Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre inkább …

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 22.   10:25

Erste kommentár Egyre inkább karácsonyi hangulat kezd eluralkodni a börzéken. Már tegnap is alacsony forgalmat láthattunk, s ez valószínűleg ma sem lesz másképp. Tegnap még egy visszapattanás szemtanúi...

Erste kommentár

Egyre inkább karácsonyi hangulat kezd eluralkodni a börzéken. Már tegnap is alacsony forgalmat láthattunk, s ez valószínűleg ma sem lesz másképp. Tegnap még egy visszapattanás szemtanúi lehettünk, ma viszont nem igazán akarnak már nagyobbat mozogni a tőzsdék. Annak ellenére sem, hogy Dél-Afrikából továbbra is relatíve jó hírek érkeznek. A napi új esetszám – a fluktuáció ellenére is – stabilan a néhány héttel ezelőttinek a fele környékén, sokszor alatta van. Mindeközben tovább növekedett a kórházban ápoltak száma, a tegnap esti adat szerint 9 ezer fő, ami 1 millió főre vetítve152 embert jelent. Összehasonlításképpen, itthon ez a szám 516 fő.


A németek, a franciák és a portugálok is szigorítanak, míg a britek kivárnak, de karácsony után ott is jöhetnek újabb szigoritások. Egyelőre ezek a lépések még kis hatással vannak a GDP növekedésre, s reméljük így is maradnak.


A DAX és a BUX is enyhe emelkedést mutat a reggeli kereskedésben, amit inkább oldalazásnak lehet nevezni, s lehet, hogy ez így is marad a mai napon.

Háttérbe szorultak az omikron félelmek, tegnap emelkedtek a részvényindexek

Ázsiában a tegnapi emelkedést követően ismét megtorpantak a piacok. Japánban a Nikkei 225 változatlan, míg Kínában a Shanghai Composite 0,1%-kal, a Hang Seng pedig 0,3%-kal emelkedik.


Európa tegnap emelkedett, az Euro Stoxx 50 1,7%-kal, a FTSE 100, a DAX és a CAC 40 pedig egyaránt 1,4%-kal zárt magasabban.


Tegnap a bikákáké volt a főszerep az amerikai piacokon is, hiszen a Dow Jones 1,6%-kal emelkedett, az S&P 500 1,8%-kal értékelődött fel, míg a Nasdaq 2,4%-kal zárt magasabban.  A határidős indexek kisebb gyengülést mutatnak.

Rendkívüli közgyűlést tart ma a MOL

A MOL rendkívüli közgyűlést tart ma, ahol a részvényesek szavaznak a cégnél indítandó új munkavállalói részvényesi programról. A cég 2,55%-nyi saját részvényt tesz bele ebbe a külön szervezetbe, amely kedvezményes részvényvásárlási lehetőséget biztosít az elkötelezett munkavállalóknak. A MOL pénzügyi támogatást is nyújt a részvények megvételéhez. Véleményünk: A MOL-nál már fut egy hasonló program, tehát ez nem jelent újdonságot. A cégnek vannak még saját részvények (2,55%), de elképzelhető, hogy az opciós szerződések (ING, Unicredit) egy részét is felmondja a cég, ha saját részvényekhez szeretne jutni. Nem számítunk arra, hogy a MOL a piacon vegyen saját papírokat.

További részvényektől válik meg Musk

Elon Musk további 583.611 darab Tesla részvényt értékesített 528 millió dollárért, ami azt jelenti, hogy a 10%-os likvidációs vállalásának háromnegyedénél tart. Eddig körülbelül 13,5 millió részvényt adott el, 14,1 milliárd dollár értékben. Ahhoz, hogy elegedet tegyen az ígéretének, 17 millió részvénytől kell megválnia. Amióta Musk bejelentette a részvények értékesítését, az árfolyam több, mint 20%-ot esett.

Emelkedtek a részvény visszavásárlások idén

Az S&P 500 indexbe tartozó cégek a tavalyi évhez képest megduplázták a saját részvény visszavásárlásokat, az adatok szerint idén 234,6 milliárd dollárért vásároltak saját részvényeket. A beruházások 189 milliárd dollárra emelkedtek, ami 3%-kal marad el a 2019-es szinttől.

Az óriási folyó fizetési mérleg hiány sem lendítette ki a forintot

A tegnap közzétett, 2008 óta nem látott mértékű hiányt mutató folyó fizetési mérleg ellenére stabil maradt a forint, sőt minimálisan még erősödött is. A nyitó 367,9-ről 367,5-re mérséklődött az EURHUF árfolyam, de továbbra is a mozgóátlagok fölött van a devizapár. A többi régiós devizapárnál is oldalazó mozgás volt megfigyelhető.

Alig változott az EURUSD

Oldalaz az EURUSD devizapár. Az árfolyam alulról a 20 napos mozgóátlaghoz tapadt. Ma reggel 1,127-en kereskednek a devizapárral.

Az olaj visszaugrott 70 dollár fölé

A vegyes keresleti hatások végül fölfelé nyomták az olaj árát tegnap, így a WTI hordónkénti ára 71,3 dollár, míg a Brent 74,1 dollár volt ma reggel. A tegnapi európai energia hiány következtében több olajra volt és lehet a továbbiakban szüksége a kontinens országainak, hogy fenntartsák áramellátásukat. Az ünnepi időszakra fordulva egyre csökkenő forgalom várható a nyersanyag kereskedésében, amely egy kereslet oldali változást nagyobb árváltozással követhet le. A február havi határidős olajár valamelyest csökkent, azonban továbbra is látszik a piac bizonytalansága a következő hónapok olajfelhasználásával kapcsolatban. Az API jelentése szerint további 3,7 millió hordóval csökkent az Egyesült Államok nyersolaj készlete, ami már a negyedik egymást követő heti zsugorodás. Az EIA jelentése ma délután várható, a várakozások szerint 2,5 millió hordós csökkenést fognak jelenteni.

Kivár az arany

Nem történt jelentős mozgás az arany piaci árfolyamában a tegnapi napon, a nemesfém unciánkénti ára 1790 dollár volt ma reggel. A befektetők továbbra is bizonytalanok az omikron variáns miatt esetlegesen meghozott szigorító intézkedésekkel kapcsolatban, ami feszesen tartja az aranypiacot. A világ különböző tőzsdéi jól teljesítettek tegnap, közben Németország és Franciaország is korlátozni kívánja a szilveszteri közösségi eseményeket. Joe Biden elnök kitart, hogy a 2000 milliárd dolláros visszaépítésről szóló programját elfogadja kongresszus. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) reményei szerint már ezen a héten engedélyt tudnak adni a Pfizer és a Merck koronavírus elleni gyógyszereinek, hogy azokat is használni lehessen a fertőzöttek kezelésére.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben