Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sok a kockázat, de a kulcsszó a normalizálódás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 21.   11:01

Erste kommentár Ugyan egyre több híres befektető nyilatkozza azt, hogy eljött az ideje a piaci lufi régen várt kipukkadásának, ami valószínűleg a Fed gyors kamatemelésével fog igazán beindulni, viszont mégis azt...

Erste kommentár

Ugyan egyre több híres befektető nyilatkozza azt, hogy eljött az ideje a piaci lufi régen várt kipukkadásának, ami valószínűleg a Fed gyors kamatemelésével fog igazán beindulni, viszont mégis azt gondoljuk, hogy a kereskedők látják a fényt az alagút végén, és olyan fogadásokat tesznek, amik azt mutatják, hogy a koronavírus hamarosan kisebb gondot okozhat a vállalatok számára. Bár az amerikai piac kifejezetten rosszul teljesített az év első heteiben, azok a részvények, amik nyerhetnek a koronavírus utáni időszakból, már elérték a pandémia előtti szinteket. Ha csak a légitársaságok negyedik negyedéves teljesítményét nézzük, akkor is optimizmusra van okunk, hiszen egyre több foglalást és utast látnak nap, mint nap, és az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal napi légiforgalmi adatai is azt mutatják, hogy egyre jobban közeledünk a 2019-es szintekhez.


A Bank of America által végzett felmérés szerint 2008 óta nem voltak ennyire pesszimisták a technológiai papírokkal kapcsolatosan az alapkezelők, és inkább az energia és pénzügyi szektortól várják a fellendülést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy szerdán a Nasdaq Composite index korrekciós szintre süllyedt, a korábbi csúcsról 10%-ot csökkent az értéke. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a parkett csak a bikáké. Számtalan kockázat fenyegeti a piaci szereplőket, de az idei év mégis a normalizálódásról szólhat.


A tegnapi jó teljesítmény után ma Európa is beszakadt a nyitást követően. A DAX 1,4%-os mínuszban van, míg a BUX moderált 0,5%-os csökkenést mutat.

Nem tud magára találni Amerika

Ázsiában esnek a részvényindexek, miután a kereskedés utolsó óráiban az amerikai piac is lefordult tegnap. A japán Nikkei 225 és a kínai Shanghai Composite egyaránt 0,9%-kal, míg a Hang Seng 0,3%-kal csökken.


Egyedül Európa tudott felülteljesíteni, hiszen az Euro Stoxx 50 0,7%-kal tudott emelkedni tegnap, míg a CAC 40 0,3%-kal, a DAX pedig 0,7%-kal lett értékesebb zárást követően. Egyedül az angol FTSE 100 nem tudott emelkedni, 0,1%-os mínuszban zárta a napot.


Az amerikai részvényindexek az utolsó órákban lefordultak, és így a Dow Jones index 0,9%-kal, az S&P 500 1,1%-kal, a Nasdaq pedig 1,3%-kal értékelődött le. A határidős indexek vegyes képet mutatnak.

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam. A vállalat 7,71 milliárd dolláros bevétele megegyezett a várakozásokkal, és az 1,33 dolláros részvényenkénti eredmény is felülmúlta a 81 centes várakozást. A negyedév alatt 8,28 millió új felhasználó fizetett elő a szolgáltatásra, ami szintén felülmúlta a 8,13 milliós várakozást. A befektetők az első negyedéves előrejelzések miatt kezdték el adni a részvényt, hiszen míg a Wall Street 6,26 millió új felhasználót vár, addig a Netflix csak 2,5 millió új felhasználóval számol. Természetesen ez az elmaradás meglátszik a bevétel oldalon is. Az elemzők 8,19 milliárd dolláros bevételt várnak, míg a cég csak 7,9 milliárdot. Profitfronton is elmaradhat a vállalat teljesítménye.

Korrupciós botrány sújtja az Alibabát

Közel 4%-os mínuszban van a hongkongi börzén az Alibaba részvénye, miután a vállalat társalapítója és volt vezetője, Jack Ma korrupciós botrányba keveredett az Alibaba egyik leányvállalatával, az Ant Group-pal.

Megnyugtatta kötvényeseit a Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket. Az eladásokat tekintve a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő ezzel megnyugtatta a vállalat miatt aggódókat. A tranzakció következtében a hét elején 70 centért kereskedett 2024-es kötvények értéke egészen 94 centig ugrott, ami annak tudható be, hogy a cég a kibocsátással megcáfolta a vállalat likviditás szerzési nehézségeiről szóló múlt heti híreket.

Adják reggel a forintot

Rosszul kezdte a mai napot a hazai fizetőeszköz, miután tegnap 355 közelében is járt az euróval szemben. A ma reggeli, közel 0,4%-os emelkedés után 357,2 forintot kell fizetni egy euróért, ez a régiós devizákkal összevetve is rossz teljesítményt jelent. A térség devizáival kapcsolatban bizonytalanság lehet kialakulóban az ukrán-orosz helyzet feszültté válása következtében.

Tegnap 1,13-ig erősödött a dollár az euróval szemben

A tegnapi nap folyamán egészen az 1,13-as szint közelébe esett az EURUSD kurzus, ami 10 napja nem fordult elő. Ma reggel kisebb korrigálással kezdett a devizapár, az árfolyam újra a 20 és a 30 napos mozgóátlag körül jár.

Az emelkedő készlet adatokra gyengült az olaj

A WTI 83,9, a Brent típusú kőolaj pedig 86,1 dollárig süllyedt ma reggel, miután a tegnapi EIA adat szerint a múlt héten nőtt az USA nyersolaj készlete, ami 8 hét után az első emelkedést jelenti. Az 515 ezer hordónyi kőolaj készlet emelkedés mellett a benzin tartalék is jelentősen, 5,87 millió hordóval nőtt. A befektetési bankok közül a Goldman Sachs mellett a Morgan Stanley is 100 dollár feletti olajárra számít az idei évben. A befektetési bank szerint a globális ki nem használt olajtermelési kapacitás az év végére napi 2 millió hordóra süllyedhet a jelenlegi 3,4 millió hordóról. A magas olajár veszélyezteti az inflációs célokat is, bár a Biden kormánynak csak korlátozott eszközei vannak a folyamat kézben tartására. 

Az arany emelkedett a csökkenő hozamokra, Janet Yellen szerint az év végére csökken az infláció

Az arany 1.841 dollárig erősödött, miután a 10 éves dollár hozam 1,78%-ra süllyedt. A befektetők továbbra is veszik az aranyat, mivel az infláció elleni védekezés eszközének tekintik, miközben estek az amerikai részvényárak. Az USA inflációja 40 éves csúcsra, 7%-ra emelkedett decemberben. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az idei év végére 2%-ra csökkenhet az infláció, ami segítette a hozamok süllyedését. A Fed január 25-26-án ülésezik, ám ekkor még nem várható kamatemelés, de pontosabb képet kaphatunk a szigorítás mértékéről.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben