Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is az orosz téma

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 26.   11:06

Erste kommentár Oroszország Ukrajna elleni potenciális támadásának halogatása napról napra egyre nagyobb költséggel jár. Nagy különbség a 2014-es és a mostani események között, hogy most...

Erste kommentár

Oroszország Ukrajna elleni potenciális támadásának halogatása napról napra egyre nagyobb költséggel jár. Nagy különbség a 2014-es és a mostani események között, hogy most nyílt a konfrontáció, ezért a nyugati hatalmaknak lehetőségük van felkészíteni és haditechnikával támogatni azt az ukrán hadsereget, amely most sokkal inkább felkészült egy agresszióra, mint nyolc évvel ezelőtt. 2018 óta az USA 450 millió dollár értékben szállított hadifelszerelést a szomszédunkba, s ezt most még 200 millió dollárral megfejelte. A britek mutatni akarják, hogy ők egy nagyhatalom, ezért ők is odateszik magukat. Eddig 8 repülőnyi haditechnikát szállítottak az országba. Ettől függetlenül az orosz hadsereg természetesen jóval erősebb, mint az ukrán. Viszont egy potenciális támadás most sokkal több emberáldozatot követelne az oroszok részéről is. Erre utalt Boris Johnson is, amikor arról beszélt, hogy orosz anyák felé kellene elszámolnia Putyinnak egy agresszió esetén. Mindez pedig azt sugallja, hogy az oroszoknak inkább a feszültség fenntartása az érdeke, ami magasan tartja az energiahordozók árát, s az ország ezen keresztül tesz szert nyereségre, aminek a hozadéka nagyobb lehet, mint az erőfitogtatás költsége. Mindez pedig azt sugallja, hogy kisebb a valószínűsége az agressziónak, mint annak, hogy végül nem történik semmi.


A piacok is megnyugodtak egy picit, annak ellenére is, hogy ma esteleg a Fed borzolja a kedélyeket az FOMC döntés utáni sajtótájékoztatón, egy esetleges gyorsabb szigorítás felvillantásával. A piac egyébként ma még nem számít kamatemelésre, de esetleg többet tudhatunk meg a márciusi tervekkel kapcsolatban. A DAX emelkedéssel kezdte a napot, s ez így is maradhat a technikai kép alapján. A BUX is magára talált az elmúlt napok csökkenéseit követően.

Európa jól teljesít, míg Amerikában továbbra is ütik a tech papírokat

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek a tegnapi vérfürdő után. Japánban a Nikkei 225 0,4%-os mínuszban áll, míg Kínában a Shanghai Composite 0,7%-kal értékelődik fel. A Hang Seng index 0,1%-kal csökken.


Európa kicsit fellélegezhetett tegnap, miután a legnagyobb piacok emelkedtek. Az Euro Stoxx 50 0,6%-kal zárt magasabban, míg az angol FTSE 100 1%-kal értékelődött fel. A francia CAC 40 0,7%-kal, a DAX pedig 0,8%-kal emelkedett.


Amerika ismét esett, viszont sikerült ledolgoznia a napközbeni mélypontokat és így a Dow Jones index 0,2%-os, az S&P 500 pedig 1,2%-os mínuszban zárt. A Nasdaq továbbra sem talál magára és tegnap is 2,3%-kal értékelődött le. Kisebb emelkedést mutatnak a határidős indexek.

Jó negyedévet zárt a Microsoft

Tegnap zárás után tette közzé második negyedéves eredményét a Microsoft, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az 51,73 milliárd dolláros bevétel 20%-os bővülést jelent éves bázison, és felülmúlta az 50,87 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Profitabilitás terén szintén jól teljesített a vállalat, hiszen 2,48 dolláros részvényenkénti eredményről számolt be, ami magasabb, mint a várt 2,03 dollár. A cég Azure felhő szolgáltatása 46%-os növekedést produkált, ami ugyan lassulást jelent az előző negyedévekhez képest, viszont a menedzsment azt mondta, hogy a növekedés felgyorsulhat a harmadik negyedévben. Az intelligens felhő szegmens 26%-kal 18,33 milliárd dollárra nőtt éves alapon. Zárás után a cég papírja 1,2%-os pluszban járt.

A Texas Instruments következő negyedéves kilátásai optimizmusra adnak okot

A Texas Instruments is zárás után hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves eredményét. A cég bevétele éves alapon 19%-kal 4,83 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladja a 4,42 milliárd dolláros elemzői várakozást. Profitfronton szintén felülteljesített a cég, hiszen a 2,27 dolláros EPS magasabb lett, mint az 1,8 dolláros várakozás. A bevételbővülés az erős autóipari és ipari keresletnek volt köszönhető. Az első negyedéves kilátások meghaladják az elemzői konszenzust, mind bevétel, mind pedig profit oldalon. A vállalat papírja közel 4%-ot emelkedett zárás után.

Vártnál gyengébben teljesített a Wizz Air

Ma reggel publikálta a harmadik gazdasági negyedév pénzügyi eredményét a WizzAir. A harmadik negyedévben az árbevétel 408,4 millió euró lett, elmaradva a 435 millió eurós piaci konszenzustól. Operatív szinten 214 millió eurós, EBITDA szinten pedig 87,5 millió eurós veszteség keletkezett. Ez némileg gyengébb, mint a várt 207 millió eurós operatív és a 81 milliós EBITDA veszteség. A negyedik gazdasági negyedévre a menedzsment további romlást vár az operatív eredményben. A januárt, februárt és részben még a márciust is negatívan érinthetik az utazási bizonytalanságok, de bíznak a tavaszi és nyári kereset élénkülésben.

50 bázisponttal emelte a kamatot a Magyar Nemzeti Bank

50 bázisponttal, 2,90%-ig emelte a jegybanki alapkamatot az MNB, amivel megegyezett az egynapos betéti- és hitelkamatráta emelése is. A lépéssel 90 bázispontos teret engedett magának a jegybank az irányadó kamatrátaként használt következő négy egyhetes betéti tender kamatainak megállapítására. A döntés után az MNB alelnöke, Virág Barnabás sajtótájékoztatójában kiemelte, hogy az inflációs hatások erősödése a monetáris kondíciók folyamatos szigorítását indokolja, és a vártnál nagyobb alapkamat emelés az első lépés lehet afelé, hogy az alapkamat még az idei év első felében „utolérje” az irányadó egyhetes betéti kamatot. Az egyhetes betéti tenderrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jövőben havi egy változtatással terveznek, erre holnap kerülhet sor, azonban ha a makrókörnyezet úgy kívánja, akkor eltérhetnek ettől. A forint/euró a tegnapi döntés előtt 362 környékén is járt, majd onnan esett egészen 359 alá, ma reggel 359,4 forintot kell fizetni egy euróért. A régiós devizák nem teljesítettek jól tegnap, ma reggel pedig egyedül a cseh korona tudott erősödni, a kamatdöntés után a forint felülteljesített hozzájuk képest.

Egyhavi szintjére esett az EURUSD

Tegnap 1,126 közelébe jutott az EURUSD kurzus, azonban nap végére visszatért 1,13-hoz az árfolyam. Ma reggel 1,129-en állt a devizapár. A piac határozott hangnemet vár a Fed-től a mai kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóban, ami hajtja a dollár keresletét. Az eurót az ukrán-orosz feszültség miatt jobban adják a befektetők.

Az USA készletadatokra és az orosz-ukrán feszültségre emelkedik az olaj

A WTI 85,5, a Brent típusú kőolaj pedig 87,2 dollár volt ma reggel, ami főleg az USA készletadatnak és az orosz-ukrán feszültségnek köszönhetően nőtt tegnaphoz képest. Az API jelentése szerint 875 ezer hordóval esett az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten. Az EIA jelentés magyar idő szerint délután fél ötkor jelenik meg. Az orosz-ukrán feszültség is rányomja bélyegét az árakra. Bár a piac szerint nem lesz orosz invázió a keleti szomszédunk ellen, de ha bekövetkezne, az 2 dollárral emelné a kőolaj árát, míg a gázárak Európában akár 4 dollár/MMBTU-val (kb. 13-14 EUR/MWh-val) nőnének a Goldman Sachs elemzése szerint.

Az arany tartja az értékét a Fed ülés előtt

Az arany 1.847 dollár volt ma reggel, lényegében a tegnapi szinten kereskednek a nemesfémmel ma is. A Fed mai ülése előtt tehát szinten maradt az arany jegyzése, nincs lényeges csökkenés az árfolyamban. A jegybank várhatóan jelzést ad arra, hogy márciusban befejezi kötvényvásárlási programját, illetve, hogy 2018 óta először kamatot is fog emelni. A kamatemelés a befektetők szerint még nem a mai ülésen várható. A piac aggódik az orosz-ukrán helyzet miatt is, mivel az továbbra sem megnyugtató. A 10 éves dollár hozam 1,77% jelenleg, napok óta nincs érdemi változás az árfolyamban.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben