálatnövelés mértékéről. Mivel több tagállam, köztük Nigéria és Angola is a megállapodott szintek alatt termel, így jelenleg közel 1 millió hordó/nappal marad el a termelés mértéke az előre megszabott keretektől. Az OPEC tagállamok többsége a mostani geopolitikai feszültség kiéleződése miatt 100 dollár feletti olajárat vár a következő hónapokban.

Az arany kilőtt, az ukrán-orosz konfliktus a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul

Az arany 1.912 dollár volt ma reggel, miután tegnap Vlagyimir Putyin elismerte a két szakadár ukrán köztársaságot, és az orosz haderő bevonult a területre. Ezzel lényegében a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, ami azt jelenti, hogy Oroszország ellen komoly szankciók várhatók, és a megoldás még távolabbinak tűnik. A szakértők szerint elkerülhetetlen a vérfürdő a régióban. A geopolitikai feszültség növekedésével a figyelem is eltolódott a Fed lehetséges kamatemeléséről. Több kormányzó is megszólalt ezzel kapcsolatban, megerősítve, hogy a márciusban várható az első szigorító lépés, és a Fed kisebb lépésekkel fog tovább haladni. Az aranyat már az 1920-1950 dolláros sávba várják a szakértők.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben