Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Befagyasztják a kamatokat is

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 23.   11:00

Erste kommentár Az után, hogy a kormány korábban január végéig befagyasztotta az üzemanyagok árát, most a lakossági jelzálog kamatokat fagyasztják be, jövő januártól hat hónapra, az...

Erste kommentár

Az után, hogy a kormány korábban január végéig befagyasztotta az üzemanyagok árát, most a lakossági jelzálog kamatokat fagyasztják be, jövő januártól hat hónapra, az október 27-i kamatszinteken. A jegybank legutóbbi, decemberi pénzügyi stabilitási jelentése szerint 2021. július 1. és 2022. június 30. között az összes lakossági jelzáloghitel 40%-a (októberben 4.512,4 milliárd forint) kerülne átárazásra. Ez körülbelül 1.800 milliárd forint. Ha hamarosan 4,5% körüli szintre emelik az effektív kamatlábat, az 1.800 milliárd forintnál kevesebb hitelösszegnél mintegy 2,5 százalékpontos kamatrést jelentene a bankoknál fél évre. A bankrendszer terhei 30 milliárd forint körül alakulhatnak. Ebből az OTP-t valószínűleg mintegy 11-12 milliárd forint érintené, mivel szeptember végén 1.679 milliárd forint lakossági jelzáloghitel volt Magyarországon. Ennek részvényenként 40 forint körüli negatív fair érték hatása lenne. A részvénybe a tegnapi esésben ennél jóval többet árazott be a piac.


Ez különben a monetáris politika hatásosságát rontja, hiszen a lakosság nem szembesül a kamatterhek növekedésével, azaz nem fogja vissza a fogyasztást. Ugyanakkor nem számítunk arra, hogy az intézkedést a választások után meghosszabbítanák. Így a részvény a tegnapi több mint 1.000 forintos esésével túlreagálta a hatást.


Ma a DAX a pozitív nemzetközi hangulatban tovább emelkedik, míg a BUX a hatalmas esést követően, az OTP mai emelkedésének köszönhetően szintén a pozitív tartományban van.

Mindenhol emelkedtek a főbb indexek

Ázsiában emelkednek a tőzsdék, hiszen a japán Nikkei 225 index 0,8%-kal, Kínában a Shanghai Composite 0,5%-kal, a Hang Seng pedig 0,4%-kal kereskedik feljebb.


Európa jól teljesített tegnap, hiszen az Euro Stoxx 50 1%-kal értékelődött fel, míg az angol FTSE 0,6%-kal zárt magasabban. A CAC 40 1,2%-kal, a DAX pedig 1%-kal lett értékesebb zárás előtt.


Amerika szintén emelkedett, a Dow Jones 0,7%-kal, az S&P 500 1%-kal, illetve a Nasdaq pedig 1,2%-kal értékelődött fel. A határidős indexek emelkedést mutatnak.

Hamarosan fellélegezhetnek a Tesla részvényesek

Tegnap a Tesla több, mint 7%-t emelkedett, miután Elon Musk bejelentette, hogy hamarosan abbahagyja részvényeinek értékesítését. A Twitter bejelentést követően további 928,6 millió dollár értékben adott el részvényeket, ami nagyjából azt jelenti, hogy értékesítette a megígért 10%-os részesedését.

Engedélyezték a Pfizer koronavírus elleni tablettáját az USA-ban

A Pfizer Covid-19 tablettája engedélyt kapott sürgősségi használatra az Egyesült Államokban, kényelmesebb kezelési lehetőséget nyújtva a veszélyeztetett betegek számára a világjárvány kritikus időszakában. A Paxlovid nevű gyógyszer az első otthoni terápia a Covid-19-re, amely megkapta a az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyét. A hivatal a Merck gyógyszergyártó cég tablettáját is hamarosan engedélyezhetik.

Rontotta eredményvárakozásait a Ryanair

A márciussal végződő üzleti évre 250-450 millió euró közti adózott veszteséggel számol a Ryanair, míg korábban csak 100-200 millió euró közti veszteségre számítottak. Ezt az indokolja, hogy az omikron terjedése és az európai lezárások és beutazási szabályozások miatt jelentősen visszaesett az utazási kedv. A karácsonyi és újévi foglalások alacsonyak, emiatt az utasszám csak 9-9,5 millió lehet decemberben a korábban várt 10-11 millióval szemben, de az alacsony keresletre hivatkozva a januári kapacitásokat is 33%-kal csökkentette a légitársaság.

Ma is emelt az MNB

Továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölött oldalazik az EURHUF árfolyam. A régiós devizák közül egyedül a cseh korona erősödött nagyot a vártnál is nagyobb, 100 bázispontos kamatemelésre, a többi régiós deviza inkább enyhén gyengült az euróval szemben. Az EURHUF devizapárt 367,9-en jegyzik ma reggel.


Az MNB a korábbi 3,6%-ról 3,8%-ra emelte az egyhetes betéti kamatot. A piaci várakozások egyenlő arányban vártak tartást és 20 bázispontos emelést.

A kockázatvállalás emelkedése gyengítette a dollárt

Az EURUSD árfolyam áttörte a 20 és a 30 napos mozgóátlagot is. Az árfolyam 1,129-ről 1,133-ra emelkedett. A dollár index szintén jelentősen esett, mivel az omikron által okozott betegség súlyosságával kapcsolatban kedvező hírek érkeztek, ami növelte a piacok kockázatvállalási hajlandóságát.

Jelentősen csökkent az Egyesült Államok nyersolaj készlete

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az Egyesült Államok nyersolaj készlete az EIA jelentése alapján, melynek hatására drágult a nyersanyag, ma reggel a WTI hordónkénti ára 72,7 dollár, míg a Brent nyersolajé 75,3 dollár volt. Az EIA jelentése alapján 4,7 millió hordóval zsugorodott a nyersolaj készlet, ami jóval több, mint a 3,9 milliós elemzői várakozás, ugyanakkor a benzinkészlet 5,5 millió, míg a desztillátumok készlete 0,4 millió hordóval nőtt. Az USA mellett másik nagy olajfogyasztóként Dél-Korea is bejelentette, hogy januártól piacra fogja dobni nyersolaj készletének egy részét. Az év vége felé közeledve, jelenleg úgy tűnik, hogy idén drágult az olaj a tavaly év végi árhoz képest, ami nem meglepetés, tekintve, hogy egy éve ilyenkor szinte a teljes világ le volt zárva a járványhelyzet miatt. A legfrissebb keresletet növelő tényező, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő energiahiányos időszakok, illetve a líbiai és nigériai kitermelés nehézségei. Az omikron variáns továbbra is bizonytalanságot okoz, amennyiben jelentős korlátozásokat és lezárásokat vezetnek be az egyes országok, úgy gyorsan túlkínálat alakulhat ki a piacon.

A dollár hajtotta a tegnapi aranykereskedést

A Bloomberg által kalkulált dollár index a legnagyobb háromnapos dollárgyengülést mutatta november vége óta, melynek hatására megnőhetett az arany iránti kereslet. A nemesfém árfolyama ma reggel 1807 dollár volt, ez az utóbbi hetekben tapasztalt árfolyamsáv legfelső része. A menekülőeszköz piacát jelenleg elsősorban az omikron variáns tartja feszesen. Az elemzők az esetleges kormányzati intézkedéseket, illetve azt figyelik, hogy mennyire fogja leterhelni az egészségügyet, ha nagyon elterjed a vírus ezen mutációja.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben