Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ütötték a technológiai papírokat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 5.   11:10

Erste kommentár Az elmúlt hetekben többször írtunk arról, hogy 2022-ben fényüket veszthetik a magas értékeltségű, veszteséges technológiai vállalatok, és inkább az értékalapú...

Erste kommentár

Az elmúlt hetekben többször írtunk arról, hogy 2022-ben fényüket veszthetik a magas értékeltségű, veszteséges technológiai vállalatok, és inkább az értékalapú részvények kerülhetnek a rivaldafénybe. Tökéletes példa volt erre a tegnapi nap, hiszen főleg Amerikában azt láthattuk, hogy esnek a technológiai részvények. Az ARK Innovation ETF, ami számtalan magas értékeltségű és növekedésű tech céget foglal magába, 4,2%-ot vesztett értékéből, míg a pénzügyi- és energia cégek kiemelkedően teljesítettek. Míg az USA-ban a Nasdaq több, mint 1%-ot csökkent, addig az S&P 500 pénzügyi cégek indexe több, mint 2,5%-ot emelkedett, az energia index pedig 3,5%-ot. Ez nem csak az USA-ban volt így. Ugyan Európában az indexek jól teljesítettek a tegnapi nap folyamán, a pénzügyi- és energia indexek itt is felülteljesítettek, miközben a tech indexeket adták. Az MSCI Europe Financial Index 2,5%-ot emelkedett tegnap, míg a Stoxx Europe 600 Technology index 1,5%-kal értékelődött le.


Mivel az elmúlt pár év inkább ezeknek a magasra értékelt technológiai részvényeknek volt az éve, várható volt, hogy amikor már annyira túlértékelté válnak ezek a többnyire veszteséges cégek, a befektetők megálljt parancsolnak és elkezdenek olyan papírokat preferálni, amik stabil hozamokat és növekedést ígérnek. Mivel 2022-ben a monetáris szigorítás csökkentheti ezeknek a cégeknek az értékeltségét, nem csoda, hogy elkezdték adni őket, hiszen a jelenlegi értékeltségen és monetáris kilátások mellett több lehetőség van az értékalapú papírok terén. Az európai tech index értékeltsége szintén magyarázatot ad a kialakult helyzetre, hiszen a jelenlegi 26-os előremutató P/E értékeltség több, mint 30%-kal magasabb a 19,5-ös 10 éves átlagnál, és az index történelmében soha nem volt még ilyen magas szinten.


Továbbra is úgy látjuk, hogy az eddigi nagy hozamokat ígérő tech papírok helyett érdemes elkezdeni pozíciókat kiépíteni az alacsonyabb értékeltségű papírokból, hiszen ezek idén felülteljesíthetik a növekedési papírokat.

Tegnap megtört az emelkedés, és ez ma is kitarthat

A medvék vették át az uralmat az ázsiai részvénypiacokon, és főleg Kínában estek hatalmasat az indexek. Japánban a Nikkei 225 index 0,1%-kal emelkedik, míg Kínában a Shanghai Compsoite 1%-kal, a Hang Seng pedig 1,3%-kal csökken.


Európa felülteljesítette a globális indexeket tegnap, hiszen az Euro Stoxx 50 0,8%-kal értékelődött fel, míg a FTSE 100 1,6%-kal lett értékesebb a tegnapi nap folyamán. A francia CAC 40 1,4%-kal, a DAX pedig 0,8%-kal zárt magasabban.


Amerika tegnap vegyesen teljesített, és míg a technológiai indexek nagyot estek, addig a pénzügyi és az energia részvények teljesítettek felül. A Dow Jones index 0,6%-kal emelkedett, míg az S&P 500 index 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 1,3%-kal értékelődött le. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

Lejárt a Richter részvények zárolása

A Richter munkavállalói értékpapír-juttatási programjának keretében 2019. december 17-én a munkavállalók részére átadott 320.534 darab Richter törzsrészvény zárolása megszűnt, így a részvények értékesíthetők.

Részvényvisszavásárlás a BASF-nél

A BASF 3 milliárd euró értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be. Ez a jelenlegi piaci kapitalizációjának 5%-át teszi ki. A vásárlások még ebben a hónapban kezdődnek és 2023 végéig tarthatnak. A társaság bejelentette azt is, hogy a visszavásárolt részvényeket bevonják, vagyis csökkenni fog a részvényszám. A részvényvisszavásárlást az erős 2021-es eredmény teszi lehetővé, hiszen a német vegyipari vállalat profitálni tudott a vegyipari termékek magas árából. A tegnapi bejelentésre 4%-ot ugrott az árfolyam a 200 napos mozgóátlagig, ezzel a pozitív fair érték hatás nagyrészt be is árazódott.

Sokat keresett Buffett az Apple részvényeken

A Berkshire Hathaway, Warren Buffett legendás befektetési guru cége még 2018-ban vett 5%-nyi Apple-t, ami most, hogy a technológiai vállalat átlépte a 3.000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, 160 milliárd dollárra emelkedett. Buffett cége átlagosan évi 775 millió dollár osztalékot vehet ki a cégből. A hatalmas árfolyamemelkedést követően az Apple már Buffett részvényportfóliójának 40%-át teszi ki, s az egyik legjövedelmezőbb befektetésévé vált.

Hatalmas a kereslet a Ford elektromos pickup-ja iránt

A Ford 2023 közepéig 150.000 darabra duplázza meg az F-150 Lightning elektromos pickup éves gyártási kapacitását, mivel olyan nagy a kereslet az új modell iránt. A kapacitásbővítés pozitív jele az F-150 Lightning és általában az elektromos járművek iránti keresletnek, de azt is mutatja, hogy a Ford jelentősen alábecsülte a pickup iránti keresletet. Előzetesen csak 40.000 jármű gyártásával számoltak évente. A cégnek már 200.000 darabra van előrendelése, így most egyelőre nem fogadnak újabbakat. Tegnap közel 12%-ot emelkedett a Ford árfolyama.

A Sony is belépne az elektromos autó piacra

A japán Sony is belépne az elektromos autók piacára. Ezt egy SUV prototípus bemutatásával jelentették be a világ legnagyobb technológiai seregszemléjén. Egyelőre azonban sem az árról, sem a megjelenés időpontjáról nem tudni semmit. A cég külön leányvállalatot hozna létre az elektromos járművek gyártására. A hír hallatára emelkedett a részvények árfolyama.

Száguld a forint

Tovább folytatta száguldását a hazai fizetőeszköz a tegnapi napon, és már a 362,2 forintos szinten is járt. Ez hétfő óta 1,8%-os erősödést jelent a forint esetében, ami kiemelkedik a régiós devizák közül is. A forintot támogatta az év végi banki mérlegalkalmazkodás lezárulta, ahogy a devizapiaci likviditás visszatérése is. A legfrissebb, októberi béradatok alapján a bérinflációs nyomás némileg kisebb a vártnál, ami szintén kedvező a forint számára. Legközelebb a holnapi egyhetes betéti tenderen változtathat a kamatkörnyezeten a jegybank, és az is előfordulhat, hogy az enyhülő nyomás következtében most kivár az MNB. Az erősödés jellemző a régiós devizákra is, azonban kisebb mértékben. Lengyelországban tegnap 50 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, viszont ez nem volt nagy hatással a zlotyi árfolyamára.

Nem dönt a piac az EURUSD sorsáról

Az év első napjaiban folytatódik az EURUSD oldalazása, az árfolyam érdemben a tegnapi napon sem változott, és továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag közelében van a kurzus. Ma reggel 1,129-es szinten nyitott a kereskedés.

Az OPEC döntés ellenére emelkedett a kőolaj árfolyama

A WTI 77,0, a Brent típusú kőolaj árfolyama pedig 79,6 dollárig emelkedett a tegnapi OPEC döntés után, mely alapján a kartell napi 400 ezer hordóval növeli termelési kvótáit februártól. Ez azt jelenti, hogy a kőolajtermelők szövetsége napi 28 millió hordó olajat hozhat felszínre a jövő hónaptól, míg teljes kapacitása 32-32,5 millió hordó/nap körül van. A lépést támogatja Oroszország is, melynek kitermelése jelenleg a maximális mértékű, 11 millió hordó/nap, míg 2021-ben 10,52 millió hordó/nap volt. A piaci szakértők szerint a tényleges kihozatal bővülés kisebb mértékű lesz az OPEC részéről, mivel több tagállam olajipara már most is teljes kapacitáskihasználtság mellett üzemel. A tényleges kínálatnövekedés napi 250 ezer hordó/nap lehet. Eközben az amerikai API szerint a múlt héten 6,43 millió hordóval csökkent az ország nyersolaj tartaléka, miközben a benzin és dízel készlet jelentősen nőtt. Ez is további lendületet adhat a piacnak.

Az arany emelkedik, a piac a Fed-re figyel

Az arany 1.815 dollárig tudott ma reggel erősödni. A piacot segítette a Fed minneapolisi kormányzójának, Neel Kashkarinak a nyilatkozata, mégpedig hogy ő személy szerint csak két dollárkamat emelést támogat idén, miközben a piacon a befektetők alapvetően három emelést áraznak be. Ma jelenik meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, míg pénteken az USA munkaerőpiaci adatai lesznek a figyelem középpontjában. Az arany a szakértők szerint várhatóan az 1.800-1.850 dolláros sávban maradhat idén, és a kamatkörnyezet illetve a fogyasztói infláció alakulása lehet a fő mozgatóerő.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben