Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A kormányokba vetett bizalmatlanság nagyobb problémákat szülhet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 29.   10:35

Erste kommentár Már második napja több, mint egymillió új fertőzöttet jelentettek globálisan, amely a járvány korábbi hullámaiban nem látott szám volt, azaz történelmi magasságokban járunk....

Erste kommentár

Már második napja több, mint egymillió új fertőzöttet jelentettek globálisan, amely a járvány korábbi hullámaiban nem látott szám volt, azaz történelmi magasságokban járunk. Összesen 282 millió fertőzöttet jelentettek a vírus kezdete óta, illetve 5,4 millió ember halt bele a vírus szövődményeibe. Amióta megjelentek a vakcinák egyre optimistábbak lehettünk, hogy sikerül gyorsabban legyőzni a vírust és hamarosan visszaállhat minden a normális kerékvágásba, viszont ha hihetünk az okosaknak, akkor a „normális” szó fogalma megváltozott, hiszen semmi sem lesz a régi. A koronavírus alatt az embereknek megdőlt a bizalmuk a kormányokban és Bill Gates szerint ez a kockázat lassíthatja az amúgy bizakodásra okot adó 2022-es eseményeket. Ugyan a piacok szempontjából az infláció, újabb variánsok, illetve a Fed is kockázatra ad okot, ezek mind viszonylag gyorsan legyőzhető akadályt jelenthetnek, amiket gyorsan beárazhat a piac. Az infláció 2022-ben elkezdhet normalizálódni, az ellátásilánc problémák szintén elkezdtek javulni. Ami igazán hosszú távú kockázatot jelent az a kormányba vetett bizalom erodálása.  Egy 2019-es amerikai közvéleménykutatás alapján a válaszadók 75%-a gondolta úgy, hogy az emberek bizalma csökken a kormányban, illetve az emberek 64%-a szerint az emberek egymásba vetett bizalma is csökken. Ez a hatalmas bizalmatlanság olyan eseményeket idézett elő, mint a Kapitólium megtámadása vagy akár a vírussal kapcsolatos álhírek terjesztése. Ha az amerikai kormánynak nem sikerül újra bizalmat nyernie a polgároktól, akkor nagyobb problémákkal nézhetnek majd szembe, hiszen már vannak olyan elemzések is, ami szerint 2030-ra egy újabb polgárháború alakulhat ki az Egyesült Államokban.


Természetesen azért nem kell egyből a vészharangot kongatni, hiszen számtalan dolog ad bizakodásra okot jövőre és továbbra is lesz lehetőségük a befektetőknek kiemelkedő hozamokat generálniukegyedi jól megválasztott történetek választásával.

Az omikron miatt nem jöhet el a mikulás rali

A legfontosabb ázsiai indexek csökkennek, miután az omikron variáns egyre nagyobb gondokat okoz a régióban is. Japánban a Nikkei 225 index 0,6%-kal csökkent, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,7%-kal, illetve a hang Seng index 1%-kal csökken.


Az európai indexek vegyesen teljesítettek tegnap, hiszen míg az Euro Stoxx index és a CAC 40 is 0,6%-kal nőtt, addig a FTSE 100 0,1%-kal csökkent. A német DAX 0,8%-kal zárt magasabban.


A hétfői ralit követően, a keddi nap kifulladást mutatott az amerikai piacokon. A Dow Jones index 0,3%-kal zárt magasabban, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,1% és 0,6% csökkentek.

Meddig tart Elon Musk eladási hulláma?

Elon Musk további 1,02 milliárd dollár értékben értékesített 934.090 darab Tesla részvényt, és így már 15,6 millió részvénytől szabadult meg, mióta Twitteren bejelentette a részesedésének a csökkentését. Összesen 17 millió részvénytől válna meg, ha teljesíteni szeretné a 10%-os részesedés csökkentést, tehát még további 1,4 millió részvényt kell eladnia.

Visszavásárol a JD.com

50%-al növeli részvény visszavásárlási programját a kínai JD.com, a cég tervei szerint három milliárd dollárnyi értékű részvényt fognak visszavásárolni 2024 márciusáig. A visszavásárlás oka, hogy a kínai kormány szorosabb keretek közé szeretné szorítani techóriásainak szabályozását. A JD.com részvényei 25%-ot estek az idei év folyamán, a mai ázsiai kereskedés során pedig 2,7%-ot.


Folynak az egyeztetések az USA és Kína között, annak következtében, hogy az ázsiai ország új protokollt vezetett be a repülőgépek tisztítását és fertőtlenítését illetően, hogy vissza fogják az omikron variáns terjedését. A bevezetett szabályok következtében a Delta Airlines egyik járatának út közben kellett visszafordulnia az Egyesült Államokba, ugyanis repülés közben jutott tudomásukra az új utasítás. A bevezetett szabály következményeképpen a már eddig is bonyolult és szigorú beutazási, illetve tartózkodási szabályok tovább nehezítik a legitársaságok dolgát, nem csak idő, de munkaerő szűkében is vannak az előírt szabályok betartásához.

Határidős piacok

A határidős indexek kisebb emelkedést jeleznek.

Ötödik hete csökkennek a nyersolaj készletek Amerikában

Ötödik hete csökkennek az Egyesült Államok nyersolaj készletei, az API jelentése szerint újabb 3,1 millió hordóval csökkent az ország birtokában lévő olajraktárak tartalma. Ez valamelyest felfelé nyomta az árakat, a WTI hordónkénti ára 76 dollár fölé kúszott (76,2 USD ma reggel), ami közel egy hónapos csúcsnak számít, a Brent pedig 79,2 dolláros hordóáron pörgött ma reggel.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben