Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Powell maradhat a Fed élén

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. január 12.   09:11

A szenátusi meghallgatás üzenete Jerome Powell Fed elnök szerint az amerikai gazdaság egészséges, és szűkíteni kell a monetáris politikát. A tegnapi szenátusi meghallgatáson elmondta, hogy több kamatemelésre, valamint a Fed...

A szenátusi meghallgatás üzenete

Jerome Powell Fed elnök szerint az amerikai gazdaság egészséges, és szűkíteni kell a monetáris politikát. A tegnapi szenátusi meghallgatáson elmondta, hogy több kamatemelésre, valamint a Fed által a pandémiás időszakban nyújtott rendkívüli segítség egyéb csökkentésére számít. A jegybankár elmondása szerint, ha minden úgy alakul, ahogyan a Federal Reserve várja, akkor már márciusig kivezethetik az eszközvásárlási programot és megkezdhetik a kamatemelési ciklust. A mérleg csökkentéssel kapcsolatosan annyit mondott, hogy ott a lehetőség, hogy idén megkezdik az értékpapír portfólió leépítését. Bár a szenátus valószínűleg a második ciklusra is jóváhagyja majd Powell kinevezését, Elizabeth Warren szenátor ellenezni fogja, szerinte ugyanis Powell veszélyes az amerikai gazdaságra.


Az amerikai kórházakban a járvány kezdete óta most van a legtöbb Covid-os beteg, a kórházban ápolt betegek számának hétnapos átlaga elérte a 140.576 fertőzöttet. Az adatok mégis azt mutatják, hogy az omikron kevésbé veszélyes, hiszen a januári adatok szerint a betegek 11%-ának kell csak lélegeztetőgép, míg decemberben az esetek 15%-nak kellett. A halálozási adatok is javulnak, hiszen jelenleg átlagosan 1.650 haláleset van naponta a vírus következtében, míg szeptemberben még 2.000, egy éve pedig 3.000 napi halálesetről beszélhettünk.

Spanyolországban endémiának minősíthetik a Covid-ot

A spanyol miniszterelnök felvetése szerint új megközelítést kell alkalmazni a Covid kapcsán. Szerinte az omikron variáns okozta megbetegedés kellően enyhe ahhoz, hogy ne lezárásokkal védekezzünk ellene. Véleménye szerint a Covid már örökre velünk marad endémia formájában, ezért a hosszú távon is fenntartható intézkedések felé kell elmozdulni. Javaslata szerint ez egyrészt az influenza esetében már működő megfigyelőrendszer felállítását jelentené, ami nyomon követné a különböző variánsok jellemzőit és terjedését. Másrészt pedig az oltások és az egyéni védelem felé történő elmozdulást, a jelenlegi általános lezárások helyett. Véleményünk szerint sok országban kezdődnek hasonló viták hamarosan, amint az omikron járványhullám a végéhez közelít majd, de fontos lenne az egységes uniós megközelítés.

A lassuló infláció hozhatja el a monetáris kondíciók enyhítését Kínában

A vártnál alacsonyabb inflációs adatok ösztökélhetik a kínai jegybankot a gyorsabb kamatvágásokra. A termelői árindex a novemberi 12,9%-ról 10,3%-ra csökkent decemberben év/év alapon, és az éves alapú fogyasztói árindex is 1,5%-ra enyhült az egy hónappal korábbi 2,3%-ról. A kínai kormányzat már többször kijelentette, hogy idén támogatni szeretnék a gazdaság fellendülését, a lassuló inflációs adatokra reagálva akár már a jövő héten is végrehajthat egy kisebb alapkamat vágást a PBOC (az elemzők várakozása alapján 5-10 bázispontot vághatnak a jelenlegi 2,95%-os rátából).


A Goldman Sachs visszavett az idei kínai GDP várakozásából, ezt az omikron variáns terjedésére, illetve a kínai kormányzat zéró-Covid politikájának együttesére alapozza. A befektetési bank szerint az eddigi 4,8% helyett inkább 4,3% körül alakulhat idén az ázsiai ország bruttó hazai terméke.


Nőtt a munkanélküliségi ráta Dél-Koreában, a novemberi 3,1%-os érték helyett decemberben 3,8%-ot mért a statisztikai hivatal, amit elsősorban az omikron variáns terjedését lassítani kívánó intézkedések miatt bekövetkezett leállások okoztak.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben