Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kimondta!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 2.   11:17

Erste kommentár Putyin kimondta! Egyrészt megtudtuk, hogy a földgáz a jelenlegi piaci ár ötödén jön Magyarországra, ami nagyjából a tavaly év eleji árat jelenti. Ez pedig azt sugallja, hogy a régi...

Erste kommentár

Putyin kimondta!


Egyrészt megtudtuk, hogy a földgáz a jelenlegi piaci ár ötödén jön Magyarországra, ami nagyjából a tavaly év eleji árat jelenti. Ez pedig azt sugallja, hogy a régi gázár képlethez hasonlóan, bizonyos idő csúszás van az árképzésben, s míg régen –nem lévén tőzsdei ár a gázra – a kőolajhoz volt kötve ez az árképzés, most valószínűleg a holland tőzsdén kereskedett árhoz lehet kötve a képlet. Ez alapján arra lehet számítani, hogy az év során emelkedhetnek az árak. Ugyanakkor a hosszútávú szerződésért cserébe valami diszkont is elképzelhető, pláne akkor, ha kötelező átvétel van, azaz a Gazprom egy bizonyos mennyiséget mindéképpen elad nekünk, ha kell, ha nem. Ez praktikusan azt jelenti, hogy mindenképpen fizetünk egy bizonyos összeget a Gazpromnak, minden évben, ha lehívjuk a gázt, ha nem. Persze ez csak találgatás, de azt megtudtuk, hogy most extra olcsón vesszük a gázt, ami azt jelenti, hogy jelenleg nincs veszteség a lakossági gázon. Ugyanakkor sejthetjük, hogy ez nem lesz mindig így. Az év második felében nagyot emelkedhet a Magyarországra szállított gáz ára is.


Azt is kimondta Putyin, amit mi is, meg szerintünk mindenki más is sejtett, hogy nem szeretné, ha Ukrajna NATO tag lenne. Mert így a Krím – amit a nyugat nem ismer el orosz felségterületnek –potenciális ukrán visszafoglalási kísérlete esetén az oroszoknak a NATO-val kellene háborúzniuk. Ezt pedig nem akarja. A nyugat meg nem akar lemondani a terjeszkedési lehetőségről. Ezért az oroszok fegyvert fognak Ukrajna fejéhez, a nyugat meg nem hagyja zsarolni magát, s azt mondja, hogy „Lőj!”, azaz háború lesz. Mire Putyin jogosan mondja, hogy a nyugat háborúba hergeli az ukrán helyzetet. Tudjuk, hogy a túszt alapból nem akarjuk lelőni, de sok esetben mégis megtörténik. Vagyis mindenki igazat mond, de… Akkor mégis mi lehet a megoldás? Például: (i) Ukrajna úgy dönt, hogy örökre lemond a NATO tagságról, s ezt mindenki elfogadja. (ii) Ukrajna NATO taggá válásáról sem a nyugat, sem az érintett ország nem mond le, de megállapodnak az oroszokkal, hogy a Krím tekintetében nem érvényes a NATO segítség. (iii) A Krímről magáról állapodnak meg, hogy kié legyen, vagy éppen egy különleges státuszú területté nyilvánítják, ami esetleg mind a két félnek jó, stb., lehetne még sorolni a lehetőségeket. Mindenki ideges, és közben a túsztárgyaló, Európa lehet, hogy komolyabb véráldozatok nélkül megoldja a problémát. Viszont egyelőre ennek a folyamatnak még nagyon az elején járunk, még mindig elbeszélnek a felek egymás mellett, de legalább beszélgetnek! S mintha közelednének az álláspontok, legalábbis a publikumnak szánt üzenetek őszintébbnek tűnnek, ami azt sugallja, hogy a merev álláspontok kezdenek elmozdulni. Ez is eredmény!


Az amerikai és a DAX index is felkúszott a 20 napos mozgóátlaghoz, vagy annak közelébe. Így az a gyanúnk, hogy egy megálló jöhet az elmúlt napok emelkedését követően, s annak ellenére is, hogy a DAX a pozitív tartományban kezdte a kereskedést. A BUX esetében oldalazást láthatunk, vegyes részvénymozgásokkal.

Újra magukra találtak az indexek

Kína továbbra is zárva tart a holdújév ünnepe miatt. Japánban a Nikkei 225 1,7%-os emelkedést produkált.


Európa remekül teljesített tegnap, hiszen az Euro Stoxx 50 1,2%-kal, a FTSE 100 és a DAX egyaránt 1%-kal, a CAC 40 pedig 1,4%-kal értékelődött fel.


Az USA-ban is jó kereskedési napot zártak az indexek. A Dow Jones és a Nasdaq 0,8%-kal, az S&P 500 pedig 0,7%-kal emelkedett. A határidős indexek emelkedést mutatnak.

Jelentősen csökkentek a MOL januári árrései

A MOL -1,1 dollár/hordó módosított finomítói és 563 euró/tonna petrolkémiai árrést ért el 2022 januárjában szemben a decemberi 1,7 dollár/hordó és 649 euró/tonna értékkel és a tavaly januári 1,1 dollár/hordó és 507 euró/tonna marzzsal. A január adatok romló környezetet mutatnak, különösen a finomítói nyereség csökkent a magas energiaárak miatt. Fontos kiemelni, hogy a MOL változtatott a finomítói marzs számításán. Az új számítás már tartalmazza a vásárolt energia (földgáz, elektromos áram) és a CO2 költséget is. A MOL az összehasonlíthatóság érdekében visszamenőlegesen módosította az értékeket. Ez a módszer más finomítással foglalkozó cégeknél nem jellemző, pedig a magasabb energia és CO2 árak jelentősen torzítják a teljes képet, és 2-3 dollárral is csökkenthetik a mostani árak mellett az elért finomítói profitot.

Egyre több gyereket fertőz meg az omikron, a Pfizer megoldást kínál

A Pfizer kérvényezte az amerikai gyógyszerfelügyeletet, hogy engedélyezze a koronavírus elleni oltását az 5 év alatti gyerekeknek is. Ennek keretében a Pfizer és a BioNTech adatokat szolgáltatnak a felügyeletnek, hiszen az omikron variáns egyre több gyereket fertőz meg. Az érintett cégek arra számítanak, hogy az év első felében megkaphatják az engedélyt.

Elmaradt a várttól a General Motors teljesítménye

A General Motors több, mint 1%-os emelkedést produkált annak ellenére, hogy a zárás után közzétett negyedik negyedéves eredménye elmaradt a várakozásoktól. Az autógyártó 33,58 milliárd dolláros bevételt ért el, míg az elemzők 34,46 milliárd dollárra számítottak. Az összes szegmens rosszabbul teljesített, mint azt az elemzők várták. A profit oldalon viszont jobban teljesített, hiszen az 1,35 dolláros igazított részvényenkénti eredmény felülmúlja az 1,2 dolláros konszenzust. A negyedév során a cég 742.000 autót értékesített, felülmúlva a 738.591 darabos várakozást. A vezetőség elmondta, hogy ugyan a chiphiány kisebb nyomást helyezhet a vállalat tevékenységére, a 2022-es bevétel csak kismértékben változhat. A teljes évre vonatkozó kilátások nem sokkal jobbak, mint tavaly, hiszen míg 2021-ben a cég 14,3 milliárd dolláros működési eredményről számolt be, addig 2022-ben a 13-15 milliárd dolláros tartományban mozoghat majd.

Ismét jó negyedévet zárt az Alphabet

Az Alphabet újabb kiemelkedő negyedévet tudhat maga mögött. A 75,33 milliárd dolláros bevétel 33%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest, és felülmúlja az 71,89 milliárdos várakozást. A legnagyobb, 45%-os növekedést a cég felhő szegmense produkálta, de igazából szinte az összes szegmens kétszámjegyű növekedésről számolt be. A vállalat eredménye is jó lett, hiszen a 30,69 dolláros részvényenkénti eredmény felülmúlta a 27,35 dolláros várakozást, sőt mi több, a működési marzs 29%-ra emelkedett a tavalyi időszak 28%-áról, felülmúlva a 28,8%-os várakozást. A jó teljesítmény ellenére a vállalatnál is látható volt a költségek emelkedése, hiszen a negyedév alatt 71%-os költség növekedés volt megfigyelhető. A vezetőség bejelentette, hogy 20:1 arányban feldarabolják a részvényt, ami azt eredményezheti, hogy több kisbefektető számára elérhetővé válik a papír. Az árfolyam 9%-kal nőtt zárást követően.

Szomorkodhatnak a Paypal részvényesei

A konszenzustól elmaradó kilátások, illetve a gyenge negyedik negyedéves teljesítmény miatt nem örülhetnek a Paypal részvényesei, a jelentést követően ugyanis több, mint 17%-ot zuhant az árfolyam. A fintech vállalat 6,92 milliárd dolláros bevétele 13%-os emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, és felülmúlta a 6,89 milliárd dolláros elemzői várakozást. A vállalat 1,11 dolláros egy részvényre jutó eredménye viszont elmaradt az 1,12 dolláros várakozástól. A negyedévben 426 millió ügyfele volt a vállalatnak, ami a tavalyi időszakhoz képest 13%-os bővülést jelent, viszont a Wall Street 431,2 millió ügyfélre számított. Legnagyobb mértékben az új felhasználók száma maradt el a várttól, a negyedév során csak 9,8 millió fővel bővült a felhasználók száma, ami közel 40%-os elmaradás a tavalyi periódushoz képest, és a 14,9 milliós várakozáshoz képest is igen gyenge teljesítmény.

A magasabb céltartalékképzés ellenére is felülmúlta a várakozásokat a Raiffeisen

A főbb sorokon felülteljesítette a várakozásokat a Raiffeisen. A nettó kamatjövedelem 976 millió euró lett a várt 930 millióval szemben, a nettó díj- és jutalékbevétel 561 milliós értéke szintén felülmúlta az 545 milliós várakozást. Ugyanakkor a céltartalék is magasabb volt a vártnál, 150 millió euró lett a 118 milliós piaci várakozással szemben. Azonban a magasabb bevételeknek köszönhetően a 317 millió eurós adózott eredmény így is bőven felülmúlta a 230 millió eurós konszenzust, sőt még a legoptimistább elemzői várakozást is felülteljesítette. Az orosz és ukrán kitettséget limitáltnak nevezték, és növelték a deviza hedge aktivitást az orosz és ukrán hatások enyhítése érdekében. Az idei évre 13% körüli ROE jövedelmezőséget vár a bankcsoport, meghaladva a 11%-os középtávú célt, és bőven felülmúlva a 9,2%-os piaci konszenzust. Ugyanakkor az előrejelzés nem kalkulál a geopolitikai kockázatokkal.

Felülmúlta a várakozásokat a Banco Santander

A Banco Santander 2,28 milliárd eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, felülmúlva a 2,2 milliárd eurós várakozást. A felülteljesítés két tényezőből származott: a bevételek, azon belül is főleg a kamatbevételek 200 millió euróval a várt fölött alakultak, és összesen 11,78 milliárd eurót tettek ki, másrészt a céltartalékképzés a várt 1,85 milliárd euróval szemben csak 1,46 milliárd euró volt. Elsősorban az Egyesült Királyságban és az USA-ban javult a bank jövedelmezősége. Az idei évre 13%-os ROE célt fogalmaztak meg a 2021-ben elért 12,7%-kal szemben.

Létszámleépítés a Stellantis csoportnál

A Stellantis csoport a költségek csökkentése érdekében idén és jövőre is 1300-1300 fős létszámleépítést tervez Franciaországban. Ez csoportszinten kb 1,5%-os létszámcsökkentésnek felel meg.

Magabiztosan folytatja a hetet a forint

A kedvezőtlen makroadatok (kereskedelmi mérleg, feldolgozóipari hangulat) ellenére stabil maradt a forint árfolyama a tegnapi nap során, míg ma reggel még erősödni is tudott az euróval szemben. A reggeli órákban elég volt mindössze 354,6 forintot fizetni egy euróért. A hirtelen erősödés nem egyedülálló a régiós devizák esetében, az EURPLN még nagyobb mértékben esett. Holnap egyhetes betéti tendert tart az MNB, azonban a múlt heti üzenetek alapján nem várható változtatás a kamatrátában, hiszen a jegybank jelezte, hogy havi egy alkalommal tervezi a betéti kamatokat változtatni, erre pedig már a múlt héten sor került.

Egyre közelebb a 20 és a 30 napos mozgóátlaghoz az EURUSD

A Fed döntéshozók valamelyest hűtötték az agresszív kamatemelésekkel kapcsolatos hangulatot, ami a dollárhozamok csökkenését és a zöldhasú gyengülését eredményezte. Az euróval szembeni árfolyam ma reggel már az 1,13-as szintet közelíti (spot = 1,129), ami fölött egy kevéssel már a 20 és a 30 napos mozgóátlag várja a kurzust. Az USA-ban foglalkoztatottsági adatot közölnek pénteken, míg Európában mai jött ki az Eurózóna inflációs adata, holnap pedig az EKB tart kamatdöntő ülést.

400 ezer hordós emelést vár az OPEC-től a piac

A mai OPEC+ találkozótól további, napi 400 ezer hordós kibocsátás növelést vár a piac a március havi kvótákat illetően. A WTI hordója 88,5 dollár, míg a Brent hordója 89,4 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre. Mindkét típusú olaj ára 17%-kal nőtt január folyamán, melyhez a világ makro, járványügyi, és geopolitikai folyamatai mellett az is hozzájárult, hogy az OPEC ülésen meghatározott 400 ezer hordós napi kibocsátás növelés helyett mindössze 50 ezer hordóval voltak képesek többet termelni az olaj nagyhatalmak. A piac várakozása szerint a mai ülésen hasonló döntés születik, mint legutóbb, azonban a befektetők azt is kezdik beárazni, hogy ennek teljesítésére ismét nem lesznek képesek az olajkitermelő országok. Az USA-ban beköszöntött nagy hideg átmenetileg megnövelheti a keresletet a nyersolaj iránt. Az API jelentése alapján a múlt héten 1,65 millió hordóval csökkent az Egyesült Államok tartaléka.

Tartja az 1800 dolláros árfolyamot az arany

Miután több Fed döntéshozó is enyhítette az agresszív kamatemelésekkel kapcsolatos hangulatot, valamelyest lendületet kapott az arany az ezzel gyengülő dollár okán. Ma reggel 1801 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért. Pénteken foglalkoztatottsági adatokat közölnek az USA-ban, ami a dollár megítélésre is hatással lesz, ez könnyen okozhat változást a nemesfém árfolyamában is.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben