Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már egy hete ...

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 17.   10:40

Erste kommentár Nagyot változott a világ az elmúlt hetekben. A német 10 éves hozam 2019 májusa óta nem látott szintre, majdnem nulla százalékra emelkedett az év első hetében és azóta sem...

Erste kommentár

Nagyot változott a világ az elmúlt hetekben. A német 10 éves hozam 2019 májusa óta nem látott szintre, majdnem nulla százalékra emelkedett az év első hetében és azóta sem tágít onnan. Mindeközben az amerikai 10 éves hozam is odatapadt az 1,8 százalékos szinthez. Csak hab a tortán, hogy bizonyos piaci szereplők egyre nagyobb elvárást támasztanak a Fed felé, hogy erőteljesebben lépjen fel az inflációs folyamatokkal szemben. Ez jöhetne például egy 50 bázispontos kamatemelés képében márciusban. A kamatemelési várakozásokkal párhuzamosan emelkedő, normalizálódó hosszú hozamszintek pedig nem kedveznek a részvényeknek, hiszen azok pénzáramát nagyobb mértékben értékelik le. Ráadásul az ilyen rövid időskálán bekövetkező ilyen nagymértékű változásokat általában nem követnek le a cégek projektált várható pénzáramai, azaz alapvetően leértékelő hatással rendelkeznek a részvénypiacok, indexek tekintetében. Ezt láthattuk is a főbb részvénypiacok kapcsán, de a kötvénypiaci változások mértékéhez képest a részvénypiacok leértékelődése moderáltnak volt mondható. Ebben nagy valószínűséggel szerepet játszik az is, hogy a járvány egyre valószínűbb végével a befektetői optimizmus, a pénzáram javulásba vetett hit komoly fékező erőként lép fel a leértékelődésekkel szemeben. Ezzel az optimizmussal azonban vigyázni kell, ugyanis a véletlenszerűen megjelenő negatív hírek ilyenkor komolyabb hatást tudnak gyakorolni az árfolyamokra.


Ma az Egyesült Államok piacai zárva tartanak Martin Luther King napja alkalmából. A DAX enyhén emelkedik, és a BUX is emelkedik a pénteki esését követően, és az amerikai piacok zárva tartása ellenére egészen jónak mondható a forgalom a nap elején.

A múlt heti esést követően, ma optimistább lehet a hangulat

Miután a kínai GDP 8,1%-kal emelkedett tavaly, Ázsiában növekszik a részvénypiacok iránti bizalom. Japánban a Nikkei 225 0,7%-kal értékelődik fel, míg Kínában a Shanghai Composite 0,6%-os pluszban van. A Hang Seng technológiai index 0,7%-ot veszít az értékéből.


Európa rosszul teljesített pénteken, az összes fontosabb index veszített értékéből. Az Euro Stoxx 50 1%-kal zárt lejjebb, míg a FTSE 100 0,3%-kal értékelődött le. A francia CAC 40 0,8%-os, a német DAX pedig 0,9%-os csökkenést szenvedett.


Amerika felülteljesítette az európai tőzsdéket, hiszen, kisebb emelkedés volt megfigyelhető. Ugyan a Dow Jones 0,6%-t veszített az értékéből, az S&P 500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal emelkedett csütörtökhöz képest. Ma kereskedési szünnap van az USA-ban, tehát kedden nyitnak legközelebb az amerikai piacok.

Tőkeemelés és akvizíciók adhatnak felértékelődési potenciált a Glosternek

Ma reggel publikált Vállalatelemzésünkben felülvizsgáltuk a Glosterre vonatkozó előrejelzésünket és célárunkat. Célárunk 1223 forint lett, ajánlásunk pedig Felhalmozásra változott a felülvizsgálat eredményeként. Két pénzügyi modellt készítettünk. Egy alap modellt, ami visszafogottabb akvizíciós aktivitással, elsősorban organikus növekedéssel számol. Ebben az esetben a fair érték becslésünk 1130 forint. Készítettünk egy 3 milliárd forintos tőkeemeléssel és 4 milliárd forintnyi akvizícióval kalkuláló modellt is a vállalat stratégiája alapján. Ebben az esetben fair érték becslésünk 1316 forint. A két modellt egyenlő súllyal figyelembe véve határoztuk meg végső célárunkat.

Részvényeket vont be az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal 45 millió darab részvényt vont be, melyeket november és december folyamán vásárolt vissza. A törléssel 4,6%-kal csökkent a részvények darabszáma. A törlésnek technikai okai vannak, mivel limitálva van, hogy mennyi saját részvénnyel rendelkezhet a társaság. A lépésnek a fair értékre nincs hatása, mivel annak meghatározásakor egyébként sem veszik figyelembe a saját részvényeket.

Jelentősen korrigált a forint

A pénteki, vártnál magasabb inflációs adatok hatására jelentősen korrigált a forint az euróval szemben, a kurzus egészen 357 fölé kúszott délutánra. Ma reggel megpróbál visszakapaszkodni a magyar fizetőeszköz, jelenleg 356,2-ig tudott erősödni. A régió devizái a forinttal együtt gyengültek valamelyest a múlt hét legvégén, de közülük a forint mozgása volt a legjelentősebb.

Tudott javítani a dollár

A magas amerikai inflációs adatok okozta dolláresés egy részét le tudta dolgozni az amerikai fizetőeszköz, de továbbra is 1,14 felett, ma reggel 1,143 környékén van a devizapár.

Kína miatt aggódnak az olajkereskedők, a Vitol szerint feszített az olajpiac

A WTI 84,3, a Brent 85,7 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre. Az olaj nagy áremelkedése egyelőre nem folytatódik tovább, mivel a kínai koronavírus járvány miatt aggódik a piac. Kínában ugyanis egyre több fertőzöttet találnak, és a zéró covid politika miatt ez azt jelenti, hogy egyre több területet zárnak le teljesen. Emiatt a globális ellátóláncok sérülhetnek, és maga Kína is kevesebb olajat használhat fel. A Vitol kereskedő cég véleménye ezzel szemben az, hogy Kína lassulása nem lesz számottevő, és a mostani kőolaj áremelkedés teljesen megalapozott. A hírek arról is szólnak, hogy a kínálat több helyen továbbra is elégtelen, és a kereskedők szívesen veszik át az USA mintegy 50 millió hordó nyersolaj készletét. A piac szerint az omikron járvány nem fog érdemben változtatni a keresleten az idei évben.

Az arany stagnál, a befektetők a Fed-re és az omikron járványra figyelnek

Az arany 1.818 dollár volt ma reggel. A befektetők figyelik, hogy a Fed mekkora mértékű kamatemelésre készül: Bill Ackman milliárdos befektető szerint legalább 50 bázisponttal kellene emelni, hogy a jegybank ne veszítsen hitelességéből. A Fed mellett az omikron járvány van a figyelem középpontjában, ami a következő hetekben letarolhatja az Egyesült Államokat és Európát, lassítva ezzel a növekedést. A 10 éves USA állampapír hozam 1,8%-ra nőtt, ami visszavetheti az arany iránti keresletet. A befektetők stagnálásra számítanak a következő napokban.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben