Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszavonulás?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 16.   10:01

Erste kommentár Ha az oroszokról beszélünk, akkor igen. Lehet lamentálni azon, hogy ez egy csel, de nagy valószínűséggel nem. Putyin hozza a várható, és a korábban már látott forgatókönyvet. Nem...

Erste kommentár

Ha az oroszokról beszélünk, akkor igen. Lehet lamentálni azon, hogy ez egy csel, de nagy valószínűséggel nem. Putyin hozza a várható, és a korábban már látott forgatókönyvet. Nem mellékes, hogy közben az idő javulásának és a cseppfolyós gáznak köszönhetően az oroszok „gázfegyvere” is hatástalanná vált, mint arra tegnap éjjel Ursula von der Leyen rávilágított. Ugyanakkor az amerikaiak szerint még mindig jelentős haderő van készenlétben az ukrán határon, ráadásul támadó formációt vettek fel. Továbbra is az a véleményünk, hogy nem lesz támadás, ennek folyamatosan csökken a valószínűsége.


Ha viszont az inflációról beszélünk, akkor sajnos nincs visszavonulás. Az EKB francia jegybankára szerint a harmadik negyedéveben kivezetésre kerülhetne a 20 milliárd eurós „APP” kötvényvásárlási program, amiről eddig nem volt szó. A szigorítás irányába mutatóan nyilatkozott egy másik EKB tag is. Szerinte a száguldó lakásárakat is figyelembe kellene venni a döntések meghozatalakor. Így talán nem meglepő, hogy a német 10 éves hozam már 30 bázispont fölött jár, ami jelentős emelkedés a decemberi -40 bázispont körüli értékhez képest, s a folyamatnak nagy valószínűséggel még nincs vége. Mindeközben az amerikai 10 éves hozam stabilan a 2 százalék fölött táncol már egy ideje.


A DAX enyhén tovább emelkedik ma reggel, miközben a BUX annak ellenére emelkedik, hogy kedvezötlen döntés született a jogállamiság és az uniós pénzek összekötésének kérdésben az Európai Bíróságon. Az is igaz, hogy ez volt a várakozás azok után, hogy a bíróság mellett működő tanácsadó már korábban ezt javasolta.

Nagyot mentek az indexek tegnap

Ázsiában kiemelkedő teljesítményt mutatnak a részvényindexek, hiszen Japánban a Nikkei 225 index 2,2%-kal, míg Kínában a Sanghaj kompozit index 0,6%-kal értékelődik fel. A Hang Seng index 1,2%-kal emelkedik.


Európában is jó napot könyvelhettek el a részvényindexek, hiszen az Euro Stoxx 50 és a DAX is 2%-kal, a FTSE 100 1%-kal, a CAC 40 pedig 1,9%-kal zárt magasabban.


Az amerikai indexek emelkedtek a tegnapi nap folyamán. A Dow Jones index 1,2%-kal, az S&P 500 1,6%-kal, a Nasdaq pedig 2,5%-kal zárt magasabban. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

Óriási beruházások a kínai napenergia piacon

Kína öt legnagyobb napelem gyártója közül három is komoly beruházást hajt végre, hogy jobb, modernebb és hatékonyabb technológiát tudjon kínálni. Az összesen 11,5 milliárd jüan (1,8 milliárd dollár) értékű beruházást elsősorban a Jinko és a Longi adja (egyaránt nagyjából 870 millió dollár értékben). A beruházás következtében összesen 32,3 gigawattal nőhet a gyártási kapacitás, ami a 2021-es kibocsátás 11%-ának felel meg.

Itt az idő kínai részvényeket vásárolni?

A befektetési bankok részéről egyre gyakoribbak azok a kijelentések, hogy érdemes kínai részvényeket vásárolni, ugyanis a piaci várakozás szerint a kínai hatóságok és a jegybank is eleget fog tenni azon ígéreteinek, hogy támogatni fogják az idei gazdasági növekedést. A Credit Suisse szerint itt az idő felhalmozni a kínai részvényeket, ugyanis amíg a világ jelentős részében szigorítanak a jegybankok, addig az ázsiai országban éppen ellenkezőleg, lazítás jöhet. A HSBC szerint a befektetők túl pesszimisták Kínával kapcsolatban. A kételkedők leginkább a hatóságok cégeket korlátozó intézkedéseitől és az ingatlanfejlesztői piac likviditás válságától félnek.

Belehúzott a forint

Ma reggel 353,5 körül járt a forint az euróval szemben, ami 0,1 százalékos erősödést jelentett tegnap estéhez képest, így ismét a 350-es lélektani határt veheti célba a magyar deviza. Ebben főként az orosz-ukrán feszültség enyhülése játszott szerepet. Ismét erősödött a kockázatvállalási hajlandóság a világban, a befektetők most bíznak abban, hogy elkerülhető a fegyveres konfliktus.

Lendületben az euró

A hangulat javulásával párhuzamosan a dollár is gyengülésnek indult. Jelenleg 1,137 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami további 0,1 százalékos emelkedést jelent az előző naphoz képest.

Nagyot esett az olajár az orosz csapatok visszavonására

Tegnap délután nagyot esett az olajár, a WTI 3,6%-kal 90,7 dollárra csökkent, míg a Brent 93,7 dolláron forgott ma reggel. A hírek szerint az oroszok csapatokat vontak vissza az ukrán határról, ami azt jelentheti, hogy Vlagyimir Putyin meghátrálhat támadási szándékától és nem rohanja le Ukrajnát. Amerikai szakértők szerint ugyanakkor a lépés tekinthető megtévesztésnek is, és a háborús fenyegetés egyáltalán nem csökkent. Az API jelentése szerint ismét  csökkent az USA nyersolaj tartaléka: a 2,4 millió hordó készletzsugorodás több, mint a piaci által várt 1,1 millió hordós csökkenés. Az EIA adata ma délután jelenik meg. Az olaj továbbra is erős backwardation állapotban van, sőt az időbeli árkülönbség még nőtt is. Jelenleg 2,23 dollár a Brent esetében a két közeli határidő közti árrés, ami nagyon magas, és rendkívül szűk azonnali piacra utal. A napokban az IEA módosította az elmúlt évek fogyasztási adatait, ami alapján a jelenlegi olajkeresletet 800 ezer hordó/nappal magasabb lehet, mint a korábbi becslés. A revíziót főleg Szaúd-Arábia és Kína módosított adatai okozták. Az IEA adatai is megerősítik, hogy az olajpiac szűk, vagyis a kereslet jelentősen meghaladja jelenleg a globális kínálatot.

Az arany gyengült a geopolitikai feszültség enyhülésére

Az arany 1.855 dollárig csökkent, miután tegnap az orosz csapatok egy része távozott az ukrán határtól. A hírek szerint Vlagyimir Putyin diplomáciai megoldást szorgalmaz, ugyanakkor ezt Washington nem erősítette meg. Az amerikai források továbbra is komolyan valószínűsítik a katonai összecsapást, és inkább blöffnek tartják az orosz lépést. Az amerikai termelői árindex jelentős megugrása tovább növelte a fogyasztói inflációra vonatkozó várakozásokat. A termelői árak 1%-kal nőttek januárban, év/év alapon pedig 9,7% az árak emelkedése. A piac továbbra is a geopolitikai kockázatokat és az infláció alakulását mérlegeli elsősorban. A Fed képviselői határozottak, hogy márciusban kamatemelést kell végrehajtani, különben kezelhetetlenné válik az inflációs helyzet.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben