Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét fizethetnek osztalékot a bankok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 28.   10:04

Erste kommentár Ismét egy remek évet zárhatnak a börzék, három éve kétszámjegyű hozamokkal jutalmazva a türelmes befektetőt. Az amerikai piacok teljesítettek a legjobban idén, hiszen a három fő...

Erste kommentár

Ismét egy remek évet zárhatnak a börzék, három éve kétszámjegyű hozamokkal jutalmazva a türelmes befektetőt. Az amerikai piacok teljesítettek a legjobban idén, hiszen a három fő részvényindex megközelítette, sőt az S&P 500 és a Nasdaq át is lépte a 30%-os növekedést. Európában is pezsgőt bonthatnak a parkett ördögei, hiszen az Euro Stoxx index 21%-os emelkedést tudott produkálni az évre, de a francia börze is 28% körüli teljesítményt mutat. Itt a német index 15%-os teljesítménye elmarad az átlagtól. Több stratéga figyelmeztetett, hogy 2022-ben ugyan tovább emelkedhetnek a piacok, búcsút kell mondanunk a kétszámjegyű növekedésnek, miután az inflációs félelmek, a szigorító Fed, egy újabb Covid variáns, geopolitikai kockázatok, illetve további ellátásilánc problémákkal kell majd a cégeknek szembenézniük, ami által csökkenhet a növekedésük. Azonban a sok kockázat ellenére, a fogyasztók hatalmas vagyonokat halmoztak fel a vírus alatt, illetve a cégeknek is teli a puskaporos hordó további felvásárlásokra, fejlesztésekre, illetve részvényvisszavásárlásokra. A legnagyobb elemző házak optimisták 2022-vel kapcsolatosan és az S&P 500 év végére akár az 5.300 pontot is elérheti egyes elemzők szerint. Érdekesség, hogy a Goldman Sachs szerint az európai papírok felülteljesíthetik az amerikai társaikat, miután olcsóbbak, illetve a Deutsche Bank elemzője egy 13%-os emelkedést vár az Euro Stoxx indexben, felülmúlva az S&P 500 várható emelkedését. Az olyan szektorok, mint az energia, pénzügy és a tartós fogyasztási cikkek felülteljesíthetnek 2022-ben, illetve további rotációt várunk a növekedési papírokból az értékalapú befektetések irányába.

Emelkednek a börzék, Amerika az élen

Ázsiában emelkednek a részvényindexek, miután tegnap az S&P 500 új rekordon zárt. Japánban a Nikkei 225 1,3%-kal nőtt, míg Kínában a Shanghai Composite és a Hang Seng indexek 0,1%-kal zárhatnak magasabban.


Tegnap Európa jól teljesített, miután az Euro Stoxx 50 és a francia CAC 40 is 0,8%-kal zárt magasabban, illetve a német DAX 0,5%-kal tudott emelkedni. A FTSE 100 változatlan volt.


Amerikában a bikák beindítottak egy emelkedést, miután a Dow Jones index 1%-kal, az S&P 500 és a Nasdaq index 1,4%-kal értékelődött fel.

Újabb szokatlan török lépés

A török bankfelügyelet összesen 26 személy ellen indított eljárást a török líra manipulálásának vádjával. A gyanú szerint megnyilvánulásaik, és a publikációk alkalmasak voltak a török líra gyengítésére. Köztük van két volt jegybankár, közgazdászok és média személyiségek is. Ez is egy a számos unortodox török eszköz közül a líra erősítése érdekében. Ugyanakkor az ehhez hasonló intézkedések a valóságban inkább rombolják a befektetői bizalmat és hitelességet.


A brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy idén már nem lesznek további járványügyi szigorítások a szigetországban. Korábban még arról pletykáltak, hogy karácsonyt követően további szigorítások jöhetnek.


Egy évvel ezelőtt kezdődött a Covid elleni oltások beadása az EU-ban. Ennek apropóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy mostanra a felnőtt lakosság 78%-át már beoltották.

Tíz napról, öt napra csökkentették a karantén kötelezettséget az USA-ban

Az amerikai járványügyi központ, a CDC, öt napra csökkentette a karantén kötelezettséget. Tehát ha valakiben kimutatják a vírust öt nap karantén után, ha nem jelentkeznek tünetek, elhagyhatja a karantént az eddigi tíz nap helyett, viszont további öt napig javasolt a maszk használat mások társaságában. Az előrejelzések szerint a fertőzöttek száma nagymértékben növekedni fog az ünnepek után.

Robbant a japán ipari termelés

Nyolc éve nem látott mértékben bővült a japán ipari termelés novemberben, az előző hónaphoz képest 7,2%-os (hó/hó) adat magasan meghaladta az elemzői várakozásokat, a bővülést elsősorban a gépjármű termelés 43,1%-os ugrása hajtotta. Eközben a munkanélküliségi ráta kissé váratlanul egytized százalékponttal 2,8%-ra nőtt, az egy jelentkezésre jutó nyitott állások számának 1,15-ös aránya megegyezik az előző hónapi adattal.


Nettó nagyjából 190 millió jüan (29,8 millió USD) likviditást pumpál a pénzpiacba a kínai jegybank 2,2%-os 7 napos passzív repó formájában. A PBOC célja, hogy stabilizálja az év végi likviditást.


255 millió dollár kuponfizetése esedékes ma dollárkötvényeire az Evergrandénak, amennyiben ez vagy egy része nem kerül kifizetésre, úgy automatikusan egy 30 napos türelmi időszak marad az Evergrande számára, hogy teljesítse kötelezettségeit. A vállalat vasárnapi nyilatkozata szerint majdnem az összes folyamatban lévő építkezésén folytatódnak a munkálatok, ugyanis ingatlanok ezreit szeretnék befejezni a hátralévő napokban a 2022-es naptári év kezdete előtt. A nagy hitelértékelő intézetek által már „csőd” kategóriába sorolt ingatlanfejlesztő óriás körülbelül 300 milliárd dollárnyi adóssággal rendelkezik.

Határidős piacok

Ma a határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

2022 elejétől újra fizethetnek osztalékot a bankok

Az MNB bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a bankok osztalékfizetési tilalmát, így január 1-től ismét fizethetnek osztalékot.


A bejelentés megfelel a várakozásoknak és az MNB vezetői is korábban már utaltak rá. Várakozásunk szerint az OTP részvényenként 425 forint osztalékot fizethet a 2019-es és 2020-as évekre, melyekre eddig még nem fizethetett osztalékot és további 340 forintos osztalék várható az idei éves eredmény után, így az osztalék teljes mértéke akár 765 forint is lehet részvényenként.

Egy hónapja látott magasságban az olaj ára

A tegnapi kereskedés zárására megközelítette a 76 dolláros hordónkénti szintet (ma reggel 75,7 USD/hordó) a WTI ára, amely november 24-e óta a legmagasabb szintje volt a nyersanyagnak. A Brent is több, mint 3%-ot drágult hétfőn, ma reggel 78,7 dollárba került egy hordó. A piac annak ellenére árazott nagyobb keresletet az olaj iránt, hogy Franciaország éppen tegnap tett lépéseket a nagyobb arányú otthoni munkavégzés felé, ugyanis rekord mennyiségű új koronavírus fertőzöttet regisztráltak. Az olaj, ha tartja a jelenlegi szintet, akkor több mint egy évtizede a legjobb évét zárhatja a pandémiára adott reakcióként lezárások és korlátozások sújtotta 2020-as év után, ezzel egyidőben hetedik negyedévét zárhatja növekedéssel a nyersanyag ára.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben