Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed jegyzőkönyve sok jót nem jelentett a piacoknak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 6.   10:17

Erste kommentár A december 14-15-i Fed ülés jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatalát követően eladási hullám söpört végig az amerikai piacon, ami ma az ázsiai illetve az európai indexeket is elérte. A...

Erste kommentár

A december 14-15-i Fed ülés jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatalát követően eladási hullám söpört végig az amerikai piacon, ami ma az ázsiai illetve az európai indexeket is elérte. A jegyzőkönyv alapján a jegybankárok többsége úgy gondolja, hogy az erősödő gazdaság, illetve az emelkedő infláció okot adhat a gyorsabb kamatemelésre, és a kamatemelési ciklus hamarabb történő megkezdésére. A hawkish hangvétel akár azt is jelentheti, hogy június helyett már a márciusi ülésen bejelenthetik a kamatok emelését. A jegyzőkönyv közzététele után a határidős kamatláb nagyjából 80%-os valószínűséggel árazza, hogy a Fed márciusban emeli a kamatot. A decemberi ülésen többen felvetették, hogy a Fed 8.800 milliárd dolláros mérlegét is el kellene kezdeni csökkenteni nem sokkal a kamatemelés megkezdését követően, ami érdekes, hiszen a legutóbbi ciklus megkezdésekor két évet vártak ezzel. A dot-plot szerint a jegybankárok három kamatemeléssel számolnak idén, ami év végéig akár a 0,75%-1%-közti sávot is elérheti. Ez persze több dolgon is múlhat, például az infláció alakulásán, az omikron gazdaságra gyakorolt hatásán, illetve a foglalkoztatottság változásán. Érdekes lesz figyelni a mai foglalkoztatottsági adatokat, hiszen friss képet mutathat az amerikai gazdaságról. A várakozások szerint az első negyedévben az amerikai infláció 6,3%-ra csökkenhet, majd a második negyedévben 4,8%-ra, ami még bőven a 2%-os cél felett van.


A német DAX illetve magyar BUX index is több, mint 1%-os esésben van a nyitást követően.

A Fed jegyzőkönyve miatt eladási hullám sújtja a börzéket

Ázsia esik a tegnapi amerikai sell-off után. Japánban a Nikkei 225 2,9%-ot zuhan, míg Kínában a Shanghai Composite 0,3%-kal, a Hang Seng pedig 0,1%-kal csökken.


Európa tegnap feljebb zárt. Az Euro Stoxx 50 0,6%-kal értékelődött fel, míg a FTSE 100 0,2%-kal zárt magasabban. A francia CAC 40 0,8%-kal, a német DAX pedig 0,7%-kal értékelődött fel.


Amerikában egy nagyobb eladási hullám sújtotta a piacokat a Fed jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatalát követően. A Dow Jones index 1,1%-kal értékelődött le, míg az S&P 500 közel 2%-ot veszített érétkéből. A Nasdaq szintén hatalmasat esett, 3,3%-os mínuszban zárt.

A 12-15 éves korosztály is megkaphatja a Pfizer támogató oltását

Az amerikai népegészségügyi központ (CDC) tudományos tanácsadói testülete is jóváhagyta a Pfizer/BioNTech támogató oltását a 12-15 éves korosztály részére. A második oltás után legalább öt hónapnak kell eltelnie, és a dózis megegyezik az első oltás adagjával, illetve a felnőtt adaggal.

Stellantis-Amazon együttműködés

Fontos együttműködési megállapodást írt alá az Amazon és a Stellantis csoport. Ennek keretében az Amazon a szoftverfejlesztés terén együttműködik az autógyártó céggel, az e-kereskedelmi cég pedig elektromos kishaszongépjárműveket vásárol a Stellantistól a kiszállításokhoz. Bár a megrendelés volumenét nem közölték, de jelentősnek nevezték. Az első autók átadása 2023-ban kezdődhet. A hír természetesen negatívan hatott a Rivian árfolyamára is. A részvény 11%-ot esett tegnap, hiszen eddig csak a Rivian kötött megállapodást az Amazonnal 100.000 furgon leszállításáról. Egyre erősebb tehát a verseny.

Nem emelte effektív kamatrátát az MNB

Nem változtatott az effektív kamatrátán az MNB, ezen a héten is 4,00%-os kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. A bejelentés hatására hirtelen beleadtak a forintba, majd a kurzus visszakorrigált a 362,4-es árfolyamra. A mai napon a régiós devizák közül enyhén alulteljesítőnek számít a magyar fizetőeszköz.

Erősítette a dollárt a Fed jegyzőkönyve

Valamelyest megrángatta az EURUSD kurzust tegnap a Fed által közzétett jegyzőkönyv a decemberi kamatdöntő ülésről. A szigorúbb hangvételű dokumentum következtében az 1,134-es szintről 1,129-ig erősödött a dollár ma reggelig, azonban innen történt egy kisebb korrekció, így reggel 9 után 1,13-as szinten, továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag körül folyt a kereskedés.

Az olaj stabil, a befektetők Kína és a Fed miatt aggódnak

A WTI 77,4, a Brent 79,7 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre, de tegnap napközben ennél lényegesen magasabb árakat is láthattunk. A befektetők aggódnak a tegnapi Fed jegyzőkönyv miatt, ugyanis kiderült, hogy több kormányzó is gyorsítani szeretné a kötvényvásárlás csökkentését és a kamatok emelését. Emellett aggasztó hírek érkeznek Kínából is, az ország ugyanis egyre nehezebben tudja tartani korábbi Covid politikáját, mivel a vírus egyre gyakrabban üti fel a fejét, és emiatt már több várost kellett teljesen lezárni. Az IHS Market szerint az első negyedévben 420 ezer hordóval eshet a napi kínai nyersolaj kereslet, de a kitörő járvány további napi 100-300 ezer hordó keresletcsökkenést okozhat. Kazahsztánban a hadsereg mellett orosz csapatokat is be szeretnének vetni a lázadók leverésére. Ez egyelőre nem hat az ország szénhidrogén termelésére, de egy elharapózó válságnak lehet hatása a kínálatra. Ma több cikk is napvilágot látott arról, hogy Líbia és Nigéria termelési problémái miatt az OPEC többletkínálat alig érheti el a 100 ezer hordó/napot februártól.

Esik az arany a szigorú Fed kommentárokra

Az arany 1.800 dollárig süllyedt, miután a tegnapi Fed jegyzőkönyv szerint több kormányzó is gyorsítani szeretné a kamatemelés mértékét és a kötvényvásárlások lelassítását. A Fed képviselőit elsősorban az erősödő gazdaság és a növekvő inflációs veszély aggasztja, emiatt szerintük sokkal szigorúbb politikát kell folytatni a jövőben. A piac szerint március után fog sebességet váltani a Fed, ami több kamatemelést és a kötvényprogram gyors lezárását jelenheti. Az aranytól látványosan fordultak el tegnap este a befektetők.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben