Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A 20 naposról fordul a DAX

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 11.   10:56

Erste kommentár Tegnap a 20 napos mozgóátlagig esett a DAX index, ahonnan ma reggel emelkedni próbál. A csökkenést a fejlett piacokon a Goldman igen csak borús kamatemelési, mérlegszűkítési félelmei hozták el, de...

Erste kommentár

Tegnap a 20 napos mozgóátlagig esett a DAX index, ahonnan ma reggel emelkedni próbál. A csökkenést a fejlett piacokon a Goldman igen csak borús kamatemelési, mérlegszűkítési félelmei hozták el, de nap végére stabilizálódtak az árfolyamok a tengerentúlon. Ugyanakkor fordult a kocka, most — igaz csak egy paraszthajszálnyival – de a technológiai részvények teljesítettek jobban, legalábbis ha a Nasdaq, a Dow, vagy az S&P500 teljesítményét nézzük. Ebből viszont inkább egy korrekció körvonalazódik, hiszen az alapvető folyamatok (infláció, kamatemelés) inkább a hagyományos, értékalapú részvényeknek kedveznek a növekedési részvényekkel szemben. Ugyan a DAX indexben inkább a hagyományos részvények vannak túlsúlyban, de azért fontos megjegyezni, hogy a várható kamatemelési hullám minden pénzáramot leértékel „ceteris paribus”. Az is igaz, hogy elsősorban az olyan cégek részvényeit érintheti, amelyek csak a jövőben fognak pénzt termelni, míg kisebb a hatás a már most is pénzt termelő vállalkozások értékeltségére nézve. Vagyis inkább relatív mozgásokról, felértékelődésről beszélhetünk az értékalapú befektetések tekintetében. Ez igaz a DAX indexre is, azaz óvatosak lennénk a mai és az esetleges további emelkedéssel is.

Rég indult ilyen rosszul az év

Továbbra is gyengélkednek az ázsiai indexek. Japánban a Nikkei 225 index 0,9%-ot veszít az értékéből, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,6%-kal értékelődik le. A Hang Seng index változatlan.


Európa pocsékul teljesített tegnap, és az eladók kiszorították a vevőket a börzékről. Az Euro Stoxx 50 1,5%-kal értékelődött le, míg az angol FTSE 100 0,5%-ot esett. A francia CAC 40 1,4%-kal zárt lejjebb, míg a DAX 1,1%-kal csökkent.


Amerika zárásra ledolgozta a napon belüli esés egy részét, de a Dow Jones még így is 0,5%-kal értékelődött le, az S&P 500 pedig 0,1%-ot veszített az értékéből. A Nasdaq kis emelkedést produkált. A határidős indexek alapján további veszteségekre számíthatunk.

A Pfizer vezérigazgatója a harmadik oltás fontosságát hangsúlyozza

A Pfizer vezérigazgatója szerint két dózis a vállalat vakcinájából valószínűleg nem ad elég erős védelmet az omikron variáns ellen, és már az első oltások sem adnak elég biztonságot, hogy megakadályozzák a kórházba kerülést. A vezérigazgató a harmadik oltás beadását sürgette. A Pfizer vagy a Moderna vakcinája 20 héttel a második oltás után csak körülbelül 10%-os hatékonysággal véd az omikrontól.

Kiárusított a német bankok nagytulajdonosa

A Cerberus Capital Management jelentős mennyiségű Commerzbank és Deutsche Bank részvényt értékesített tegnap piaczárást követően gyorsított könyvépítéses eljárással. A Commerzbanknál a 4. legnagyobb, a Deutsche Bank esetében pedig a 7. legnagyobb tulajdonos volt a Cerberus. A meglévő 62,7 millió darabos Commerzbank részesedéséből 25,3 millió részvényt értékesített. 7,5 eurón, többszörösen túljegyezték az ajánlatot, ami nagyságrendileg 2,5%-os diszkontot jelent a tegnapi záróárhoz képest. 21 millió darab Deutsche Bank részvényt is eladott a meglévő 62 millió darabos mennyiségéből. Az értékesítés 12,06 eurós árfolyamon történhetett, ami szintén 2,5% körüli diszkontot jelent.

Európában terjeszkedik a JD.com

Megnyitotta első két üzletét Európában a JD.com. Az e-kereskedelemmel foglalkozó kínai cég Hollandiában a cég európai brandjével, az Ochama-val indította üzleteit. Az üzletek robotizáltak, az okoseszközökön applikációban leadott rendeléseket a helyszínen robotok készítik elő és adják át a vásárlóknak. A cég részvényei két százalékot emelkedtek a mai kereskedés során.s

A 200 napos mozgóátlagot teszteli az EURHUF

Az utóbbi napokhoz képest tegnap csak minimálisan tudott erősödni a forint, a 357,5-ös szinten húzódó 200 napos átlag megállította a magyar deviza előretörését. A devizapár a volatilisabb nap után végül 358,4-en zárt tegnap. Az erős támasz áttörésével ma is megpróbálkozhat a kurzus, most reggel valamelyest 358 alatt kereskedik a devizapárt. A hazai fizetőeszköz a régiós devizák közül a jól teljesítők között van.

Ismét 1,13 fölött az euró/dollár

Folytatódik az euró és a dollár pávatánca, a befektetők továbbra sem mozdítják el jelentősen egyik irányba sem a devizapár árfolyamát. A héten eddig enyhe dollárgyengülés látható, komolyabb változást a hét második felében érkező makrogazdasági adatok jelenthetnek.

A kőolaj ára változatlan, a piac a kínai Covid helyzetet figyeli

A WTI 79, a Brent 81 dollár volt ma reggel a közeli határidőre. A piac figyeli, hogy Kína miként lép fel a koronavírus járvánnyal szemben. Egyelőre marad a nulla fertőzött politika, miután tegnap az 5 milliós Anjang városát zárták le a hatóságok, mivel több omikronnal fertőzött lakost találtak. A várakozások szerint az ország ezt az irányt fogja folytatni a februári téli olimpiai játékokig. A lezárások jelentős kiesést okozhatnak az olajkeresletben, főleg ha több nagyvárost kell egyszerre ellenőrizni. A líbiai El-Sharara mező újra termel, a teljes líbiai kihozatal eléri a napi egymillió hordót. A piac várja a ma délutáni API adatokat is az USA nyersolaj tartalékairól.

Az arany megítélése javult Jerome Powell szavaira

Az arany 1.809 dollárig erősödött ma reggel, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök szerint a Fed mindent megtesz, hogy a fogyasztói infláció ne szabaduljon el. Ez azt jelenti, hogy márciusban jó eséllyel kamatemelés lehet az USA-ban. Powell szerint az inflációs várakozások nem szivárogtak be az USA gazdaságába, emiatt megfogható a folyamat, amivel a Fed is tisztábban van. A decemberi USA inflációs adat holnap jelenik meg, ami további nyomást helyez a jegybankra. A 10 éves USA dollár hozam 1,76%-ra enyhült, de tegnap még 1,8% felett is volt a hozam.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben