Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dinamikusan javul a járványhelyzet, dinamikusan emelkednek a hozamok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 19.   10:38

Erste kommentár Miközben itthon romlik a járványhelyzet és dinamikusan növekednek az új esetszámok (a tegnap regisztrált 14.890 új eset messze meghaladja az eddigi 12 ezer körüli csúcsot), addig az Egyesült...

Erste kommentár

Miközben itthon romlik a járványhelyzet és dinamikusan növekednek az új esetszámok (a tegnap regisztrált 14.890 új eset messze meghaladja az eddigi 12 ezer körüli csúcsot), addig az Egyesült Királyságban, Franciaországban vagy éppen az USA-ban már csökkenő trendben vannak az új megbetegedések. Így talán nem is meglepő, hogy a tegnap publikált ZEW index jövőbeli komponense a kismértékű javulás helyett nagyot ugorva közel duplázódott. Vagyis örülnek a piaci szereplők, hogy nagy valószínűséggel közeledik a járvány vége. Így a német 10 éves hozam is 2019 áprilisa óta nem látott magasságba, nulla százalék fölé emelkedett ma reggel, az 1,5 bázispontos értékkel. Az amerikai 10 éves hozam is tovább emelkedik, s ma reggel megközelítette az 1,9 százalékot, ami már csak egy hajszálnyira van az 1,98 százalék körüli technikai szinttől. Lehet, hogy ott már megáll a hozamemelkedés, legalábbis egy időre, ami az elmúlt időszak részvénypiaci árfolyamcsökkenéseiben is hozhat egy kis korrekciót.


Talán a fent leírtaknak is köszönhető, hogy a DAX és a BUX az elmúlt napok csökkenését és a kezdeti negatív nyitást követően napon belüli emelkedést mutat.

Nincs vége a leértékelődésnek a globális piacokon

Ázsia esik, miután tegnap az amerikai indexek is nagyot estek. Japánban a Nikkei 225 közel 3%-os mínuszban van, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,7%-kal, a Hang Seng index pedig 0,5%-kal csökken.


Európa is rosszul szerepelt tegnap, az Euro Stoxx 50 1%-ot veszített értékéből. A FTSE 100 0,6%-kal, a CAC 40 pedig 0,9%-kal értékelődött le. A német DAX szintén 1%-ot veszített értékéből a tegnapi eladási hullámban.


Amerika szintén rosszul teljesített a kötvényhozamok emelkedését követően. A Dow Jones index 1,5%-kal ért kevesebbet a nap végére, míg az S&P 500 1,8%-kal, illetve a Nasdaq pedig 2,6%-kal csökkent. További veszteséget mutatnak az amerikai határidős indexek. 

Vételi jogot gyakorolt a MOL, a részvények az MRP programhoz kellenek

A MOL összesen 74,14 millió darab MOL részvényre gyakorolt vételi jogot, így a saját részvény állománya 95,28 millió darabra emelkedett. Az UniCredittől 6,73 eurós áron 27,6 millió darabot, a Commerzbanktól 6,74 eurós áron 9,8 millió darabot, az ING-től pedig 6,60 eurós áron 36,7 millió darabot vett vissza a társaság. A tranzakció az MRP programhoz kapcsolódik, egy későbbi eladás révén valószínűleg az MRP programba kerülnek át a részvények. A részvényesek tavaly decemberben szavazták meg a lépést. A MOL MRP szervezete a becslések szerint 8-8,5%-nyi MOL részvényt fog birtokolni, ez gyakorlatilag a menedzsmenttel fog együtt szavazni.

Jelentős rendelésállománnyal indítja az évet a Gloster

931%-kal, 72 millió forintról 670 millió forintra emelkedett a Gloster csoport nyitott rendelésállománya (order backlog) a negyedik negyedév végén, a harmadik negyedév végén látott 546%-os emelkedést követően. Az erőteljes emelkedés oka a tavaly végrehajtott akvizíciók és az IT szolgáltatások iránti növekvő kereslet. A nyitott rendelésállomány továbbra sem tartalmazza a 2021. október 19-én felvásárolt Minero IT Hungary Kft. nyitott rendeléseit. A negyedéves rendelésállomány, a már csoportszinten 2021-ben leszerződött, nem teljesített, de 2022-ben biztosan teljesülő megrendelések 2021.12.31. napján nyilvántartott összegét mutatja. Abszolút értékben negyedév/negyedév alapon 40 milliós visszaesés történt a nyitott rendelés állomány nagyságában, melynek oka a szezonalitás. Az IT szektorban hagyományosan a negyedik negyedév a legerősebb, azonban az év eleje miatt ez jelenleg még alacsony lehet a nyitott rendelésállományon belül, ezért a jelenlegi értékről további növekedés várható az év folyamán. A nyitott rendelések növekvő része szolgáltatás, vagy fizikai szállítást nem igénylő megújuló megoldás, ezért a társaság várhatóan a szektort sújtó chiphiány ellenére is képes lesz határidőre teljesíteni.

Elégedetlen a hitelkockázat mérésével a Bundesbank

A Bundesbank alelnöke elégedetlen a német bankok kockázatkezelési modelljeivel. Mivel azok múltbeli adatokra alapulnak, így szerinte alábecsülik a jövőbeli makro kockázatokat és a kamatemelés hatására bekövetkező hitel nemteljesítési kockázatot.

Jól járt a Ford a Rivian befektetésével

A várakozások szerint a Ford több, mint 8 milliárd dollárt nyerhetett a Rivian részesedésén, az elektromosautó gyártó kiemelkedő tőzsdei kibocsátását követően a negyedik negyedévben. A Ford február 3-án teszi közzé negyedéves számait.

Zuhant a Sony a tegnapi Microsoft-Activision üzlet után

A Microsoft-Activision felvásárlás bejelentése után több, mint 10%-ot estek a Sony papírjai a mai kereskedés során. Az Activision felvásárlása nem az első, amit a Microsoft az utóbbi években végrehajtott, így lehet, hogy a piac rosszabbnak ítéli meg a PlayStation-t gyártó Sony kilátásait az Xbox-ot gyártó vetélytársával szemben.

A dollár erősödése gyengíthette a forintot

Tegnap is gyengült a hazai fizetőeszköz, az EURHUF már a 358-as szint felett is járt, ma reggel 358,0 forintot kell fizetni egy euróért. A jelentősebbnek mondható forintesést elsősorban a dollár erősödése nyomhatta, ugyanis az amerikai fizetőeszköz erősödésével csökkent a kelet-közép-európai devizák iránti bizalom. Közülük a forint volt a legsebezhetőbb. Kérdés, hogy mi lesz a forint idei előretörésének megtorpanására az MNB válasza a holnapi egyhetes betéti tenderen.

Visszatért a 20 és a 30 napos mozgóátlaghoz az EURUSD

Ismerős vizekre evezett az euró/dollár kurzus, miután a múlt hét végén elszakadt az utóbbi hetekben látott trendtől. A tegnapi napon letörve az 1,14-es szintet egészen 1,133-ig hajtotta az árfolyamot a dollár, amit ma reggel is tart a devizapár. Az Eurózónában a héten végleges inflációs adatot közölnek, ami egy meglepő érték esetén akár továbblökheti a dollárt a jelenlegi szinten.

7 éves csúcson az olajár, keresleti és kínálati okok egyaránt a háttérben

A WTI 86,0, a Brent típusú kőolaj pedig 87,1 dollár volt ma reggel, de napközben egészen 89 dollárig lendült felfelé a jegyzés. A kereskedők szerint nemcsak a határidős árak emelkednek, de a piac erős „backwardation” szerkezete is azt mutatja, hogy a fizikai piac is nagyon szűk. Az áremelkedés hátterében főleg az áll, hogy a keresleti oldal növekedése nagyon erős az omikron járvány ellenére, miközben a globális kőolaj kínálat ezzel nem tud lépést tartani. A geopolitikai helyzet a Közel-Keleten és Kelet-Európában feszült. Hiába emeli tovább a kihozatali kvótákat az OPEC, a becslések szerint ezeknek csak a 60%-a kerül piacra, mivel több afrikai ország és Oroszország is elérte kapacitásának a maximumát. A becslések szerint csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok kezében maradt még termelési többlet, de ez 1-2 millió hordó/nap között lehet csak. Tegnap robbanás történt egy fontos török vezetékben, ami miatt órákig nem lehetett használni ezt a vonalat. Ezek a hírek is erősítették az árak emelkedését.

Az arany stagnál, a kamatok emelkednek az USA-ban

Az arany 1.812 dollár volt ma reggel. A befektetők várnak a Fed lépéseire és kommentárjára, ami megmutatja, hogy mit lehet várni a monetáris hatóságtól. A konszenzus alapján a jegybank már márciusban 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatokat. Ennek megfelelően a 10-éves dollár hozam 1,89%-ra ugrott, ami 2020 januárja óta a legmagasabb érték. Az omikron koronavírus gyorsan terjed, de a tapasztalatok alapján sokkal kisebb a súlyos megbetegedések aránya, mint a korábbi variánsok esetén. A WHO szerint komplex stratégia szükséges a járvány megfékezésére. A legtöbb állam szerint nincs szükség jelentős lezárásokra, mivel a megbetegedések kevésbé súlyosak, a kérdés egyedül Kína, ahol továbbra is a legnagyobb szigorral lépnek fel.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben