Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Inflációtól félő jegybankárok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. február 4.   09:37

Már négy kamatemelést áraz a piac A brit jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 50 bázispontra emelte a kamatot, és döntöttek az eszközvásárlási program újra-befektetésének...

Már négy kamatemelést áraz a piac

A brit jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 50 bázispontra emelte a kamatot, és döntöttek az eszközvásárlási program újra-befektetésének leállításáról is. Ami viszont váratlan volt, hogy a 9 jegybankárból 4 az 50 bázispontos kamatemelést támogatta, így a lépés mérete végül egyetlen szavazaton múlott. Ahogy az is váratlan volt, hogy a BoE bejelentette, hogy vállalati kötvényportfolióját még az idei évben értékesíti. Ez 20 milliárd fontot jelent a teljes 895 milliárd font értékű QE portfolióból. Az ülést követően minimálisan gyorsultak a kamatemelési várakozások, de az alapvető karakterisztika nem változott meg, a következő három ülés alkalmával várhatóan emelni fog a BoE.


Unalmasnak indult az EKB tegnapi kamatdöntése, hiszen a monetáris kondíciókon nem változtattak, sőt, gyakorlatilag a közlemény szövege is megegyezett a decemberivel. Viszont Christine Lagarde sajtótájékoztatója megkeverte a lapokat. A jegybankelnök kommunikációja több ponton is változott. Egyrészt a vártnál hosszabban elnyúló magas inflációról beszélt, másrészt kijelentette, hogy a jegybankárok mindegyike aggódva figyeli az inflációs folyamatokat. És ami a legfontosabb: amit nem mondott. A kommunikációs elemek közül eltűnt az a mondat, mely szerint nagyon valószínűtlen az idei kamatemelés. A jegybank a márciusi ülésre készíti el új gazdasági előrejelzését, így ennek fényében a következő ülésen tovább változhat az EKB álláspontja. Ennek hatására a piac a korábbi két, egyenként 10 bázispontos kamatemelés helyett gyorsan beárazott négy, 10-10 bázispontos kamatemelést az idei évre. Az aktuális kamatügyletek alapján júliusban kezdődhet a kamatemelés. A tegnapi gyenge piaci környezet ellenére a pénzügyi cégek emelkedni tudtak, hiszen számukra a kamatok emelése pozitív hatással bír.


Ha már jegybankok, a cseh jegybank a várakozással összhangban 3,75%-ról 4,5%-ra emelte az alapkamatot, így ismét beelőzve az effektív, 4,3%-os magyar kamatszintet.


2018 óta először lépte túl az 5 éves német államkötvények hozama a 0%-os küszöböt.


Decemberben a német gépipari megrendelések a várt 3,0% helyett 5,5%-kal bővültek év/év alapon.


A brit gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a Novavax Covid elleni oltását a 18 év felettiek számára.

A richmondi Fed elnöke szerint nem kérdés a kamatemelési ciklus megkezdése

A richmondi Fed elnöke, Thomas Barkin szerint egy egyszerű döntés, hogy a Fed elkezdje a kamatemelési ciklust. Szeretné, hogy az irányadó kamatláb (Fed Funds Rate) elérje a Covid előtti szintet, a 1,5-1,75%-os tartományt, majd a Fed az elérhető adatok alapján ezt követően döntsön a további teendőkről. A kamatemelések végső szintje és üteme továbbra is bizonytalan, de Barkin nem látja indokoltnak, hogy "visszafogják" a gazdaságot.

Hat év után lehet pozitív a japán ötéves kötvényhozam

Amióta 2016 januárjában negatívba fordult a japán jegybank kamatrátája (-0,10%), most fordult elő először, hogy az ötéves kötvényhozam elérte a 0%-ot. Ez az egyre növekvő japán inflációs környezetben újabb jele lehet annak, hogy hamarosan szükség lehet a BoJ monetáris szigorítására.


Kismértékben lassult a dél-koreai infláció az idei év első hónapjában, a decemberi 3,7%-os értékről 3,6%-ra, azonban az árindex ütemének csökkenése elmaradt a várakozástól (a konszenzus 3,3% volt). A jelenlegi inflációs szint még bőven meghaladja a jegybank 2%-os célját. A vártnál magasabb adatot elsősorban a magas energia- és nyersanyag árak okozták. A havi alapú adat 0,6%-ra nőtt a decemberi 0,2%-ról.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben