Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább mennek az indexek

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 1.   11:14

Erste kommentár A sok esetben pénteki, vagy a DAX esetében csütörtöki follow-through-t követően tovább emelkedtek, emelkednek az indexek, de bizonyos esetekben kezd egy kis túlvettség kialakulni rövidtávon. Ez leginkább az...

Erste kommentár

A sok esetben pénteki, vagy a DAX esetében csütörtöki follow-through-t követően tovább emelkedtek, emelkednek az indexek, de bizonyos esetekben kezd egy kis túlvettség kialakulni rövidtávon. Ez leginkább az amerikai indexekre igaz, azon belül is a Nasdaq indexre, amelyik hatalmasat ment az elmúlt két kereskedési napban, de még így is messze van a határmezsgyét jelentő 200 napos mozgóátlagtól. Viszont a DAX esetében, ahol inkább a hagyományos iparágak dominálnak, már újra a 200 napos mozgóátlag felett van az index, ahogy az Dow Jones vagy épp az S&P500 esetében is. A német index különben a legkevésbé túlvett ezen négy vezető index közül.


Mindeközben az infláció réme borzolja a kedélyeket, hiszen az energia- és élelmiszer árak emelkedése miatt a vártnál kisebb mértékben csökkent az infláció a németeknél, vagy éppen a spanyoloknál. Úgy tűnik, hogy az OPEC további kínálatbővítése, ami a holnapi ülés után borítékolható, sem segít igazán, mert a tagállamok nem tudnak annyit termelni, amennyit a megállapodás engedne számukra, s így továbbra is magas energiaárakkal számolhatunk. Így indokoltnak tűnik a 7 éves csúcs az olajárakban. Ugyanakkor technikailag egy kissé túlvettnek tűnnek ezek az árak. Sovány vigasz, hogy ma 7 százalékkal esik a földgáz ára Hollandiában, de még így is mintegy négyszeres a 80 euró fölötti ár az egy évvel ezelőttihez képest.


A nyitásban a DAX és a BUX is a pozitív tartományban kezdett, de pl. a BUX-on nem sokkal a nyitást követően már a fáradtság jelei mutatkoztak.

A kínai börzék zárva tartanak, de a világ tőzsdéi jól indították a hetet

Ázsiában nyugalmasabb kereskedést látunk, mivel a sanghaji és hongkongi börzék ünnep miatt zárva tartanak. Japánban a Nikkei 225 0,3%-os pluszban áll.


Európa jól teljesített tegnap. Az Euro Stoxx 50 0,9%-kal értékelődött fel, a francia CAC 40 0,5%-kal zárt magasabban, a német DAX pedig 1%-kal lett értékesebb. A FTSE 100 változatlan volt.


Amerika tegnap felülteljesítette Európát, de az indexek még így viszont az elmúlt idők egyik legrosszabb januári teljesítményét produkálták. A Dow Jones 1,2%-kal lett értékesebb tegnap, míg az S&P 500 1,9%-kal zárt magasabban. A Nasdaq 3,4%-os ralit tudhatott magáénak. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

Viszlát Daimler, üdv Mercedes

Mától Mercedes-Benz Groupnak hívják a Daimler-t. Az átnevezés a teherautó üzletág (Daimler Truck) már korábban végrehajtott leválasztásához kapcsolódik, és jobban kifejezi a Mercedes-Benz profilját.

Teljeskörű engedélyt kapott a Moderna vakcinája

A Moderna Spikevax nevezetű Covid-19 elleni vakcinája teljeskörű jóváhagyást kapott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól a 18 év felettiek számára. Az oltóanyag eddig csak vészhelyzeti engedéllyel rendelkezett. Ez egy fontos mérföldkő, ami megerősíti az oltás, mint a vírus elleni küzdelem egyik fő fegyverének használatát. A hírre a cég papírja több, mint 6%-ot emelkedett.

Újabb videójáték felvásárlást jelentettek be

Miután a Take-Two Interactive felvásárolja a Zynga-t, és a Microsoft is bejelentette, hogy megveszi az Activision Blizzard játékfejlesztő vállalatot, most a Sony-n a sor. A Sony a Bungie videójátékfejlesztőt vásárolja fel 3,6 milliárd dollárért. A kiszemelt cég olyan nagy sikerű játékok fejlesztéséért felel, mint a Halo vagy a Destiny. A Bungie továbbra is önálló egységként fog működni a Sony-n belül. A technológiai vállalatok egyre inkább érdekeltek a játékok piacán, mivel a felhasználói létszám bővülésére és a virtuális- és kiterjesztett valóság eszközök újabb változatainak fejlesztésére készülnek. A hírre a Sony papírja 4,5%-ot emelkedett.

Nagyot mentek az elektromos autógyártó cégek részvényei

Hatalmasat mentek bizonyos elektromos autógyártó cégek tegnap, miután a Credit Suisse vételre minősítette fel a Tesla-t. Elon Musk cége 11%-kal lett értékesebb a nap végére. A Credit Suisse elemzője elmondta, hogy az elmúlt hetek esése vonzóvá tette a papírt, hiszen 2020 márciusa óta nem forgott ilyen alacsony értékeltségen, és a fundamentumok továbbra is kedvezőek. A papír technikai képe is kiemelkedő, hiszen a januári sell-off a túladott szinthez közel nyomta az árfolyamot. A Tesla felminősítésére a versenytársak is nagyot mentek. A Rivian 15%-kal, a Lucid Motors 6,6%-kal, a Nio 12%-kal, a Fisker pedig több, mint 8%-kal zárt magasabban.

Váratlanul rossz makraadatok gyengítik a forintot ma reggel

A 76 millió eurós deficitet mutató végleges novemberi külkereskedelmi adat jóval elmaradt a 81 millió eurós többletet mutató előzetes becsléstől, és a beszerzési menedzser-index is óriásit esett, januárban 50,7 pont volt a decemberi 65,5 után és a várt 59,5 helyett. Ezek hatására gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, így a tegnapi jelentős forint erősödés után valamelyest korrigál a devizapár, a reggeli 355,3-ról 355,8-ra gyengült a magyar fizetőeszköz. A tegnapi forint rali kiemelkedett a régiós devizák közül, annak ellenére, hogy a cseh korona is szép erősödést mutatott, azonban ma reggel régiós összevetésben sem szerepel jól a hazai deviza.

Folytatódott a korrekció az EURUSD-ben

Az EURUSD árfolyama egészen 1,124 közelébe emelkedett a tegnapi napon, ma reggel pedig tovább folytatódott az euró erősödése az amerikai fizetőeszközzel szemben. A reggeli órákban 1,127 dollárt kellett fizetni egy euróért.

A WTI 7 éves csúcs közelében, a piac továbbra is optimista

A Brent 89,5, a WTI 88,3 dollár volt az áprilisi lejáratra, vagyis a kőolaj kurzusa továbbra is a 7 éves csúcsa közelében van. A befektetők főleg a heti OPEC+ ülést és a rendkívül hideg USA időjárást figyelik. A kőolaj exportáló országok küldöttségei holnap ülnek össze és döntenek a márciustól esedékes termelés növelésről. A kartell januári adatai szerint a 400 ezer hordó/nap kínálatnövelés a valóságban csak 210 ezer hordó volt, mivel a tagállamok egy része már a maximális kapacitáson termel. Az USA-ban a rendkívüli nagy hidegbeáramlás borzolja a kedélyeket. Texas a tavalyi évhez hasonlóan idén is megszenvedheti a fagyokat, ami kihathat az olaj- és gázkitermelésre is. Az orosz-ukrán konfliktusban nem történt lényeges előrelépés, a feszültség továbbra is tapintható. A backwardation állapot továbbra is fennáll a határidős olajpiacon. A két közeli határidő között 1,43 dollár a különbség az év elején tapasztalt 41 centhez képest, vagyis a piac nagyon szűk azonnali kereslet-kínálati helyzetet áraz.

Az arany 1.800 dollár felett, a Fed visszakozott egy kicsit

Az arany 1.803 dollár volt ma reggel. A jegybankárok tegnap elmondták, hogy a Fed lépései semmiféleképpen nem fognak szükségtelen fennakadásokat okozni az amerikai gazdaságnak. Ez a befektetők szerint azt jelenti, hogy nem feltétlenül fog 50 bázisponttal emelni a Fed márciusban, elképzelhető, hogy kezdésnek csak 25 bázispontos kamatemelés jöhet. A gyengébb kínai gazdasági aktivitásról szóló hírek is óvatosságra inthetik az amerikai jegybankot, mivel az ázsiai országban láthatóan lassul a növekedés. A Fed a pénteki munkaerőpiaci adatokat fogja figyelni. Az ázsiai piacok a héten a kínai holdújév miatt nagyrészt zárva tartanak.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben