Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig az oroszok…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 21.   11:13

Erste kommentár A hétvégén eszkalálódott a helyzet, amit Macron hathatós közbenjárása talán mégis megold. Legalábbis abban az értelemben, hogy sikerült elérnie, hogy Biden és Putyin...

Erste kommentár

A hétvégén eszkalálódott a helyzet, amit Macron hathatós közbenjárása talán mégis megold. Legalábbis abban az értelemben, hogy sikerült elérnie, hogy Biden és Putyin megbeszéléseket fog folytatni, amit az amerikai és az orosz külügyminiszter csütörtöki megbeszélésén fognak véglegesíteni. Biden azzal a feltétellel tárgyalna, hogy Oroszország addig nem indít támadást Ukrajna ellen, de Putyin erre nem adott garanciát. Mindeközben a Dombasz régióban ágyúzásokról és kitelepítésekről lehet hallani, és Putyin meghosszabbította a belaruszi hadgyakorlatot, amit vasárnap kellett volna befejezni. A helyzet szinte percről-percre változik, és nehéz megjósolni a történésket. Közben elkészült az amerikaiak szankciós terve az oroszok ellen, ami – szerintük – a történelem legkomolyabb szankcióit tartalmazza. Oroszországot valószínűleg amennyire csak lehet, lekapcsolnák a világgazdasági vérkeringésről, ami nem csak a banki átutalásokat lehetetlenítené el, hanem nagy valószínűséggel a szénhidrogén értékesítésre is kihatással lenne, miközben orosz vállalatokat és magánembereket is szankcionálnának. Ez azért is fontos, mert a háborús cselekmények költségét vélhetően jelentősen felülmúlhatták a fölgáz és kőolaj bevételek, amit Oroszország a magas árakon realizált. Közben Putyin megismételte követelését, hogy Ukrajna soha ne legyen NATO tag, és Közép-Európában is térjenek vissza az 1997 előtti állapotok. Azaz az álláspontok jottányit sem közeledtek, miközben a feszültség növekszik. Annak azért lehet egy picit örülni, hogy Kína kinyilvánította, hogy az ukrán szuverenitásban érdekelt, vagyis ilyen értelemben eltávolodott Moszkvától.


Mindeközben a piacok nem néznek ki jól. A DAX folyamatosan támadja a 15.000 pont körüli szintet, ami az egy éve épülő tető alsó éle. Ha ez eltörik, akkor 13.500 pont környékére eshet az árfolyam. Ráadásul minél többször jár korsó a kútra, annál nagyobb valószínűséggel törik el. S itt már sokadszorra esett az index 15.000 pont közelébe. A német index egyébként emelkedéssel kezdte a napot, de folyamatosan csordogál lefelé, ahogy a BUX index is.

Amerika ma nemzeti ünnep miatt zárva tart

Ázsiában csökkennek a részvényindexek, a befektetők továbbra is kivárnak az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatosan. Japánban a Nikkei 225 0,8%-kal csökken, míg Kínában a Sanghaj kompozit index 0,4%-kal, a Hang Seng index pedig 1,1%-kal zárhat lejjebb.


Európa mínuszban zárta a pénteki napot. Az Euro Stoxx 50 1%-kal értékelődött le, míg a FTSE 100 és a CAC 40 egyaránt 0,3%-kal, a DAX pedig 1,5%-kal lett olcsóbb.


Amerika szintén csúf veszteségeket produkált pénteken. A Dow Jones és az S&P 500 index is 0,7%-kal csökkent, míg a Nasdaq 1,2%-kal zárt lejjebb. Az USA tőzsdéi ma ünnep miatt zárva tartanak.

Forinterősödéssel kezdődik a kamatdöntő ülés hete

A volatilis hét után pénteken már nem változott lényegesen a forint euróval szembeni árfolyama. Ma reggel a kockázati étvágy erősödése nyomán pedig mintegy 0,4%-os erősödéssel nyitott a forint, s az EURHUF kurzusa 356 alá került. A piac továbbra is az orosz-ukrán konfliktus fejleményeire fókuszál elsősorban. Kivárás jöhet ma az MNB holnapi kamatdöntése előtt, ahol a szigorítási ciklus folytatódása valószínű: várakozásunk szerint 60 bázisponttal 3,50%-ra nő az alapkamat.

Enyhülhet a kelet-európai bizonytalanság

A nemzetközi devizapiacon az orosz-ukrán konfliktus hírei mozgatták az EURUSD kurzusát. A Biden-Putyin találkozó hírére kisebb optimizmus mutatkozik jelenleg a piacokon, bízva abban, hogy a tárgyalásos megoldás sikerrel jár, és elkerülhető a háború. Ma az USA piacai zárva tartanak az Elnökök Napja miatt, így a forgalom a szokásosnál alacsonyabb lehet.

A Putyin-Biden találkozó hírére gyengült az olaj

A Brent 90,8, a WTI 88,1 dollár volt a májusi határidőre ma reggel. A hírek szerint Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozni fog a közeljövőben. Az Emmanuel Macron francia elnök közbenjárásával létrejövő találkozó témája Ukrajna helyzete lesz. A felek álláspontja egyelőre nem közeledett egymáshoz. A hétvégén a belorusz hadgyakorlat végével az orosz csapatok nem hagyták el a szomszédos országot. Az USA a hírek szerint hajlandó lesz stratégiai nyersolaj tartalékait is piacra dobni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A nyersolaj piacon a helyzet továbbra is feszült, az árfolyamok backwardation állapotot mutatnak, vagyis a közeli határidők messze meghaladják a távolabbi lejáratokat.

Az arany továbbra is erős, a geopolitika tartja magasan a kurzust

Az arany 1.892 dollár volt ma reggel, tehát továbbra is a 8 havi csúcsa közelében van a nemesfém. A fő hajtóerő a geopolitika, főleg az ukrán-orosz válság. A Putyin-Biden találkozó híre némileg gyengítette ugyan az árfolyamot, de megfigyelők szerint olyan messze van a két fél álláspontja, hogy alig van esély a megállapodásra. Az amerikai elnök szerint az orosz haderő támadásra készül a következő napokban, míg Oroszország tagadja ezek a vádakat. A 10 éves dollár állampapír hozam 2% alatt maradt ma reggel.

Várt feletti eredmény a Richtertől
PIACI HÍREK

Várt feletti eredmény a Richtertől

A Richter ma reggel tette közzé 2024 első negyedéves számait. Az...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben