Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyögve…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 20.   10:24

Erste kommentár Nyögvenyelőssé váltak a piacok. Ha emelkedni kéne, akkor ímmel-ámmal, ha meg esni kell, akkor könnyebben, de általában nem nagymértékben. Szóval nagyon megváltozott a piac. Míg korábban...

Erste kommentár

Nyögvenyelőssé váltak a piacok. Ha emelkedni kéne, akkor ímmel-ámmal, ha meg esni kell, akkor könnyebben, de általában nem nagymértékben. Szóval nagyon megváltozott a piac. Míg korábban szinte mindere emelkedtek a részvények, mostanra a befektetők válogatóssá váltak. Pedig a szűkítés még nem is kezdődött meg, hiszen még bővítés zajlik, de kisebb lépésekben. Ugyanakkor a kínai példán látszik, hogy egy kis lazítás (jelzálogkamatok csökkentése) is tud segíteni piacnak, a piacoknak.


Egyre többen cikkeznek a fenti jelenségről. Egyesek szerint a Nasdaq már csökkenő spirálba került. A Russel 200 indexen megjelent a halálkereszt (az 50 napos átböki a 200 napos mozgóátlagot). Az S&P500 beesett a 100 napos mozgóátlag alá, és a VIX index is emelkedett szinten, 20 körüli értéken van már jó ideje. Az utóbbi a megnövekedett kockázatokat jelzi, hiszen opciós árakból számított index. S lehetne folytatni a sort.


Így talán nem meglepő, hogy tegnap a pozitív kezdést követően a negatív tartományban zártak az amerikai indexek, s a DAX és a BUX is ezt a kottát látszik játszani a mai napon.

Európa továbbra is felülteljesíti a globális piacokat

Ázsiában vegyesen teljesítenek a részvényindexek, miután a kínai központi bank csökkentette a hitel referencia kamatot. A Shanghai Composite index 0,1%-os mínuszban van, míg a Hang Seng több, mint 3%-os pluszban van. Japánban a Nikkei 225 is 1,1%-os pluszban áll.


Európában a részvények kisebb emelkedéssel zárták a napot. Az Euro Stoxx 50 0,3%-kal, a FTSE 100 0,4%-kal, a CAC 40 0,6%-kal, a DAX pedig 0,2%-kal értékelődött fel.


Amerikában még mindig adják a részvényeket. Tegnap közel 1%-kal zárt lejjebb a Dow Jones index, míg az S&P 500 1%-ot veszített az értékéből, a Nasdaq pedig 1,2%-kal zárt lejjebb. A határidős indexek emelkedést mutatnak mára.

Mit tartogatnak a légitársaságok?

Érdemes lesz figyelni az amerikai légitársaságok jelentését, hiszen több információt kaphatunk a 2022-es kilátásokkal kapcsolatosan. A United Airlines a 2019-es szint alá csökkentette az idei kapacitását az omikron variáns gyors terjedése miatt. Az American Airlines ma teszi közzé negyedéves eredményét.

Jót jelentett az Alcoa

Tegnap piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves számait az Alcoa. Az eredmény alapvetően megegyezett a várakozásokkal. A 3,34 milliárd dolláros bevétel 40%-os növekedést jelent a tavalyi időszakhoz képest, és szinte megegyezik a piac 3,36 milliárd dolláros várakozásával. Profitfronton felülteljesített a vállalat, hiszen 2,50 dolláros részvényenkénti eredményt ért el, meghaladva az 1,86 dolláros várakozást. A cég a negyedév során 554.000 megatonna alumíniumot gyártott, felülmúlva az 519.600 megatonnás várakozást. Az első negyedévre az EPS megegyezhet a jelenlegi szinttel, viszont a bauxit szegmens a szezonalitás miatt elmaradhat a negyedik negyedéves szintektől. Zárást követően több, mint 2%-kal emelkedett a papír.

Ma sem szigorít az MNB

A mai egyhetes betéti tendert is 4,0%-os kamattal hirdette meg a jegybank, ami azt jelenti, hogy most már harmadik hete nem szigorít a monetáris környezeten az MNB. A piac megosztott volt a várakozásokat illetően, a többség tartásra számított, de volt 30 bázispontos emelési várakozás is. Az EURHUF már a kvázi-kamatdöntés előtt 356,6-ig emelkedett a ma reggeli 355,6-os szintjéről. A tender meghirdetésé után volatilis az árfolyam, 356,0-ig erősödni tudott a forint. Az elmúlt napokban a régiós devizák közül a cseh korona teljesít a legjobban, míg a ma reggeli eladásnak köszönhetően a forint teljesít kiugróan alul.

Minimális dollárgyengülés

A keddi hirtelen dollárerősödés után, melynek során az EURUSD visszakorrigált a 20 és a 30 napos mozgóátlagokhoz az 1,133 körüli szintre, egy kisebb emelkedés volt látható az árfolyamban. Ma reggel 1,136 dollárt kell fizetni egy euróért. Ma teszik közzé a eurózónás inflációs adatot, ami hatással lehet a devizapár alakulására.

Gyengült az olaj, de továbbra is magasak az árak

A WTI 85,7, a Brent 87,3 dollár volt ma reggel a közeli határidőre. Az API jelentése szerint az amerikai nyersolaj készlet enyhén, 1,4, millió hordóval emelkedett. Az emelkedéshez hozzájárult a Goldman Sachs jelentése is, ami a harmadik negyedévre 100 dollár feletti olajárat jósol, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség friss elemzése, mely szerint idén 200 ezer hordó/nappal nagyobb lehet a világ olajigénye, mint amit az ügynökség korábban előrejelzett. Az azonnali piacon is feszült helyzetről beszéltek a kereskedők, az ázsiai vevők jelentős prémium mellett tudják csak megvásárolni a nyersolajat a világpiacon. Joe Biden tegnap elégedetlenségét fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, de az elnöknek kevés és korlátozott eszköz áll a rendelkezésére, hogy csökkentse az árakat. Biden szerint a magas energiaköltségek veszélyeztetik a gazdasági növekedést és fűtik az inflációs várakozásokat.

Az arany nagyot emelkedett, a befektetők szerint védelmet jelenthet az infláció ellen

Az arany 1.839 dollárra ugrott ma reggel, mivel a befektetők szerint a nemesfém jelentheti a legjobb védelmet a megugró fogyasztói infláció ellen. A kötvénypiaci eladási hullám gyengült, míg a részvénypiac esett tegnap, ezzel szemben az arany iránt kifejezetten élénk kereslet mutatkozott. Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy elsősorban a jegybank feladata az infláció elleni küzdelem, és ebben a kormány támogatja a Fed-et. A 10 éves dollár hozam 1,9%-ról 1,86%-ra mérséklődött. A geopolitika is segíti az arany áremelkedését: az orosz-ukrán konfliktus mellett a közel-keleti feszültség is tapintható. Ezek a tényezők együttesen okozták az áremelkedést a piacon.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben