Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Richter másik lába

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 9.   10:59

Erste kommentár A Richter ma reggel jelentette be, hogy megállapodást írt alá a Nasdaq-on jegyzett Hikma Phrama-val. A szerződés szerint a Hikma fogja értékesíteni az USA-ban a Richter által fejlesztett bioszimiláris...

Erste kommentár

A Richter ma reggel jelentette be, hogy megállapodást írt alá a Nasdaq-on jegyzett Hikma Phrama-val. A szerződés szerint a Hikma fogja értékesíteni az USA-ban a Richter által fejlesztett bioszimiláris denosumab készítményt, ami csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére szolgál. A Richter felelős a klinikai fázis egyes és hármas vizsgálatokért és a termék szállításáért, míg a Hikma felel a készítmény engedélyeztetéséért és a forgalmazásért. A Richter a szerződés aláírásakor és a különböző fejlesztésekért illetve a mérföldkövek elérésekor bevételre jogosult, összesen több 10 millió dollár nagyságrendben.


A készítmény az Amgen 2010 óta forgalomban levő Prolia és Xgeva nevű szereinek a bioszimiláris változata, ami a posztmenopauzás nőknél csökkenti a csontritkulás kockázatát és a csonttal kapcsolatos rákos megbetegedések megelőzésére szolgál. Az USA-ban 2025-ig van szabadalma a gyógyszernek, míg Európában már jövőre lejár. A két gyógyszerből az Amgennek 2020-ban az USA-ban 2,3 milliárd, míg a világ többi részén 1,4 milliárd dollár árbevétele keletkezett. Ez enyhe növekedést jelent 2019-hez képest, azaz a gyógyszer már az „arató” fázisban van. Ezek alapján elképzelhető, hogy ez a bioszimiláris készítmény akár a milliárd dollár árbevételt is elérhet az USA-ban 2025 után néhány évvel, ha a klinikai kísérletek sikerülnek, és az FDA is engedélyezi a gyógyszert, amire viszonylag nagy az esély. Ez egy nagy lépés a Richter életében, ami jelentőségében közelíti a cariprazine-t. Ezzel a cég a sokat kritizált egy lábon állás felől nagy lépést tesz a több lábon állás felé, amit nagyon pozitívan értékelünk.


Ma továbbra is a megálló módban vannak a piacok. A DAX oldalazik, s ez így is maradhat. Egyelőre még nem jött meg a vételi jelzés a napos grafikonon. Sőt, mintha el akarná kerülni azt. Ezért nem árt résen lenni. A BUX viszont a magas államháztartási hiány és a vártnál magasabb infláció ellenére is felülteljesítő volt tegnap.

Tegnap megszakadt a többnapos rali Európában

Ázsiában vegyesen teljesítettek zárás előtt az indexek. A japán Nikkei 225 0,5%-kal csökkent, míg Kínában a Shanghai Composite és a Hang Seng is 1%-kal emelkedett.


Európa a többnapos rali után esett tegnap. Az Euro Stoxx 50 1%-kal csökkent, míg az angol FTSE változatlan maradt. A CAC 40 0,7%-kal, míg a DAX 0,8%-kal értékelődött le.


Amerika felülmúlta az európai piacokat, miután a Dow 0,1%-kal, az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal értékelődött fel. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak ma reggel.

A Magyar Telekom eladta egyik leányvállalatát

A Magyar Telekom tegnap jelentette be, hogy 5,5 milliárd forintos áron értékesítette 100%-os tulajdonában álló leányvállalatát, a Pan-Inform Kft-t a Magyar Állam számára. A vételár a szerződésben foglaltak szerint módosulhat. A tranzakció a következő negyedévben zárul. Az értékesített társaság digitális szolgáltatásokat nyújt a magyarországi központi egészségügyi ellátórendszer és a kórházak számára. Ezeket a szolgáltatásokat a jövőben állami cég fogja nyújtani. A társaság 2020-ban 3,4 milliárd forint árbevételt és 0,9 milliárd forint EBIDA-t ért el. Vélemény: Mivel az értékesített vállalkozásnak nem volt hitele, a vételár 6,1xEV/EBITDA értékeltséget jelent, ami magasabb, mint az MTel 4xEV/EBITDA értéke. Ezért a tranzakció értéknövelő, de a mérete elég kicsi ahhoz, hogy csak korlátozott hatással legyen az MTel értékeltségére.

Hamarabb jöhet a negyedik oltás?

A Pfizer vezérigazgatója szerint az embereknek a vártnál hamarabb szükségük lehet egy negyedik oltásra, miután az előzetes kutatások azt mutatják, hogy az új omikron variáns alááshatja a vakcina által termelt védő antitesteket. A vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a harmadik oltást követő 12 hónapon belül lehet szükség a negyedik oltásra, viszont az omikron variáns megjelenésével elképzelhető, hogy hamarabb kell beadni a következő oltást, ugyanakkor még mindig kevés adat áll rendelkezésre. A Pfizer már benyújtotta az FDA-nek a Covid elleni tabletta sürgősségi engedélyezésére a kérelmet, és ha a gyógyszerfelügyelet jóváhagyja, akkor már akár decemberben elkezdhetik a szállítást. A tabletta 89%-kal csökkentheti a kórházi kezelések és a halálozások számát, de a következő napokban pontosabb adatokat is közzé tehet a vállalat. A Pfizer és a BioNTech már dolgozik az omikron ellen is hatásos vakcinán, ami márciusra készülhet el, viszont a WHO szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a jelenleg is elérhető vakcinák kevésbé lennének hatásosak az új variáns ellen.

Az FDA engedélyezte az AstraZeneca antitest koktélját

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szerdán sürgősségi használati engedélyt adott ki az AstraZeneca antitest koktéljára, az Evusheld-ra. Az antitest koktélt olyan 12 éves, vagy annál idősebb személyek kaphatják, akik mérsékelten vagy súlyosan immunhiányosak, és a vakcina nem vált ki náluk megfelelő immunválaszt. A terápia azoknál is használható, akiknél a Covid vakcina vagy annak valamely összetevője súlyos mellékhatást okozott.

Kiemelkedő teljesítményt vár a befektetési banki üzletágtól a JP Morgan

A JP Morgan M&A bevételei és jegyzési ügyletei akár 35%-kal is emelkedhetnek a negyedik negyedévben, ami az egyik legjobb negyedéve lehet a vállalatnak. Ahogy a Citi, úgy a JP Morgan is változatlan teljesítményre számít a részvénykereskedési üzletágában, és csökkenést vár a kötvénykereskedési üzletágában.

A lengyel jegybank segíthette a forintot

Tegnap meglehetősen későn, délután 4 óra után, a lengyel kamatdöntést követően kezdett erősödni a forint, míg a lengyel zlotyi ekkortól indult gyengülésnek. Az EURHUF árfolyam ma reggel 365,2-re süllyedt, miközben napon belül egészen a 30 napos mozgóátlag 364,4-es értékéig is leszúrt az árfolyam.


Lengyelországban ezúttal elmaradt a meglepetés, a konszenzusnak megfelelően 50 bázisponttal 1,75%-ra emelték a kamatot, bár szép számmal voltak, akik 75 bázispontos emelést vártak. Ezután indulhatott meg a forint irányába a flow a zlotyi kárára, ugyanis ma az MNB a várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal 3,3%-ra emelte az effektív kamatot az egyhetes betéti tenderen.

A kockázatvállalási kedv gyengítette a dollárt

Több napnyi méréskelt csökkenést követően tegnap kilőtt az EURUSD árfolyam, 1,133-ig ugrott, és áttörte a 20 napos mozgóátlagot is. Az eurót elsősorban a kockázatvállalási hajlandóság növekedése támogatta.

Kitart az olajár emelkedés

Ugyan csak mérsékelten, de nőtt a WTI és a Brent hordónkénti ára. Előbbi 72,8, utóbbi 76,1 dolláros áron forgott ma reggel. Így a WTI ára már közel 10%-kal emelkedett a héten. Kijelenthető, hogy a jelenlegi állapotok szerint az omikron variáns okozta félelmek egyre kevésbé szorítják le a nyersanyag árát. Friss hírek szerint a harmadik oltás beadása jelentősen csökkenti az új variáns okozta megbetegedés súlyosságát. Továbbra is kereslet csökkentő hatással bírnak a piacra az érvényben lévő légiforgalmi korlátozások. A szaúdiak drágítása okán az ázsiai olajfinomítók kereslete visszaesett, azonban Kínában lassult a termelői árindex növekedési üteme, ami segíti a kormány és a jegybank monetáris lazítás irányába tett törekvéseit, ami növelheti az olaj iránti keresletet. Az EIA jelentése megerősítette, hogy ha kismértékben is, de 240 ezer hordóval esett múlt héten az Egyesült Államok nyersolaj tartaléka.

Nem mozdul az aranypiac

Továbbra is 1780 dollár körül alakul az arany unciánkénti ára (ma reggel 1782 dolláros árfolyamon kereskedték). A piac elsősorban a pénteken megjelenő amerikai inflációs adatokra vár, de a dollár és a gazdaság alakulásának szempontjából fontos lehet még a jövő heti Fed ülés is. Az új koronavírus variáns okozta bizonytalanság egyre inkább enyhülni látszik, ezt erősítették azok a hírek, hogy a harmadik oltás jelentősen csökkenti a vírus okozta tüneteket. Az arany iránti keresletet növelheti, hogy a várakozások szerint Indiában legalább évtizedes csúcson lesz az aranyvásárlás az ünnepi negyedévben, illetve fő házasodási időszakban. Indiában hagyományosan rengeteg aranyat ajándékoznak az év ezen részében. Tavaly összesen 446 tonna aranyat vásároltak a dél-ázsiai országban, míg idén csak az első három negyedévben 360 tonnát. Az aranyimport a január-szeptemberi időszakban (703 tonna) 75%-kal meghaladta a teljes 2020-as importot (400 tonna). Amennyiben 1847 dolláros árfolyam alatt lesz év végén az arany, úgy két év után először csökkenne éven belül a nemesfém ára.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben