Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Növekszik a volatilitás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 25.   10:59

Erste kommentár Nagyon megváltozott a piac az év elején. Elkezdett visszatérni az a volatilitás, ami leginkább szokta jellemezni a piacokat normál időszakban. Ebben jelentős szerepet játszik az, hogy a kispárnát hamarosan...

Erste kommentár

Nagyon megváltozott a piac az év elején. Elkezdett visszatérni az a volatilitás, ami leginkább szokta jellemezni a piacokat normál időszakban. Ebben jelentős szerepet játszik az, hogy a kispárnát hamarosan kihúzzák a tőzsdei akrobaták alól, azaz a kockázatok növekednek, s növekedni fognak. Így a részvénypiacok sokkal érzékenyebbé válnak a negatív hírekre, mint korábban. Ezt láthattuk tegnap is, amikor az orosz-ukrán hírekre komoly esés alakult ki a piacokon. A JP Morgan szerint a reggeli órákban a pánikba esett kisbefektetők adtak el nettó 1,36 milliárd dollár értékben részvényeket, ami nagyban hozzájárult a nap eleji gyenge teljesítményhez. Mások szerint a day-traderek zúzták be a piacot , mint 1999-ben vagy 2000-ben. Találgatnak a piaci szereplők, de a legprecízebbnek a JP Morgan észrevétele tűnik. Ha pedig így van, az átmentileg akár jót is jelenthet. Ugyanakkor ne feledjük, hogy számos részvény továbbra is magas árazottságon forog. Tegnap a Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is technikai szintekig esett, s onnan fordultak az árfolyamok. Ez igaz a DAX indexre is, vagy éppen a Richter illetve az OTP árfolyamára is. Az utóbbi esetében ez a 30 napos mozgóátlag, amit ma reggel megint megpróbál letörni.


Ma megint az MNB-re szegeződik a tekintetünk. A piaci várakozás szerint 30 bázisponttal 2,7 százalékra emelkedhet az alapkamat a mai monetáris tanácsi ülés után. Ez tovább növelné az MNB mozgásterét az egyhetes betéti kamatráta tekintetében, s valószínűleg örömmel fogadná a piac, legalábbis ami a forint árfolyamát illeti.


A DAX óvatos emelkedéssel próbálkozik a tegnapi hatalmas esést követően, míg a BUX a kezdeti pozitív tartományból átfordult negatívba, a tegnapi moderáltabb csökkenést követően (pl. s DAX-hoz képest).

A globális kockázatok rettegésben tartják a piacokat

Ázsiában továbbra is esnek a részvényindexek. Japánban a Nikkei 225 1,7%-kal, míg Kínában a Shanghai Composite 1,9%-kal, a Hang Seng pedig 1,7%-kal csökken.


Európa rég nem látott esést produkált tegnap. Az Euro Stoxx 50 több, mint 4%-kal értékelődött le, a FTSE 100 2,6%-ot veszített értékéből, a CAC 40 4%-kal, a német DAX pedig 3,8%-kal zárt lejjebb.


Amerika is csúnya eséssel kezdte a napot, de tegnap végül hét egymást követő csökkenő nap után sikerült emelkednie. A Dow Jones és az S&P 500 index egyaránt 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal zárt magasabban. A határidős indexek alapján további esésre lehet számítani.

Felülteljesített az IBM a negyedik negyedévben

Az IBM piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat. A cég 16,7 milliárd dolláros bevétele jobb lett, mint a 16 milliárd dolláros konszenzus, és 6,5%-os növekedést jelent éves alapon. Kiemelkedően teljesített a tanácsadó szegmens, ami 13%-os bevételnövekedést produkált éves alapon, elérve a 4,75 milliárd dollárt. Profit oldalon is jól teljesített a cég, hiszen a 3,35 dolláros részvényenkénti eredmény felülmúlta a 3,23 dolláros várakozást. A vállalat 2022-es kilátásai jók, várakozások szerint erős cash flow-t generálthat, a bevétel 4%-kal nőhet. Zárást követően a részvény árfolyama először közel 6%-ot emelkedett, majd később lecsökkent 2,4%-os pluszra, mivel a vállalat vezetője nem szeretett volna beszélni a profit előrejelzésekről.

Nő a nyomás az MNB-n

Tegnap már volt, hogy 362 forintot is fizettek egy euróért, míg ma reggel 361,4 körül kereskedik a devizapárt. A jelentős forint gyengülés oka elsősorban az orosz-ukrán feszültség által okozott bizonytalan hangulat, ami nem csak a hazai fizetőeszközre, de a régiós devizákra is leértékelő hatással van. A KSH ma reggel tette közzé, hogy az éves bruttó bérnövekedés 10,1% volt novemberben, meghaladva a 8,9%-os konszenzust, ami tovább erősíthette az inflációs félelmeket. Ma délután kamatdöntő ülést tart az MNB. A piac várakozásai alapján 30 bázispontos emelést hajthat végre, 2,7%-ra növelve az alapkamatot. Az utóbbi napok forintgyengülése nyomást helyezhet a jegybank döntéshozóira.

A dollárt keresik a feszült geopolitikai helyzetben

Tegnap 1,13 alatt is járt a dollár az euróval szemben, ami utoljára két hete fordult elő. Az elmérgesedő orosz-ukrán helyzet következtében a befektetők a biztonságosabbnak tartott amerikai devizát keresték az euróval szemben, ami a 20 és a 30 napos mozgóátlag alá nyomta az EURUSD kurzust.

Az olaj a tegnapi áresés után újra erősödik

A WTI 83,9, a Brent 86,1 dollár a közeli határidőre. A hétfői nagy esés után ismét emelkednek reggel a kőolaj árak. A befektetők a gyenge részvénypiacoknak köszönhetően az energiahordozó határidős termékeket is adták, de ma reggelre ismét erősödött a spekuláció, hogy az olaj iránti kereslet erős lesz az omikron járvány visszahúzódásával. Az ukrán-orosz konfliktus szintén hozzájárul a jegyzések emelkedéséhez, mivel egy kirobbanó fegyveres konfliktus esetén a nyugati nagyhatalmak szankciókkal sújthatják Oroszországot, ami visszahathat az ország szénhidrogén exportjára. Az API ma hozza nyilvánosságra az amerikai kőolaj készletekről szóló jelentését. Az elmúlt évben 15%-kal csökkent az USA-ban betárolt nyersolaj mennyisége. A fizikai piac továbbra is szűk, az ázsiai vevők jelentős prémium mellett tudnak csak olajat vásárolni.

Az arany stabil, a befektetők az emelkedő kamatok ellenére sem adják el a nemesfémet

Az arany 1.842 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy tovább tudott erősödni a kurzus. A befektetők az emelkedő kamatok ellenére még veszik is az aranyat, amit jól mutat, hogy az SPDR Gold ETF-ben az elmúlt napokban nőtt az állomány, de tavaly egész évben alig csökkent a betárolt mennyiség. A részvény- és kriptopiac zuhanása után itt találnak menedéket a tőketulajdonosok. A piac szerint a negatív reálkamatok kedveznek az aranynak. A Fed a héten tart ülést, ami meghatározó lesz a kötvényhozamok alakulására nézve. A jegybank várhatóan már márciusban megteszi az első szigorító lépéseket, és emeli irányadó rátáját. A piac idénre már legalább három hasonló lépésre számít.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben